Izviješće sa sjednice Južoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPMOFM)

U franjevačkom samostanu Bezgrješnoga Začeća BDM u Zagrebačkoj Dubravi bila je 22. i 23. veljače 2011. godine redovita sjednica JPMOFM. Bio je nazočan i fra Ernesto Siekierka, generalni definitor iz Rima.

Prijepodne 22. veljače bio je radni susret Konferencije sa provincijalnim ministrima OFMConv, OFMCap i TOR, radi dogovora i određivanja temeljnih smjernica za sadržaj, program i način zajedničke priprave naše braće kandidata za svečane zavjete.

Poslijepodne u 15 sati započela je redovita sjednica Konferencije kako je bilo najavljeno pozivom i dnevnim redom. Donosimo temeljni sadržaj razgovora po točkama dnevnoga reda i konkretne zaključke koji su doneseni na ovoj sjednici.

Provincijali su se osvrnuli na zapisnik i provjerili što je od zaključaka i odluka posljednje sjednice ostvareno.

Tako je Željko Tolić iznio neke nove detalje o slavlju nacionalnog susreta Frame u Imotskom, od 13. do 15. svibnja 2011. godine. Pozvao je i provincijalne ministre da dođu, jer to je nacionalni susret.

.

1. Izlaganje fra Ernesta Siekierke, generalnoga definitora iz Rima – Zahvalio je na pozivu i bratskom dočeku. Prenio je pozdrave Generalnoga ministra koji sa zanimanjem prati život i poslanje naših provincija.

Najprije je naglasio kako je Upravi Reda stalo do toga da redovito čine iskrene provjere života u svakom bratstvu i u provinciji, a isto tako i na razini konferencija. Provjera nije samo kontrola, nego izvrstan način da se otkrije u čemu se može napredovati, prelaziti iz dobroga u bolje.

Nedavno su završili Kapitul Fundacije Rusije i Kazahstana. Izabrana je nova uprava. Ondje je velika potreba nove braće i mnogo se očekuje od naših slavenskih konferencija jer bliži nam je jezik i mentalitet tih naroda. Zamolio je sve naše provincijale da o tome ozbiljno razmišljaju i traže načina da pošalju kojega brata.

U našem Redu je u postupku razmišljanje o promjeni struktura Reda.  Povjerenstvo za strukture Reda poslalo je o tome pismo svim jedinicama Reda. Treba to dobro proučiti i odgovoriti kako bismo se izborili za ono što smatramo dobrim i korisnim za život i poslanje u našim krajevima. Ne treba se bojati novih prijedloga, samo ih treba dobro argumentirati. Dužni smo to zbog velikog broja braće u našim slavenskim konferencijama.

Podsjetio je i na 25. obljetnicu Duha Asiza i rekao da Generalni ministar na tome jako inzistira. Generalni ured za PMOS će pripremiti neke materijale i to poslati u sve provincije. To je i nalog našega Kapitula 2009. godine, a još nas više obvezuje jer se i sam Papa za to zalaže. Svakako je poželjno da su mi franjevci više založimo za promicanje Duha Asiza.

Upozorio je provincijale da malo više kontroliraju i provjeravaju kojom dinamikom i s kojom učinkovitošću njihovi studenti studiraju u Rimu, jer ima slučajeva neodgovornosti pojedinih studenata.

Red i cijela Franjevačka obitelj se pripremaju i za Godinu sv. Klare koja će započeti 11. 4.2011. godine procesijom iz Asiške katedrale do Porcijunkule gdje će onda biti svečana Večernja i bdijenje. Završetak će biti 11. 8. 2012. godine u Asizu. U toj godini Generalna kurija će organizirati susret svih predsjednica klarisa i svih duhovnih asistenata klarisa. Ako u toj godini Generalni ministar bude u pohodu nekoj provinciji koja ima sestre klarise, on će rado i njih pohoditi.

Fra Ernesto je ohrabrio provincijalne ministre da što prije na razini Konferencije organiziraju susret formacije za odgojitelje jer na tom području smo zakazali. Već dugo nije bilo takvih susreta. Jednako treba razmišljati o zajedničkim programima za trajnu formaciju. Podsjetio je i na obećanje dano Generalnom ministru u Šibenika (1997. g.) kad je u razgovoru s Generalnim ministrom obećano da će se na razini Konferencije organizirati tečajevi franjevaštva, prije svega za mlađu braću.

Na kraju je spomenuo kako je Generalni ministar zabrinut zbog nepoznavanja GGKK o GGSS. Tome treba posvetiti veću pažnju kako bi sva braća dobro upoznala naše zakonodavstvo jer mi se zavjetujemo i na GGKK.

Predsjednik je zahvalio Generalnom definitoru za sudjelovanje na sjednici i za njegove informacije koje nam je pružio o životu i događanjima u našemu Redu. To nam pomaže da živimo svoju pripadnosti Redu.

.

2. Duh Asiza – Kako je ove godine 25. obljetnica Duha Asiza, provincijalni ministri odlučili su i o tome progovoriti. S tom namjerom pozvan je i fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira da zajedno s njim razgovaraju o programu. On već na tome radi, a inicijativa za tu proslavu dolazi iz Rima, od. «Romans6», tj. franjevačke grupe koja predstavlja cijelu Franjevačku obitelj. Oni pripremaju materijale koje ćemo prevesti na hrvatski i dostaviti svima. No, potrebno je da i mi tome dadnemo svoj konkretni doprinos za ove naše krajeve. Ne može se dopustiti da se ostane samo na molitvenim susretima, iako su oni važni i temeljni su način slavlja Duha Asiza. Fra Mijo predlaže da se upriliče okrugli stolovi na temu Duha Asiza barem u mjestima gdje naši provincijalati, a spreman sa stručnjacima doći i drugdje gdje ih pozovu. Tu bi bile i ozbiljne rasprave o ulozi religija u izgradnji kulture mira.

To su samo prijedlozi koje bi, ako ih provincijali prihvate, trebalo razraditi zajedno sa VFZ-a. Fra Željko Tolić, predsjednik Konferencije, i fra Ivan Sesar, predsjednik VFZ-a, kontaktirat će naše biskupske konferencije i VFZ-a te će se nastojati ostvariti zajednički program obilježavanja slavlja.  Fra Mijo je također obavijestio provincijale da spremaju projekt seminara o sprječavanju i preventivi nasilja u kojemu će sudjelovati naši najbolji stručnjaci. Zamoli je provincijale da za to animiraju i potaknu braću jer važn je da i za to budemo koliko toliko osposobljeni. 

.

3. Izvješća provincijalnih ministara za pojedina područja za koja su zaduženi - Fra Josip Sopta je izvijestio o susretu provincijskih tajnika za formaciju i studije. Oni su za međuprovincijskog tajnika za formaciju i studije predložili  fra Darka Teperta iz Provincije sv. Ćirila i Metoda i on ga je potvrdio jer su ga provincijalni ministri za to ovlastili na prošloj sjednici Konferencije. Kratko izvijestio i o njihovim prijedlozima, napose što se tiče zajedničke priprave za doživotne zavjete i potrebe više susreta odgajanika.

Fra Željko Železnjak izvijestio je o sastanku provincijskih promicatelja zvanja koji je bio u Zagrebu 25. siječnja 2011. godine. Oni su glavnu pažnju posvetili pitanju razlučivanja zvanja kandidata koji se prijave u naše provincije, napose onih koji nisu prošli sjemenište. Preporučuju da se materijali koje su lani pripremili za Dan zvanja iskoriste i ove godine, jer materijal je obilan i sigurno nije do kraja iskorišten. Predlažu da se okupe svi odgojitelji na razini Konferencije i da o skrbi za zvanja detaljno progovore kako bi se moglo pripremiti neko korisno pomagalo za pastoral zvanja. Provincijali pohvalili njihov rad, prihvatili njihove prijedloge i zamolili su ih da malo više razmisle i predloži kako pojačati sam rad na pastoralu zvanja, ne samo na razlučivanju zvanja onih koji se jave. Naime, svi su priznali da u tom radu ne činimo dovoljno kao neke druge redovničke zajednice, kao npr. karmelićani.

.

4. Godina sv. Klare – U prigodi 800. obljetnice početaka Drugog franjevačkog reda generalni su ministri napisali prigodno pismo i to je već prevedeno na hrvatski i dostavljeno svim franjevačkim zajednicama. Predloženo je da i provincijali napišu slično pismo, ali je u razgovoru rečeno da je možda bolje da to učini VFZ-a. Ako oni to ne učine, onda može Predsjednik Konferencije. Klarise već nešto pripremaju i treba to podržati. Ako se ništa ne dogodi na razini VFZ-a onda će i naša Konferencija nešto pokrenuti.

.

5. Jubilej 800. obljetnice dolaska sv. Franje u Hrvatsku – Budući da je to događaj kojim se sjećamo da je sv. Franju prvu zemlju izvan svoje domovine Italije pohodio upravo Hrvatsku, bilo bi dobro to obilježiti. Kako je i Zadar jedan od gradova koji drže da je sv. Franjo 1212. godine u njih dospio,  nekako je Provincija sv. Jeronima najpozvanija da nešto pokrene. Fra Josip Sopta je rekao da oni već nešto planiraju i on je o tome razmišljao i razgovarao sa svojom braćom. Prije svega dolazak sv. Franje u Hrvatsku i počeci franjevaštva kod nas nisu do kraja istraženi. Ima i nekih novih i zanimljivih podataka i to je šansa da se tu nešto više napravi. Mogao bi se organizirati jednodnevni simpozij o počecima franjevaštva kod nas i postaviti kip na trgu Sv. Frane u Zadru. Pozvat će i Generalnog ministra ako bude slobodan u te dane. Fra Josip će se za to pobrinuti i na vrijeme obavijestiti provincijale koje je zamolio da s tim računaju. Na sjednici VFZ-a pozvat će se sve franjevačke zajednice da sudjeluju u slavlju. Spomenuta je mogućnost spomen marke pa će fra Željko Železnjak o tome razgovarati s odgovornima u Hrvatskoj pošti.

.

6. Program susreta Konferencije sa Generalnom upravom Reda – Po nalogu Generalnoga kapitula 2009. godine Generalna uprava Reda u ovom šestogodištu treba imati radni susret sa svim konferencijama na terenu pojedine konferencije. Radni susret s našom Konferencijom bit će u samostanu o. Ante Antića u Splitu, od 19. do 22. rujna 2011. Na posljednjoj sjednici Konferencije fra Željko Tolić, je preuzeo na sebe obvezu da će, zajedno s fra Ernestom, pripraviti nacrt programa za taj susret. On je to učinio i predložio na doradu. Provincijali su to detaljno i drugo raspravljali, davali svoje prijedloge i sugestije i na kraju, kad je uglavnom sve dotaknuto, raspravljeno i odlučeno, povjerili su fra Željku, predsjedniku Konferencije, da on to složi i napiše kako bismo na vrijeme i mi i Generalna Uprava imali detaljan program susreta. 

Na kraju je fra Željko Tolić, predsjednik, zahvalio svima na odgovornom sudjelovanju i doprinosu što ga je svaki pojedini dao za plodan rad sjednice. Osobito je zahvalio Generalnom definitoru fra Ernestu i domaćinu fra Ivanu Sesaru, zajedno sa braćom samostana u Dubravi, na čelu s gvardijanom fra Draženkom Tomićem, koji su nas bratski prihvatili i poslužili. Spomenimo da je veoma lijepo bilo i euharistijsko slavlje u crkvi, zajedno s FSR-om, s Framom i vjernicima koji se redovito okupljaju u  Gospinoj crkvi u Zagrebačkoj Dubravi. Bio je lijep i dirljiv program o hercegovačkim franjevcima – mučenicima što su ga bogoslovi, FSR- i Frama upriličili za provincijale i sve vjernike koji su bili na misi.

Fra Nikola Vukoja, tajnik

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas104
Ovaj mjesecOvaj mjesec11862
UkupnoUkupno7626740

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68