Split: Predstavljanje knjige fra Gašpara Vinjalića (preveo fra Bruno Pezo)

Književni krug Split organizirao je u utorak 28. rujna 2010. godine u Zavodu HAZU predstavljanje knjige fra Gašpara Vinjalića Kratki povijesni i kronološki pregled važnijih zbivanja koja su se dogodila Slavenima u Dalmaciji Hrvatskoj i Bosni 1514.-1769. Knjigu je preveo, dodao podnaslove i uputnice na vrela fra Bruno Pezo, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Sinju. Fra Vicko Kapitanović je napisao kratki prikaz 'Gašpar Vinjalić i njegova povijest Slavena' te uskladio s izvornikom i popratio objašnjenjima.

Ovaj kulturni događaj na početku je pozdravio Nenad Cambi koji je, najavivši predstavljače knjige, zahvalio svima i naveo one koji su pomogli tiskanje ove knjige: Ministarstvo znansoti, obrazovanja i športa, Ministratstvo kulture RH, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja te Nacionalni park Krka i Gradski muzej u Drnišu. Bez njihove pomoć ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Zatim se knjigu predstavili recenzensti dr. Marko Trogrlić, dekan na Filozofskom fakultetu u Splitu i dr. Josip Vrandečić, profesor na Filozofskom fakultetu. Oba predstavljača istakli su važnost ovoga prijevoda jer je Vinjalić začetnik narativne histografije u Hrvstakoj. Osim toga, to djelo obuhvaća razdoblje od važnoga značenja za naše područje. Dr. J. Vrandečić je istakao kako je djelo vrijedno primarno kao izvor, a sekundarno kao monografija.

Fra Gašpar Vinjalić u ovom djelu donosi tursko osvajanje Dalmacije, čežnju za slobodom, događaje u Dalmaciji za Kretskog rata, kratko primirje i  morejski rat, donosi okolnosti mletačke i austrijske politike. U ovoj su knjizi opisani i detalji crkvene povijesti (franjevački kapituli, sinode, vizitacije...).

Fra Vicko Kapitanović rekao je kako je ova knjiga prvi put bila tiskana u Veneciji 1775. godine. Zahvalio se svima koji su pomogli oko uređenja i tiskanja knjige.

Fra Bruno Pezo, prevoditelj, napomenuo je kako ga je davno već, u ime Književnog kruga Split, zamolio fra Josip Ante Soldo da prevede ovu knjigu, ali od tada do danas prošlo je mnogo vremena. Uz neke poteškoće razumijevanja venecijanskog dijalkta i posebno uz pomoć fra Vicka ova je knjiga ipak ugledalo svjetlo dana.

Na predstavljanju knjige bili su prisutni iz samostana Trstenik fra Marko Babić, fra Duško Moro, fra Mile Čirko, fra Frano Doljanin te bogoslovi fra Mijo Grbeš i fra Kristijan Šilić; iz samostana Gospe od Zdravlja bio je prisutan fra Kruno Bekavac, a iz samostana Sinj fra Bruno Pezo.

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas195
Ovaj mjesecOvaj mjesec51924
UkupnoUkupno7518757

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41