Metković: O. Provincijal predvodio misno slavlje

Na treću nedjelju došašća, 12. prosinca 2010., provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu dr. fra Željko Tolić predvodio je večernju svetu misu u 18.00 sati u crkvi sv. Ilije u Metkoviću. Uz oca Provincijala još su koncelebrirali fra Petar Gulić, župnik, te fra Pavao Norac Kevo i fra Mladen Marić, župski vikari. Pjevanje je na svetoj misi predvodio župski zbor.

Premda je poslije par dana sunčanog vremena nad dolinom Neretve ponovno prokišilo nebo uz dosta nisku temperaturu, ipak to nije zaustavilo Metkovce da ostanu u toplim domovina, nego su crkvu dobrano ispunili. Došli su čuti riječi ohrabrenja i poticaja nakon velike poplave koja je zadesila pred tjedan dana grad Metković i okolicu. Na početku je fra Petar pozdravio oca Provincijala i zaželio mu dobrodošlicu u ime svih župljana župe sv. Ilije.

O. Provincijal na početku propovijedi osvrnuo se na veliku ulogu Ivana Krstitelja kao preteče Mesije. Zatim je naglasio centralnu uloga Krista u ljudskoj povijesti s posebnim naglaskom za one koji su njegovi učenici. Kako je bilo dosta muškaraca u crkvi, što ocu Provincijalu nije promaklo, njima je posebno uputio riječi da trebaju voljeti i poštivati svoje žene. To je potkrijepio tvrdnjom kako žena nije stvorena ni od muškarčeve pete – da bi se po njoj gazilo niti iz muškarčeve glave – da bi se njom manipuliralo, nego iz boka da bude njemu jednaka i ravnopravna i iz blizine srca da bude voljena. Zatim je pozvao Metkovce da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi i odani svom hrvatskom narodu, da budu čvrsti u bogoljublju i domoljublju, da sa svima mogu biti prijatelji, a nikome sluge.

Na kraju sv. mise o. Provincijal je naglasio kako je Metković, odnosno župa sv. Ilije, vrlo važna točka u mozaiku Provincije od Neretve do Zrmanje i da će se Provincija sukladno tome prema njoj tako i odnositi. Spomenuo je kako se prošli četvrtak sastao u Splitu sa župnikom fra Petrom i jednim vjernikom iz njihove župe glede gradnje novog pastoralnog centra na lijevoj strani Neretve. Istaknuo je da je važno da svi u tom projektu trebaju biti zajedno i ako budu zajedno da će se taj projekt i ostvariti. Za te je riječi bio nagrađen odobravajućim pljeskom.

Fra Petar je na kraju zahvalio o. Provincijalu što se odazvao pozivu i došao u Metković te na poticajnim riječima ohrabrenja i solidarnosti koje je uputio vjernicima župe sv. Ilije.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1032
Ovaj mjesecOvaj mjesec38432
UkupnoUkupno7174084

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103