Proložac: SLAVLJE VELIKE GOSPE U ZELENOJ KATEDRALI

Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u nedjelju 15. kolovoza u Gospinom svetištu na izvoru rijeke Vrljike u drevnoj imotskoj župi sv. Mihovila arhanđela u Prološcu.

Središnje misno slavlje koje je i ove godine okupilo deset tisuća vjernika pridošlih iz svih župa Imotske krajine i susjedne Hercegovine služeno je u 11 sati u Zelenoj katedrali, specifičnom zdanju sagrađenom u obliku otvorene bazilike s velikim kamenim oltarom, ponad kojeg dominira veliki željezni križ, predvodio ga je fra Zoran Kutleša, imotski gvardijan, župnik i dekan uz koncelebraciju fra Marka Babića, profesora na Katoličkom-bogoslovnom fakultetu u Splitu, fra Nediljka Brečića, prološkog župnika fra Antu Madunića te još sedmoricu svećenika.

U svojoj propovijedi dekan Kutleša naglasio je kako je hrvatski narod sve svoje najveće pobjede dobio upravo za blagdane koji štuju Majku Božju, a o čemu svjedoči i Gospa Sinjska pa i Gospa od Anđela u Imotskom. Kasnije je naglasio:“ Ona je bila naša vodilja i ostat će, kako bi nam pomogla u očuvanju obitelji ,koje su uzdrmane ne samo recesijom već i bombardiranjem dijela medija, koji propagiraju da je vjera u Boga promašaj, neki nam ponovno žele nametnuti zvijezdu koja bi nas vodila a ne znaju da je pod tom zvijezdom tijekom Drugog svjetskog rata i poraća ubijeno 610 svećenika. Neka nam Majka Božja bude vodilja jer jedino tako možemo učvrstiti svoju vjeru, mir u sebi, mir u obiteljima, koji je itekako potreban u ovim teškim vremenima. Ona je nada i tko vjeruje u nju i slijedi njen put ima nade“- istaknuo je imotski dekan fra Zoran Kutleša.

Tijekom svečane svete mise pjevao je Veliki mješoviti pjevački zbor iz župe Proložac pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice s. Filipe Smoljo.

Na kraju svete mise svima se zahvalio župnik Prološca fra Ante Madunić. Čestitavši svim Proložanima dan njihove općine posebno je zahvalio i Župnom zboru te njihovoj voditeljici s. Filipi Smoljo koji svake godine uveličaju misno slavlje, ali i svojim velikim doprinosom pripomažu u radu župe.

Prije svečane svete održan je i tradicionalni ophod u kojem su prološke djevojke obučene u narodnu nošnju Imotske krajine nosili cvijećem urešenu Gospinu sliku.

U jutarnjim satima, na dan Velike Gospe od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika, napose onih mladih prema svetištu na izvoru rijeke Vrljike i u Zelenu katedralu da bi prvo misno slavlje bilo služeno u pet sati na Opačcu , na mjestu bivše benediktinske opatije. Nakon toga služene su svete mise svakog sata, a vjernici su imali prigodu i za sakrament pomirenja koji su dijelili župnici okolnih imotskih župa.

Ovom prigodom izašao je i župni list „Proložac“ koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.  

Blagdanom Velike Gospe župa Proložac slavi blagdan svoje suzaštitnice i Dan općine. Ova župa koja je jedna od najstarijih župa na području Imotske krajine osnovana je odlaskom Turaka iz Imotske krajine 1717. godine, te je jedna od najstarijih župa u Imotskoj krajini. Danas se sastoji od sela: Proložac Donji, Proložac Gornji, Postranje i Šumet. U župi se uz župnu crkvu Sv. Mihovila sagrađenu 1901. godine, nalaze još četiri filijalne crkve. U župi živi nešto manje od 3500 vjernika u 750 obitelji.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2456
Ovaj mjesecOvaj mjesec39856
UkupnoUkupno7175508

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 114