UVOD (Bibliografija - 50 godina)

Služba Božja, časopis Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu, pokrenut je 1960. s nakanom da bude u službi liturgijsko-pastoralne obnove koju je pokrenuo Drugi vatikanski sabor u Crkvi.

Prvi  broj Službe Božje pojavljuje se 1960./61. u Makarskoj. List izdaje Interdijecezanski liturgijski odbor, a uređivao ga je pok. o. Jure Radić. Služba Božja u tom vremenu izlazi umnožena na ciklostilu za I. godinu izlaženja, a svi ostali brojevi tiskani su knjigotiskom. List nema određenih rubrika, a isto tako većinu članaka nisu potpisali autori. U prvoj godini izlaženja 1960./1961. izašlo je šest brojeva revije i takav ritam izlaženja potrajao je sve do 1974. kada revija počinje izlaziti četiri puta godišnje.

Dijelovi časopisa ili tzv. rubrike  nisu iste u svim brojevima: u pojedinim se svescima neke rubrike pojavljuju, da bi zatim u sljedećim brojevima bile izostavljene kao što su: Pabirci, Vidici, Saopćenja, Za razmišljanje, Odjeci i refleksije, Na izvorima, Marija u liturgiji, Sveta vremena, Praktična pastoralna pitanja, i slično. Moglo bi se reći da se materijal dijeli na dvije i više rubrika, sve do 1974. kada se polako uvode stalne rubrike i materijal se svrstava tematski: Rasprave i članci, Liturgija - sveti susret, Praktična (pastoralna) pitanja, Prikazi, osvrti, ocjene.

Najveći je broj priloga potpisan, iako u prvom desetljeću izdavanja ima dosta kratkih tekstova bez oznake pisca ili samo inicijala autora. U tijeku 50 godina izlaženja časopisa – revije izašlo je 189 svezaka. U ovoj je bibliografiji sveukupno registrirano 2124 bibliografskih jedinica (referenci), ali nismo unijeli sve ono što smo smatrali da nije bitno zabilježiti u ovom radu jer nema neki značajni bibliografski karakter, a to su: obavijesti uredništva, oglasi, primljene knjige, neke vijesti, rubrika pitanja i odgovori, i slično.

U ovome smo radu koristili bibliografiju radova objavljenih u reviji Služba Božja (1960./61.-1980.) koju je napravio bibliograf Janko Ivanović, kao i bibliografiju radova od 1981. do 1991. koju su načinili Marko Babić i Frano Doljanin.

Nismo zadržali stil bibliografske obrade kakav je bio kod dvije prethodne, nego smo cjelokupni materijal metodološki podijelili na šest cjelina: kronološka tablica časopisa, abecedno-autorski popis, popis dokumenata, kronološki pregled članaka unutar rubrika pojedinog broja, autorsko kazalo, kazalo prevoditelja i priređivača, te osobno predmetno i pojmovno predmetno kazalo.

Autorstva su utvrđivana na temelju potpisa, izuzev onih priloga koji su bili nepotpisani ili potpisani inicijalima čije autorstvo nismo uspjeli razriješiti. Članci koji su objavljeni na slovenskom jeziku označeni su skraćenicom (sl. j.), a članci bez oznake autora označeni su trima zvjezdicama (***).

Autorskim su kazalom obuhvaćene osobe, označene marginalnim brojevima. Osobno i pojmovno predmetno kazalo dobili smo izlučivanjem podataka iz članaka, a na temelju pregledane građe. Uz ove pojmove također su navedeni pripadajući marginalni brojevi. Uz pojedine predmetnice navedene su i podpredmetnice tamo gdje je to bilo potrebno.

Želimo da bibliografija 50. godišta Službe Božje ostane trajno svjedočanstvo svega onoga što je  naša revija učinila na liturgijsko-pastoralnom području u našoj Crkvi. Služba Božja kroz proteklih 50 godina dala je veoma mnogo kvalitetnih teoloških tekstova koji će, nadamo se, ovom bibliografijom biti dostupniji zainteresiranim čitateljima/čitateljicama.

Anđelko Domazet, Frano Doljanin

Split, studeni 2010. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Šubićevac

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec47385
UkupnoUkupno7258318

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37