Zaostrožani u pohode sv. Anti na Sućuraj

Galerija slika 

Kao u stara vremena, u nedjelju 13. lipnja na svetkovinu sv. Ante Padovanskog župljani župe Gospina Uznesenja iz Zaostrogu u 8 i 30 sati okupili su se na mulu ispred samostana da dočekaju brod koji će ih odvesti na hodočašće sv. Anti na Sućuraj. Iz povijesti znamo da su Franjevci samostana sv. Marije iz Zaostroga došli u Sućuraj na Hvaru zbog progona Turaka, koji su do kraja 1499. god. potpuno zagospodarili Makarskim primorjem. Došli su početkom Kandijskoga rata kada su im Turci u Zaostrogu zapalili crkvu i samostan. S fratrima je došla i poveća grupa hrvatskog puka iz Gornjeg makarskog primorja. Oni su s fratrima Zaostroškog samostana i s narodom koji je pristizao iz Neretve i Krajine bježeći pred Turcima sagradili crkvu sv. Ante Padovanskog na Donjoj Bandi Sućuraja.

Zaostroški fratri ostavili su dubok trag među sućuranskim pukom. Svi se još rado sjećaju našeg fra Anđela Cvitanovića, zadnjeg župnika naše Provincije na Sućuraju.

Na svetkovinu sv. Ante na Sućuraj su dolazili uzvanici i prijatelji iz Makarskog primorja, trgovci s Pelješca i raznih mjesta Neretve i otoka Hvara. Derneka više nema, ali se salvi sv. Ante.

Zaostrožani su odlučili obnoviti stare veze i ponovno poći u pohode sv. Anti. Ova inicijativa s oduševljenjem je prihvaćena od fratara Bosne srebrene koji sada opslužuju župu Sućuraj.

Mnoštvo vjernika, štovatelja sv. Ante padovanskog okupilo se ispred crkve sv. Ante u Sućurju  gdje su već stoljećima hodočastili mnogobrojni vjernici. Župnik fra Stjepan Marčinković pozdravio je okupljeni narod i zaželio dobrodošlicu Zaostrožanima koji su u pratnji svoga gvardijana i župnika fra Ivice Omazića došli na Sućuraj. Prije svete mise na Sućurju je običaj da se na svetkovinu sv. Ante kao poticaj, vjernicima pročita nekoliko tekstova iz svečeva života. Središnjeg misno slavlje u 10:00 sati predvodio je fra Ivica Omazić, gvardijan i župnik iz Zaostroga uz koncelebraciju Sućurajskog žpnika. Nakon Mise usljedila je procesija s kipom i relikvijama sv. Ante kroz mjesto Sućuraj. Preko sv. Mise i u procesiji pjevao je zbor iz Sućurja i mladi iz Zaostroga. Slavljenje svečevog blagdana okončano je blagoslovom djece i ljiljana. Nakon Mise Sućurani su za svoje goste pripremili osvježenje i zakusku. Ugodno druženje nastavilo se do popodnevni sati, a bilo je veselo i na brodu dok se plovilo prema Zaostrogu. Bilo je to jedno lijepo hodočašće koje ćemo nastojati i dalje gajiti.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1216
Ovaj mjesecOvaj mjesec66424
UkupnoUkupno7608925

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59