"Betleme, grade Boga višnjega..."

Betleme, grade Boga višnjega, iz tebe će izići vladalac Izraelov, i početak je Njegov od davnine od dana vječnosti. I bit će slavan po čitavoj zemlji, i mir će biti na zemlji našoj dok dođe.

Dvije naočigled obične rečenice, ali tako bogate smislom. U njima možemo iščitavati određenu suprostavljenost. Naime, u prvoj se rečenici veliča Betlehem – grade Boga višnjega, a u drugoj se spominje cijeli svijet – bit  će slavan po čitavoj zemlji. Kao da je u prvom slučaju riječ o nekakvom konzervativnom i „nazadnom“ lokalpatriotizmu; a u drugom kao da je riječ o nekakvom liberalnom i „naprednom“ kozmopolitizmu. Međutim, nije riječ o nečemu takvom.

Naime, Betlehem, Izrael i zemlja svoju važnost imaju samo zbog Isusa Krista, jer da nije Boga, Betlehem bi bio samo jedno mjesto kao i sva druga mjesta; Izrael bi bio narod kao i svi drugi narodi, a Zemlja bi bila samo treći kamenčić od Sunca. Naravno sve ovo promatrano iz jedne soteriološke perspektive.

Međutim, jednako tako možemo primijetiti i određenu stupnjevitost: Betlehem, Izrael i Zemlja. Sve skupa ima za cilj da bude mir na zemlji našoj. Mir se misli kao spasenje, a spasenje se misli kao spasenje sada i ovdje. Isus koji se rodio Betlehemu treba se roditi sada i ovdje. Isusovo rođenje nije uspomena i sjećanje na povijesni događaj koji se zbio u Betlehemu prije otprilike 2000 godina.

Bog koji se ima roditi u Betlehemu, ne ostaje samo Bog Betlehema. Njegova se iskra pretvara u plamen koji se širi cijelim svijetom. Iskra je Betlehem, plamen koji izgorijeva i troši se za druge jest Izrael, a duhovna vatra i žar koji se širi nakon što se Krist potrošio za druge jest cijeli svijet.

Međutim, njegova vatra danas samo tinja u našim srcima. Kako bi se ponovno taj oganj razbuktao potrebno je doći do Betlehema – do iskre koja je zapalila cijeli svijet svojom ljubavlju. Bog se rodio u Betlehemu, ali On se ima roditi i danas u našim srcima. Bog jest duh i on se ne rađa onako kako se rađaju ljudi, niti On rođenje shvaća kao što ga ljudi shvaćaju. Njegovo je rođenje samo po sebi otajstveno, mistično, neshvatljivo. Rođen je od žene koja je majka i djevica. Kako to uopće razumjeti? Iako nam se često čini da se Bog rodio u vremenu i prostoru, ipak to nije smisao njegova rođenja. „On je od davnine; od dana vječnosti.“ Vrijeme i prostor često su puta lišeni svakoga smisla. Stvari nam se čine besmislenima. Izmišljamo bezbroj zakona, pravila i načela, kako bi osmislili vrijeme i prostor, a potreban je samo jedan Isus Krist.

U duhu se očituje smisao. U duhu se spoznaje, osjeća, misli i vjeruje. U čovjekovoj se cjelovitosti i potpunosti ima roditi Bog. On će nam osmisliti vrijeme i prostor te nas na taj način spasiti – donijeti svoj mir u zemlji našoj.

Bog se zapravo i nije rodio u vremenu i prostoru, jer to nije smisao njegova rođenja – On je vječan. On se rađa u duhu. Bog se ne rađa niti bi se trebao rađati samo na Božić. On se treba rađati svaki dan u našim životima. Međutim, Bog zna da smo mi ograničeni ljudi, jer znamo, shvaćamo, osjećamo, mislimo i jesmo na ovoj zemlji samo u vremenu i prostoru. Povijesno gledano ne znamo kada se rodio Bog. No, to nije ni važno. Važno je da se rodio i da živi u našim srcima i našim životima. Smisao Božića nije prikazati povijesno rođenje Isusa Krista, već pokazati osobni i duhovni karakter Božjega rođenja. Ispravno je, ako rođenje razumijevamo u duhovnom smislu, a ne povijesnom. Pravi smo kršćani ako možemo reći da se Bog rađa svaki dan u mome i tvome srcu, prožimajući cijelo moje biće i kroza me se očitujući. Zato dopustimo Bogu da se pomalo rađa u nama i da na Božić možemo reći: Bog moj živi! Amen. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas729
Ovaj mjesecOvaj mjesec42095
UkupnoUkupno7333958

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33