Visovac: Dan Provincije

U četvrtak, 1. srpnja 2010. u 9.30 sati braća franjevci počeli su se okupljati na otočiću Visovcu. Zajedničko okupljanje bilo je u samostanskoj dvorani u 10.00 sati gdje je sve prisutne pozdravio i zaželio dobrodošlicu fra Mate Gverić, visovački gvardijan.

Prvi dio programa 'Dana Provincije' nastavljen je molitvom Trećeg časa i pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio fra Ivan Režić, župni vikar u Imotskom. Fra Ivan je na temelju Kristovih riječi iz Ivanova evanđelja „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ kratko uveo braću u osobno razmišljanje o ljubavi prema evanđeoskim savjetima, odnosno našim zavjetima prema poslušnosti, životu bez vlasništva i čistoći srca. Nakon pokorničkog bogoslužja bila je mogućnost za osobni pristup sakramentu pomirenja.

Procesijom u 10.45 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio dr. fra Željko Tolić, provincijal, uz koncelebraciju 86 franjevaca, a inače je bilo sve skupa 102 franjevca. U svojoj propovijedi o. Provincijal je izrazio želje i molitve da završetak Svećeničke godine i ovaj Provincijski kapitul na rogožinama bude poticaj da iz dana u dan bolje živimo Evanđelje jer jedino od Evanđelja možemo živjeti. Stoga je naglasio da mi kao franjevci budemo ljudi molitve. Posebno je potakao četiri naša ovogodišnja mladomisnika (fra Josipa, fra Marija, fra Pericu i fra Nedjeljka - koji su bili prisutni) kao i sve fratre da neprestano mole časoslov, krunicu, čitaju Evanđelje i meditiraju jer jedino preko molitve možemo rasti u milosti Božjoj.

O. Provincijal je, također, progovorio i o ulozi svećenika, osobito u župi, i naglasio važnost službe ispovjednika kao i učitelja u školi. Pozvao je braću na samozatajnost, tj. na traženje Božje a ne svoje slave, poštivanje pretpostavljenih poglavara kao i na intelektualni samoodgoj koji je vrlo važan u današnje vrijeme kada smo izloženi raznim modernim idejama prema kojima trebamo biti oprezni. Sva naša snaga i mudrost, sva naša politika mora biti u znaku križu. O. Provincijal je na kraju propovijedi naglasio važnost dokumenta Generalne kurije koji nam daje smjernice za naš život i rad: „Ponovno krenuti od Evanđelja“.

Pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlje predvodio je fra Denis Šimunović, župnik u Vinjanima, a služili su bogoslovi iz Splita.

Prije blagoslova, o. Provincijal je čestitao fra Jakovu Bogenji, fra Boni Biliću i fra Ivanu Čupiću obljetnicu oblačenja koja je bila na Visovcu na današnji dan prije 41 godinu. Euharistijsko slavlje završilo je pjesmom „Visovačka slavna mati“.

Početak drugog dijela programa ('Susret s Provincijalom') započeo je molitvom Anđeo Gospodnji. Nakon molitve, fra Frano Laco, pozvao je o. Provincijala da se obrati prisutnoj braći.

Provincijal je na početku svoga govora spomenuo bolesnu braću i skrb za njih (fra Augustina Akrapa, fra Božu Lovrića, fra Nikolu Radića i fra Branimira Šegotu) kao i drugu braću u samostanima u Zagrebu, Sinju, Karinu, Šibeniku i Zaostrogu. Zahvalio je gvardijanima na brizi o braći.

U govoru o odgojnim zavodima (Imotski, Sinj, Visovac, Split) o. Provincijal je iznio statistiku braću i pozvao braću da ulože više truda oko duhovnih zvanja. O duhovno-pastoralnom stanju o. Provincijal je rekao kako se održavaju duhovne vježbe, samostanski i okružni kapituli, regionalni sastanci, sastanci FSR-a i Frame, kao i susreti ministranata. Jasno, naglasio je, uvijek može biti bolje. Kao franjevci djelujemo – u domovini i u inozemstvu – u 18 (nad)biskupija.

S obzirom na građevinske radove, provincijal je naglasio da će se pokušati dovršiti crkva u Zagrebu i dom za studente. Također se nada da će se započeti s izgradnjom crkve u Kninu.

Čestitao je fra Marku Mrši na imenovanju za vizitatora franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Na kraju svoga izviješća, provincijal se osvrnuo na kauzu o. fra Ante Antića i pozvao braću da pokušaju ostvariti dokument Generalne kurije „ponovno krenuti od Evanđelja“.

Nakon Provincijalova izviješća, bilo je nekoliko pitanja i razmišljanja o životu i radu u Provinciji. Provincijal je završio riječima da usprkos našim različitostima da kao franjevci budemo jedni drugima pomoć i podrška u životu i radu.

Susret je završio zajedničkim fotografiranjem i ručkom nakon kojega su se franjevci počeli vraćati u samostane ili župe zbog obveza koje ih čekaju. 

Galerija slika 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas522
Ovaj mjesecOvaj mjesec63446
UkupnoUkupno7605947

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41