Sinj: Seminar kršćanske duhovnosti

U ponedjeljak, 8. studenoga 2010. godine, u župi Gospe Sinjske započeo je seminar kršćanske duhovnosti. Voditelj seminara je dr. fra Ante Čovo. Seminar će se održavati svakog drugog i četvrtog ponedjeljka u mjesecu s početkom u 18.30 sati. Na prvom susretu bilo je oko 60 vjernika koji su izrazili želju i zainteresiranost za kršćansku duhovnost. Cilj seminara je da se svi vjernici odgajaju u zdravoj kršćanskoj duhovnosti.

Naime, u svijetu mnogih promjena, kriza, izazova, ali i mnogih obećanja, nauka i ideologija nisu dovoljne. Potreban je duh da bismo zagospodarili vlastitim životom i poviješću. Potrebno je primjereno duhovno rasuđivanje. Zato je nužno sjedinjenje duha i prakse. Praksa bez duha je uvijek pod prijetnjom da skrene krivo, a duh bez prakse ostaje neodređen, otuđen, preširok.

Kršćani bi se trebali založiti na svim poljima sekularizirane kulture stvarajući otoke ljudskosti kako bi mogli humanizirati sve ono što se izlaže opasnosti da sklizne u nehumano. Duhovni je život zato ne samo neizbježni nego bitni element za potpuno očovječenje, koje dodiruje najdublje točke svakoga bića.

Nije mali broj ljudi u potrazi za autentičnim oblicima religioznosti u skladu s vremenom u kojem žive i problemima koji ih svakodnevno tište. Traženje lica Božjega, ili život po Duhu, nije nimalo lako i lagodno, nego zahtjevno, puno rizika i neočekivanih obrata. Općenito se može reći da je naš duhovni život izvrgnut dvjema opasnostima: ukrućivanje u strukturalnim kalupima koje ga vodi do mlitavosti, što je bila sudbina tradicionalnog kršćanstva i druga da se pretvori u čistu emociju, gubljenje osobnog identiteta, ugodnu duhovnost, te izgubi sigurnu svijest svoga središta. U oba slučaja duhovni život ostaje na površini, osuđen na vegetiranje i umiranje.

Posebni izazov kršćanskoj duhovnosti tvori zavodljivost duhovnih ponuda. U svijetu doista postoji velika glad za Bogom, nostalgija za Bogom. U mnogim dušama postoji duboka praznina. One vape za ispunjenjem, za Bogom. Svi koji lutaju novim religioznim područjima valja najprije vidjeti kao osobe gladne Boga. Njihovo je traženje iskreno i njihova glad nije umišljena. Njihova se glad ne može zasititi onim što im se nudi, zaključio je voditelj seminara dr. fra Ante Čovo.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas604
Ovaj mjesecOvaj mjesec63528
UkupnoUkupno7606029

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55