Prisni odnos s Kristom (Iv 15, 1-8)

Uvodna molitva

  • Gospodine, vjerujem u tvoju providnost i ljubav u svom životu.
  • Stvorio si me s nakanom da budem s tobom i da surađujem s tobom,
  • da rastem kao živa loza na tebi, trsu.
  • Povjeravam ti da brineš za moje potrebe
  • i da mi otkriješ kako želiš da svojim životom donosim plod.
  • Ljubim te i želim rasti darujući se potpunije sukladno tvojoj volji.
  • Gospodine, neka te moja ljubav proslavi.

 

Molbenica

Podaj mi, Gospodine, prisnost da spoznam tvoju volju i ljubav da ju provodim na slavu tvoju.

 

Evanđelje: Iv 15, 1-8

Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.

 

1. Vinogradar

Moj život nije samo moj život. On pripada vinogradaru, darovatelju života. Bog Otac daje mi naravni život ali i nadnaravni život milosti, udio u njegovu životu. On djeluje kao vinogradar u svim okolnostima, brine za me, za moj rast i plodnost mog života. Ova plodnost ovisi u prvom redu o mom odnosu s Kristom, trsom, po kojemu mi je život dan.

Međutim, često se opirem obrezivanju, disciplini kršćanskog života. Radije ne želim biti toliko ovisan o trsu. Ipak, kada postanem odviše samostalan, nevezan, tj. odvojen od trsa, tada umire u meni taj život milosti i ja kao loza više ne mogu donositi roda. Možda si utvaram da sam u nekom smislu produktivan, ali nema prave vrijednosti u tome što činim, jer sam stvoren da budem loza na trsu. Opirem li se trudu vinogradara da me oživi i ponovno priključi na trs, onda on neće imati izbora nego odustati od usahle loze. Sâm mogu samo usahnuti, pa neću biti ni za što osim za potpaliti vatru. Vjerujem li vinogradaru? Surađujem li s njegovim naumom?

 

2. Ostanite u meni (Prisnost)

Ostati u Kristu nije ni pasivno stanje, ni mentalitet preživljavanja. Ostati živ u njemu zahtijeva rast. Ako ne budemo rasli to će biti početak našeg kraja. Moj odnos s Kristom, on u meni i ja u njemu, raste što mu se više dajem. Rast započinje molitvom kojom me on poziva na dublje razumijevanje njegovih načina i jače prihvaćanje njegove volje. Njegova ljubav je stalna, i tako mogu uvijek rasti svjestan njegove velike ljubavi prema meni pa mogu i poželjeti sve više i više uzvratiti mu s ljubavlju. To me vodi u prisnost u kojoj dijelim njegov pogled na moj život, gdje počinjem željeti ono što on želi, ljubiti ono što on ljubi i mrziti ono što on mrzi. Vjera i iskrenost u molitvi promijenit će mi život. A ta promjena će se vidjeti po tome koliko i kako to činim svakoga dana. Koje su žrtve ljubavi koje Bog od nas traži u tom obrezivanju svog života danas?

 

3. Slavite moga Oca

Sv. Augustin kaže: Želite li veličati Boga? Uskladite se sa svojim riječima. Ako živite po njegovim zapovijedima, time ga veličate [Propovijed br. 34]. Postajemo slavom Božjom čineći njegovu volju i nasljedujući ga. Kakav smo plod pozvani davati Bogu? To može biti samo nešto trajno, vječno. Prvi je da živimo život prema Božjim zapovijedima, da rastemo u njegovoj milosti i svetosti. Svetost je sjedinjenje s Njim, umom, srcem i djelovanjem. Tada iz takvoga života istječu djela Božja: “što god hoćete, ištite i bit će vam.” Isus postavlja to dvoje zajedno: “Donosite mnogo roda i budite moji učenici”. Želim li učiniti velike stvari za Boga tijekom svog kratkog života? Želim li pomoći Isusu da spasi duše, dovede ih k istini, slobodi, iscjeljivanju i životu? Samo življenjem u milosti i traganjem za njegovim planom ispunjavam svoje poslanje i postajem vječno plodonosan. Božje kraljevstvo u mom srcu i apostolat u mom životu proslavlja Boga.

 

Razgovor s Kristom

Gospodine Isuse, toliko puta se odvajam od tebe, pravog i vječnog trsa. Pomozi mi da čvrsto spoznam da bez tebe ne mogu učiniti ništa, a da s tobom mogu učiniti sve. Neka se nikada ne odvojim od tebe, ni ovdje na zemlji, ni u vječnosti.

 

Pitanja

Ova neobavezna pitanja namijenjena su pomoći vam procijeniti svoj život u svjetlu nadahnuća koja vam je Bog upravo dao u trenucima provedenim s njim u molitvi.

  1. Je li mi življenje života milosti na prvom mjestu u životu? Kako to štitim? Što sam učinio da kvalitetno rastem u svom molitvenom životu?
  2. Jesam li naučio dovoljno se uzdati u Oca i zamoliti ga da mi pokaže svoj plan? Kako prihvaćam i surađujem s obrezivanjem onih stvari na koje sam navezan, na vlastite želje, sviđanja i nesviđanja i planove? Želim li više od svega postići prisnost s njim?
  3. Kako moja molitva mijenja moj život? Je li me ona potaknula na služenje drugima u ljubavi i apostolatu, da dijeljenje dara moje vjere s njima? Kako da slavim Boga svojim životom?

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas952
Ovaj mjesecOvaj mjesec5662
UkupnoUkupno7620540

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 131