Dobra Majka na Dobromu

U sveopćem političkom previranju 17. stoljeća franjevci su se iz Bosne s vjernicima Ramske doline privremeno sklonuli u Cetinsku Krajini. Ali privremenost je postala trajnost. Dio vjernika preselio se u Split i nastanio se uz Dioklecijanovu palaču. S vjernicima su, 9. siječnja godine 1688., nastanili i franjevci, najprije na Sustipanu, zatim na Pojišanu i konačno na Dobromu.

Uz pomoć dobročinitelja franjevci su na Dobromu od trošne potleušice sagradili skromni samostan, tako da je Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene, na sastanku u Slavonskoj Požegi, 10. studenoga godine 1723., proglasila zajednicu na Dobromu samostanskom redovničkom obitelji. Providnost Božja pobrinula se, preko dobročinitelja Petra Mačukata i fra Lovre Šitovića, da su franjevci na Dobromu, 11. kolovoza godine 1729., dobili dvije kućice i komadić zemlje, nekadašnje imanje Ivana Filipovića, kao svoje vlasništvo. Nakon toga, želju fra Ljudevita Ivančića da se na tom zemljištu sagradi veći samostan, ostvario je fra Bernardin Pavlović, kada je 6. svibnja godine 1730. dobio dozvolu. Događaji koji će uslijediti nakon što su franjevci na Dobromu dobili dozvolu za gradnju crkve i samostana, bit će upisani i lijepim i teškim uspomenama u samostanskom ljetopisu.

U gradu pod Marjanom postojala su dva bunara pitke vode, jedan u gradu a drugi izvan gradskih zidina. U ostalim bunarima miješalo se more s pitkom vodom. Slatka ili dobra voda, kako su Splićani nazivali pitku vodu, odredila je dva slična naziva predjelima grada. Tako se mjesto pitke vode u gradu prozvalo Dobrić, dok je mjesto pitkog bunara izvan grada nazvano Dobri.

Kad su se napokon zaustavili među vinogradima ispred sjevernih zidina grada Splita i odlučili ukopati temelje nove crkve i samostana, franjevci su na Dobromu gajili pobožnost prema Svetoj Slici Majke sa Sinom u naručju, kojoj je vjernički puk nadjenuo odgovarajuće ime: Dobra Majka na Dobromu.

Nove nedaće koje su zadesile splitsko područje prouzrokovale su smrt mnogih dragih osoba. Kuga se u Splitu pojavila godine 1731. U naletu kužne pošasti ostalo je pošteđeno samo stanovništvo na predjelu Dobroga. Neobična pojava ponovila se godine 1763. godine i 1784. Narod je odmah shvatio da uz sebe ima moćnu Čuvaricu. I doista, pronašao ju je u Svetoj Slici koju je fra Filip Grabovac poslao iz Venecije. Tako je započelo štovanje Majke Božje u Splitu, na Dobromu, u imenu Gospa od Zdravlja.

Kad je Majka Božja odlučila da za svoje prebivalište među vjerničkim pukom odabere prebivalište sinova svetog Franje u Splitu, na Dobromu, tada su i franjevci i vjernici htjeli što dostojnije ugostiti Svetu Sliku.

Već 29. rujna godine 1759. fra Jeronim Bareza, samostanski starješina prisustvovao je blagoslovu kamena temeljca za novo zavjetno svetište Gospe od Zdravlja. Blagoslov crkve obavio je 21. studenoga godine 1771. msgr. Ivan Luka Garanjin, splitski nadbiskup.

Unutrašnjost prebivališta Gospe od Zdravlja ubrzo je dolično uređena za obavljanje obrednih svečanosti. Tako su vrata novog svetišta, od jutra do zalaska dana, otvarala put novim milostima Dobre Majke kojima je Gospa od Zdravlja obdarivala svoju djecu. Da bi udovoljili zahtjevima vjernika i uljepšali prebivalište Svete Slike, franjevci su odlučili sagraditi prostraniju crkvu. U prigodi 200. obljetnice prve Gospine pomoći gradu Splitu, gvardijan fra Ante Crnica, pokrenuo je prikupljanje milodara. Blagoslov kamena temeljca obavio je 21. studenog godine 1931., msgr. Rafael Rodić. Prema nacrtu Lavoslava Horvata sagrađena je nova, treća, crkva Gospe od Zdravlja u Splitu, na Dobromu. Blagoslov crkve obavio je 25. travnja godine 1937. msgr. Klement Bonefačić.

U svetom prostoru Božjega hrama, koji počiva na osamnaest vitkih stupova, franjevci su na oltar postavili okrunjenu Svetu Priliku u slici Majke sa Sinom u naručju. Dobra Majka na Dobromu tako se udomaćila u prebivalištu sinova svetoga Franje.

Povijest se nije zaustavila samo na vidljivim događajima. Vjernička povijest hrvatskog puka upisana je u molitvama i uzdasima kršćanskih vjernika. Budućnost opstanka na prostranstvima Lijepe Naše i dalje će čuvati Kraljica Hrvata. U Splitu će to biti Sveta Prilika u slici Majke sa Sinom u naručju, od vjernika prozvana Gospa od Zdravlja - Dobra Majka na Dobromu.

Njoj, svojoj Zaštitnici, i ove godine priređujemo prigodnu čast u devet dana, kroz molitvu i pjesmu, da bismo, na Njezin dan, u nedjelju 21. studenoga godine 2010., okupljeni oko Svete Slike, zahvalili na milosnom daru što imamo Majku, Spasiteljevu i našu Majku, u svojoj sredini.

Našim vjernicima, župljanima i štovateljima neka je sretna svetkovina Gospe od Zdravlja, žele

franjevci na Dobromu

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas898
Ovaj mjesecOvaj mjesec66824
UkupnoUkupno7533657

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76