Sinj: Zahvala fra Bernarda Dukića
  • Oče provincijale,
  • braćo svećenici,
  • dragi vjernici!

dopustite mi da na kraju ovoga euharistijskog slavlja izreknem riječ zahvale u ime nas koji danas ovdje proslavljamo svoju „Zlatnu misu“ i prisjetim se onih dana kada smo sva četvorica došli u sjemenište da bi započeli put koji nas je Božjom milošću i zagovorom Blažene Djevice Marije doveo do današnjeg slavlja.

Poslije drugoga svjetskoga rata, kada su partizani i komunisti došli na vlast, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju bila je zatvorena i oduzeta. Franjevci ovog samostana ipak su 1948. godine u skromnim prostorijama jednog dijela samostana otvorili gimnaziju i sjemenište za spremanje svećenika. Među prvim đacima koji su te godine primljeni u sjemenište bilo smo i nas četvorica današnjih svečara.

U to vrijeme komunistička je vlast činila sve kako bi uništila Katoličku Crkvu u Hrvatskoj. Za vrijeme rata, a još više poslije rata, ubijene su stotine svećenika. Među njima je i 46 fratara naše Provincije, a nekoliko je njih upravo odavde, iz Sinja.

Međutim, krv mučenika postala je sjeme novih kršćana i svećenikâ. Isus je rekao da njegovu Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati. I još: „Ja sam s vama! Ne bojte se!“

I evo nas poslije tolikih teškoća u pedesetoj godini svećeništva.

Zahvaljujemo Bogu što nas je bijedne i grešne pozvao u svoju službu, a MI SE NISMO POKAJALI ŠTO SMO SE ODAZVALI.

Možemo danas reći da nam je Bog uza sve naše slabosti, grešnosti i nevjernosti dopustio da cijeli život budemo njegovi svećenici. Vodio nas je svojim putem, pozivao nas i slao nam milost kroz svih ovih 50 godina. Kad smo 1948. godine došli u Sinj nismo znali što nas čeka, ali nas Bog nikada nije ostavio same.

Iako je bilo bolnih i gorkih časova, zahvalni smo mu na svemu i opet ponavljamo DA SE NISMO POKAJALI. Sve kukavno i slabo zakopali smo u njegovu vječnu ljubav. On je započeo u nama milost svećeništva i vjerujemo da će je i dovršiti. Ostaje nam još zapjevati s psalmistom: „ O LJUBAVI GOSPODNJOJ PJEVAT ĆU DOVIJEKA“.

Zahvalni smo i Crkvi, božanskoj ustanovi i učiteljici božanskih istina, kojoj smo tolike godine bili u službi da bi ljude privodili Bogu.

Zahvalni smo našoj Provinciji, našim pokojnim profesorima i odgojiteljima koji su nas kulturno i duhovno izgrađivali kroz gimnaziju, novicijat i studij teologije.

Hvala našim pokojnim roditeljima, prijateljima i znancima koji su bili uz nas, te svim vjernicima koji su se za nas molili i žrtvovali, a nama su njihova imena nepoznata. Čitamo u Evanđelju kako je Isus cijelu noć bio u molitvi i poslije toga izabrao apostole od Boga za Boga. Tako su mnogi molili i za naše svećeničko zvanje. Neka ih Bog blagoslovi zajedno sa svima koji su nas na bilo koji način pratili na našem svećeničkom životnom putu.

Hvala o. Provincijalu koji je predvodio ovo slavlje, a bogoslovima i njihovim odgojiteljima što su ga uzveličali svojim pjevanjem.

Hvala o. Gvardijanu i braći u samostanu koji su pomogli u održavanju ove proslave.

Hvala sestrama Provincijalkama i sestrama raznih družbi koje su se rado odazvale pozivu na ovu svečanost i koje djeluju u mnogim našim župama i misijama: Školskim sestrama franjevkama, sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga, sestrama Služavkama maloga Isusa, sestrama Franjevkama od Bezgrešne i mnogim drugima.

Hvala ocu nadbiskupu na njegovoj čestitci i  dobrim željama.

Hvala svima vama!

Neka vas sve blagoslovi Bog i prati zagovor Gospe Sinjske. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Šubićevac

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec47385
UkupnoUkupno7258318

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32