Raduj se kćeri sionska

Gospodine Isuse, sve nam ovih dana govori o tebi. Ti dolaziš ponovno da nas podigneš, dolaziš uvijek iznova da nas sjetiš da si tu, da nas nisi zaboravio. Dolaziš jer si tako odredio i jer si tako najavio. A svojima si rekao da čekaju. Tvoj je dolazak za ovu zemlju uvijek novo iznenađenje i nova radost. Bez obzira koliko se čovjek pripravljao, bez obzira koliko dugo čekao, tvoj je dolazak uvijek radost za sve ljude. Raduješ nas zato što svojim dolaskom nadmašuješ sva ljudska očekivanja. Raduješ jer dolaziš drukčije nego što to čovjek u sebi zamišlja. Iznenađuješ obične ljude i mudrace svih vremena, jer nitko ne može istinski domisliti tvoj dolazak niti ga može staviti u kalupe ljudskih računica.

Tako si, Isuse, iznenadio i svoje suvremenike prvim, povijesnim dolaskom kad si se rodio u Betlehemu. Nitko te nije tako očekivao. Očito je da su ljudi, i pored stoljetnih priprava, bili nespremni da te dočekaju. Čekali su te, ali na drukčiji način i zamišljali u drugom obličju. A ti si došao u siromaštvu i krhkosti čovjeka, u nejakosti djeteta. To je bilo previše za sve ljude onog vremena. Zato te nisu znali dočekati, nisu te znali prepoznati, nisu ti se znali radovati. Ali prepoznala je tvoj dolazak i radovala mu se tvoja majka – blažena Djevica Marija, tvoji apostoli i svi oni koji su te slijedili za tvog zemaljskog života

Dolaziš i dalje kroz povijest. Svojoj Crkvi, svojim učenicima dolaziš u znakovima koji su tako siromašni i maleni da smo skloni ne prihvatiti te na taj tvoj način. Dolaziš nam u pričesti, u kruhu života, a tako se često dogodi da ne marimo za tu hranu od koje se živi. Dolaziš nam u ruci svećenika i molitvi Crkve, a mi bismo radije na neki drugi način osjetili olakšanje savjesti opterećene krivnjom. Dolaziš nam u pomazanju uljem, u položenim rukama, a mi te ne prepoznajemo. I danas je moguće da te ne vidimo!

Kako ćemo te tek moći prepoznati i dočekati kada dođeš kao Sin Čovječji u slavi? Hoćemo li te prepoznati? Jesmo li dovoljno budni da nam ne izmakne ta životna prilika? Mi te očekujemo kao velikog Kralja koji dolazi u slavi s legijama anđela, a ti si ustvari već tu među nama. Ti si u svakom čovjeku prisutan ne samo tjelesno, vidljivo, nego si potpuno, cijelim svojim bićem, pronikao u tajne ljudskoga srca, otkrio duboke potrebe čovjeka. I u tome si savršeno uspio. Isuse, ti zaista znaš tješiti, jer pažljivo slušaš. Znaš liječiti, jer pomno ispitivaš korijene bolesti; ti znaš vratiti radost, jer imaš oko i pogled za žalosne i siromašne. Tko god ti je pristupao osjetio je da ti, Isuse, ne rješavaš „slučajeve“ serijski, niti se rješavaš ljudi na brzinu, nego svakom čovjeku pristupaš s posebnom pažnjom. Svaki je čovjek za tebe važan, svaki ti je potpuna osoba, vrijedan božanske ljubavi i svesrdne pomoći. Ti nam Gospodine Isuse daješ  upute, ali znamo li ih pročitati i budno čekati, bdjeti da te prepoznamo – prema onoj tvojoj: „Što ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili“? Želimo čvrsto povjerovati da bi te čekali budno: ti si u svakom siromahu, u svakom bližnjem. Spašen, ljubavlju okružen čovjek - to je slava Božja, to si ti u slavi! Želimo, Isuse, to vjerovati, da bi te mogli neprestano budno čekati, da ne bi bili kao nerazborit domaćin koji zbog nebudnosti dopušta da mu lopov okrade kuću. Želimo te čekati budno i prepoznavati neprestano, da bi i onaj naš posljednji, sudbonosni susret mogao biti u radosti. Ne želimo ostati po strani, kao Noini suvremenici, ili kao oni koji će biti ostavljeni jer nisu znali dočekati Sina Čovječjega. Nauči me, Isuse, bdjeti, da bih te dočekao u radosti baš kao i tvoja i naša majka blažena djevica Marija. Dođi Gospodine Isuse.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4157
Ovaj mjesecOvaj mjesec55628
UkupnoUkupno7439328

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84