München: Predavanje "Utjecaj medija na čovjeka"

U velikoj dvorani HKM München, Schwanthalerstr. 96-98, Akademski krug koji djeluje pri HKM Misiji, organizirao je 30. studenoga predavanje na temu: Utjecaj medija na čovjeka. Predavanje je održao fra Jozo Župić, dušobrižnik u HKM München.

Predavača je najprije pozdravio i predstavio gosp. Ante Moro, predsjednik Akademskog kruga. U svom predavanju fra Jozo je ukazao na pozitivan i negativan utjecaj medija na čovjeka. Također je pozvao na preispitivanje nas kršćana što možemo učiniti bilo kao laici, svećenici, biskupi, papa na planu medija, jer optimizam prema medijima lijepo je izražen već na Drugom vatikanskom koncilu u Dekretu o sredstvima društvene komunikacije (Inter mirifica). Dokument govori o medijima unutar Crkve, no on vidi i veliku ulogu vjernika laika u svjetovnim medijima: "Zadaća je laika da ožive takve instrumente čovječjim i kršćanskim duhom, da sasvim odgovaraju velikom iščekivanju ljudskog društva kao i božanskom planu" (IM). Fra Jozo je spomenuo i 12. Opću sinodu biskupa u Rimu koja je održana od 5.-26. listopada 2008. na temu: Riječ Božja u životu i poslanju Crkve. Tom prigodom objavljena je ´Poruka narodu Božjem´. Tekst poruke podijeljen je na četiri poglavlja: Glas Riječi: objava; Lice Riječi: Isus Krist, Kuća riječi: Crkva i Putovi Riječi: poslanje (misije). To su četiri puta koja nas od vječnoga i beskonačnoga vode do naših domova i gradova" – rekao je na predstavljanju Poruke u Sinodskoj dvorani 24. listopada 2008., nadbiskup Gianfranco Ravasi, predsjednik Povjerenstva za poruku sa sinode. U četvrtom dijelu ove poruke pod naslovom: Putovi Riječi: Poslanje, br. 11. govori o korištenju novih medijskih tehnologija kao današnjim putovima u širenju Riječi Božje u vrijeme globalnog komuniciranja s posebnom usmjerenošću na djecu i mlade. Sinoda je istaknula da putovi Riječi sada nisu samo putovi misionara, nisu samo oni koje mi kršćani trebamo prijeći svojim svjedočenjem, ulazeći u ulice naših gradova, nego su to također – a trebali bismo reći i "ponajviše" – virtualni, informatički putovi. Riječ Božju treba naviještati i kroz sve medije masovnog komuniciranja, na poseban način preko televizije, kako bi mogla pokazati svu svoju snagu kroz bogatstvo svojih simbola, kroz njeno pripovijedanje koje sadrži duboku i univerzalnu poruku, a koja, iznad svega, čovječanstvu daje mogućnost odgovora na konačna temeljna pitanja o životu, naglasio je nadbiskup Ravasi.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija, a potom je fra Jozo predstavio svoje knjige Glas iz tuđine, Čarli, Bauštelac, Pijetao u duši i 40 godina HKM Ludwigsburg. Prisutni su mogli kupiti knjige, što su i činili. Potom je Akademski krug priredio domjenak u podrumu Misijskog centra.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2119
Ovaj mjesecOvaj mjesec54395
UkupnoUkupno7190047

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69