Narav i svrha časopisa

Uočavajući važnost i povijesnost trenutka, malobrojni studenti Franjevačke teologije u Makarskoj su u ak. god. 1995./96. pokrenuli prvi broj svoga časopisa "Počeci". Projekt je utoliko značajniji ako se ima u vidu da je riječ o jedinstvenom pokušaju koji se dogodio na studentskoj razini u, inače, dugoj 250-godišnjoj tradiciji i povijesti Teologije.

Naime, ključna je bila ratna i poratna problematika izrasla iz posve novih okolnosti, koja je nukala studente na sličan pothvat i ulijevala im svijest o potrebi časopisa. Upravo bavljenje problemima koje je rat sa sobom nosio, kao i onim problemima koji su uslijedili nakon rata, bila je dobra prilika da se nova hrvatska crkvena i uopće društvena stvarnost pokusa promatrati iz specifične teološke perspektive i to od strane samih studenata. Tako, narav i svrha časopisa jest odčitavati "znakove vremena" i pokušati učiniti korak naprijed s obzirom na razumijevanje ozbiljnosti povijesnog trenutka kojega se živi. Svjesni tragedije koja se dogodila na našim prostorima, studenti Teologije žele pružiti sto kvalitetnija razmišljanja i osvrte na tekuće stanje, te dubinom, ozbiljnošću i znanstvenošću svoga pristupa privuci vašu pozornost.

Daljnji je interes Časopisa da on bude stvarni pokazatelj književne svijesti (znak duhovnog i kulturnog dinamizma), rasadište duha, odraz našeg života, rada i mišljenja. Cilj nam je, s vremenom, stvoriti prepoznatljiv kulturološki biljeg, a nadasve dati svoj mali obol nastojanjima suvremenog društva da se ostvare iskonske težnje i svi pravedni zahtjevi današnjeg čovjeka. Jednostavno, nastojimo promišljati kroz filozofsko-teološku prizmu probleme koji zaokupljaju sve i svakoga.

S časopisom "Počeci", studenti Franjevačke teologije u Makarskoj okreću novu, sada ispisanu stranicu svoje povijesti. Časopis "Počeci" nije namijenjen unaprijed određenoj dobnoj strukturi čitateljstva. Zapravo, dok smo domišljali uopće koncepciju lista, polazili smo od pretpostavke da ce naš list ljudi prihvatiti i citati u mjeri u kojoj sami uspijemo progovoriti otvoreno, na suvremen način, zanimljivo...

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas25
Ovaj mjesecOvaj mjesec34459
UkupnoUkupno7326322

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54