STOTA OBLJETNICA SMRTI NADBISKUPA MILINOVIĆA

Fra Šimun Milinović je rođen na Lovreću 1835. a nakon službe profesora i ravnatelja naše gimnazije u Sinju bio je barski nadbiskup od 1886. do 1910. Prigodom 100. obljetnice njegove smrti, u Baru je 18. i 19. travnja ove godine priređen prigodni znanstveni skup i svečana misa u katedrali te molitve na fra Šimunovu grobu. Organizaciju toga obilježavanja vodila je udruga „Hrvatsko građansko društvo“, ogranak Bar. To je bio prvi dio obilježavanja navedene obljetnice, a drugi će se održati u listopadu ove godine u Splitu i Lovreću u organizaciji našega Provincijalata, Župe Lovreć-Opanci i općine Lovreć-Studenci.

Na proslavi u Baru sudjelovao je i fra Željko Tolić, provincijal, sa šestoricom članova Provincije: Fra Zoran Kutleša, gvardijan i dekan u Imotskom, fra Dinko Bošnjak, župnik na Lovreću, fra Josip Grbavac, ravnatelj naše Gimnazije, fra Nediljko Jukić, profesor na istoj gimnaziji, fra Kruno Bekavac, voditelj karitativne ustanove „Panis vitae“ i fra Marko Babić, prof. na KBF-u u Splitu. Na putu prema Baru primio nas je i pogostio u restoranu „Bokeljski dvori“ msgr. Ilija Janjić, kotorski biskup.

Uz navedene franjevce, na proslavi su sudjelovali i g. Milan Glibota, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Imotskom te g. Ante Babić, načelnik općine Lovreć-Studenci.

Brigu o cjelokupnoj organizaciji vodili su aktivisti udruge „Hrvatsko građansko društvo“ g. Vlado Marvučić i g. Ilija Vukotić, koji su se svojski trudili da nam boravak bude ugodan, ali i da se upoznamo s bogatom kulturnom poviješću i znamenitostima grada Bara i barske nadbiskupije. Tako smo posjetili ostatke benediktinske opatije na lokalitetu Ratac te ostatke Starog Bara koji je jako stradao u potresu 1979. g. Tu smo s pažnjom slušali podatke o franjevačkoj crkvi sv. Nikole iz 13. st., i katedrali sv. Jurja u kojoj su Turci 1571. g. napravili veliki pokolj. Uz druge ostatke znamenitih sakralnih i društvenih zdanja, ističe se obnovljena dominikanska crkva sv. Venerande iz 14. st. Prije dolaska Turaka u 16. st., samo unutar zidina, je bilo 30 crkava. Posjetili smo i lokalitet „Biskupada“ gdje se nalazi biskupova palača i katedrala posvećena Bezgrešnom začeću samo tri godine nakon proglašenja dogme.

Nakon toga smo posjetili groblje i crkvu sv. Vida u kojoj je pokopan fra Šimun. Na ulazu u crkvu stoji ploča s natpisom:

Groblje i ovu crkvu sv. Vita M.

sagradio prabiskup o. Šimun Milinović

G.G. MDCCCXCII

Pomolili smo se za pokojnika i položili cvijeće, a fra Nedo je sve to marljivo fotografirao. Potom smo išli na ručak u konobu „Spilja“ gdje nas je gostoljubivo pozdravio i domaćim specijalitetima pogostio g. Ljubo, vlasnik konobe, rodom iz Šestana. Nakon ručka smo posjetili „Staru maslinu“ za koju se pripovijeda da je starija od dvije tisuće godina. Zaštićena je i pristup k njoj se plaća 1 euro po osobi.

Posjetili smo i časne sestre franjevke od Bezgrešne koje rade u biskupiji, te Sestre sv. Križa koje vode dječji vrtić i katehiziraju na nekoliko župa. U biskupskoj palači našu je pažnju osobito zaokupio portret fra Šimuna Milinovića što ga je 1892. izradio I. Vučetić.  

Središnji kulturni događaj bio je mali znanstveni skup koji je održan u prekrasnom dvorcu i ljetnoj rezidenciji kralja Nikole, u svečanoj Balskoj dvorani sagrađenoj 1910. g. Dvorana je bila skoro popunjena, što je za njihove prilike bilo veoma zadovoljavajuće. Među sudionicima su zapaženi pravoslavni prota i muslimanski hodža te mjesni župnik Simon Ljuljić. Bili su i predstavnici Hrvatskog konzulata u Kotoru, kao i gradskih i općinskih vlasti te fra Marijo Šikić iz Kotora.

Program je veoma profesionalno vodila gđa. Vesna Šoškić, novinarka, a bila su četiri izlaganja. Najprije je fra Josip Grbavac prikazao fra Šimuna kao profesora na sinjskoj gimanziji i službu ravnatelja iste gimnazije u teškom vremenu zbog političkih i crkvenih previranja u drugoj polovici 19. st. Osobito je bilo zanimljivo i poučno slušati ambijentiranje u kulturna i politička gibanja onoga vremena.

Potom je Milan Glibota nizao podatke o plemenu Milinović, rodnom mjestu Lovreću i Opancima, o znamenitim ljudima koji su nosili to prezime, te o fra Šimunovu spisateljskom i arheološkom radu.  

Veoma zapaženo i dokumentirano izlaganje iznio je prof. dr. Živko Andrijašević na temu „Crnogorska država i nadbiskup Milinović“ rađeno na temelju korespondencije s vladom knjaza Nikole. Iz toga proizlazi kako je fra Šimun proživljavao veoma teške trenutke pritisnut neimaštinom, manjkom svećenika, nerazumijevanjem dvora, bolestima…

Izlaganje što ga je pripremio prof. dr. Šerbo Rastoder, na temu: Konkordat Crne Gore i Vatikana i uloga Šimuna Milinovića, pročitala je voditeljica. Osobito je istaknut rad i nerazumijevanja oko tiskanja staroslavenskog misala i različita politička podmetanja te rad na obnovi crkava i bogoslužja.

Nakon izlaganja priređen je obilan domjenak u restoranu na rivi. Državna televizija i nekoliko drugih TV kuća je snimalo čitav program i o tome je bila vijest na državnoj televiziji i reportaža u kulturnoj rubrici dnevnih novina.

U nedjelju 18. travnja bila je svečana koncelebrirana misa u crkvi sv. Nikole na Biskupadi. Predvodio je i propovijedao fra Željko Tolić, provincijal, a s njim su koncelebrirala ostala šestorica franjevaca svećenika. Posluživali su sedmorica simpatičnih ministranata o čijoj se odjeći i poslužničkoj  službi brinu časne sestre od Bezrešne sa sjedištem u Cetinju koje uvježbavaju i predvode crkveno pjevanje. Bilo je prisutno stotinjak vjernika svih uzrasta i svi su disciplinirano i skladno sudjelovali u obredima, odgovorima i pjevanju.

Barko

Galerija slika - fra Nedjeljko Jukić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1082
Ovaj mjesecOvaj mjesec66290
UkupnoUkupno7608791

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53