KELKHEIM: Za siromašne tri tisuće eura od nikolinjske predstave

Oko 800 sudionika Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus sudjevalo  je u bogatom raznolikiom kulturnom programu nikolinjske večeri u subotu 11. prosinca u središnjoj Gradskoj dvorani u Kelkheimu. Kako je u pozdravu istaknuo voditelj fra Marinko Vukman, nakana priredbe je okupiti zajednicu, očuvati korijene, promicati svoju kulturu, te istodobno humanitarno djelovati.

„Posebno je važno da u predbožićno vrijeme pokažemo svojoj domovini da ih nismo zaboravili, da smo s njima u svakom trenutku. Sve su priredbe lijepe koje okupljaju Hrvate, ali ova je najljepša jer okuplja hrvatsku mladost koja je nositelj budućnosti. Na njima treba graditi svijet, u njih treba ulagati, neprestance širiti njihovu svijest o tome odakle su došli, tko su njihovi roditelji. Na taj način, ako se još to oplemeni kršćanskom humanošću, gradi se ljubav prema domovini i prema svakom čovjeku", kazao je voditelj HKŽ fra Marinko Vukman, koji je posebno zahvalio roditeljima kojima je u srcu njihov hrvatski korijen i sponzorima za darove koje su pripremili djeci.  

U bogatom programu sudjelovala su djeca predškolske i školske dobi koja su oduševila okupljene svojim pjevanjem i recitacijama pod vodstvom pastoralne suradnice s. Magdalene Višić. Izveli su igrokaz „Božić djeda Martina" s kojima su nastojali potaknuti nazočne da se Isus darovao nama kroz naše najbliže, kroz one s kojima smo svaki dan. Mali i srednji folklor pod vodstvom Martina Višić i Klare Banovčić svojom uvježbanošću posebno je oduševio nazočne u izvođenju slavonskih tradicijskih igara i plesova. Objedinjujući Hrvatsku u jedno, ličke običaje i ličko kolo, publici je dočarao veliki folklor župe pod vodstvom Dražene Brešić. Te večeri iseljena Hrvatska kroz kulturu spajala je sve regije u domovini od Boke Kotorske do Istre, pa sve do vojvođanskih Hrvata. Kako je okupljanje bilo povodom sv. Nikole, darove je dobilo oko 250 nazočne djece. Na skupu je nazočila i konzulica Sonja Lovrek-Velkov koja je uz pohvalu roditelja istaknula da se ta međusobna hrvatska povezanost i dalje treba bilo kroz skupove ili druge načine, ali da ona uvijek ima svoju poveznicu s korijenom - s domovinom. Program je vodila Biljana Lončar.

U drugom dijelu programa nastupili su Baruni koji su pjesmom povezali cijelu domovinu i umrežili je s iseljenom Hrvatskom. Za vrijeme skupa prikupljeno je dvije tisuće eura koje su namijenjene djeci s posebnim teškoćama u Hrvatskoj. Istodobno, te večeri franjevačka mladež (Frama) iz župe prikupila je sredstava za djecu u Africi te im je u kratkom roku prikupila tisuću eura. 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1098
Ovaj mjesecOvaj mjesec66306
UkupnoUkupno7608807

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42