Isus u lađi (Stišana oluja)

Mk 4, 35-41

 

Uvodna molitva

Svemogući i milostivi Bože, tvoj se Sin utjelovio u ljudskoj slabosti da izbavi slabe. Po otajstvu njegove smrti i uskrsnuća, sačuvaj nas od sila grijeha i smrti jer mi sami nismo dovoljno snažni oduprijeti se njima. Molimo za to po istom Kristu Gospodinu našemu.

 

Molbenica

Isuse, uzdam se u tebe. Ojačaj moje povjerenje.

 

Evanđelje: Marko 4, 35-41

Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko.” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: “Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?” On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru:, “Utihni! Umukni!” I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: “Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?” Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: “Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?”

 

1. Na lađu navale valovi.

Iako je Isus u lađi ne znači da valovi neće navaliti na našu lađu. Slično tome, ne možemo se zadovoljiti samo time što živimo život pun milosti, što mnogo molimo i što primamo sakramente. Ne smijemo pretpostaviti da će nam samo zato što činimo to što trebamo život nužno teći glatko i da će sve biti onako kako poželimo. Važno je da je Isus u lađi našeg života, osobito u trenucima krize i teškoća. Njegova nazočnost u našem životu temelj je koji nam daje nadu i snagu u trenucima mira ili oluje.

 

U teškim i bolnim trenucima našeg života, vjera i molitva najbolji su lijek kršćanima i njihovo najsigurnije oružje. Po vjeri učimo s ljubavlju, strpljenjem i velikom nadom otkrivati Božju ruku u takvim kušnjama i prihvaćati križ kojeg pripušta u naš život. Za kršćanina fizička i moralna patnja poprima dublje značenje i otkupljujuću vrijednost kada se prikazuje Bogu po raspetom Kristu. U njemu nalazimo snagu, utjehu i rješenje svih naših problema (o. Marcial Maciel, Poslanik III, 48).

 

2. Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?

Svatko tko je ikada osjetio kako valovi kušnje, patnje, nepravde i zbrke poplavljuju lađu njegove duše shvatit će kako je za učenika posve prirodno postavljati takva pitanja. Trenuci u kojima se susrećemo s tim silama koje ne možemo kontrolirati suočavaju nas s vlastitom krhkošću, a nekad i s vlastitom smrtnošću. Problem dodatno zaoštrava osjećaj da se sve to događa nama, a da Bog to nekako ravnodušno promatra. U takvim se prilikama srce prirodno okreće k Bogu i pita: “Zar ne mariš? – drugim riječima: Ljubiš li me?” “Baš na ovom primjeru vidimo koliko je važno doživljavati Boga ljubavi i milosrđa. Zapamtite da je osim grijeha obeshrabrenje najveća prepreka k svetosti. Samo oni koji se ne uzdaju u Boga daju se obeshrabriti.” (Pismo o. Marciala Maciela, 8. ožujka 1952.)

 

3. Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?

Sv. Pavao nam govori kako je i on osjećao udaranje nekih vrsta valova o njegovu “lađu”, pa je molio našega Gospodina da otkloni trn iz njegova tijela. Gospodin mu je odgovorio jednom od najvećih lekcija kršćanstva: “Dosta ti je moja milost, jer snaga se u slabosti usavršuje.” (2 Kor 12, 9) Kada slobodno predamo svoj život u Kristove ruke (ili ga pozovemo u našu lađu) uvijek će od nas očekivati da vjerujemo, uzdamo se u njega i da ga ljubimo. Put koji će nam obilježiti kušati će našu vjeru, ufanje i ljubav, a sve sa ciljem da rastemo i sazrijevamo. Daruje nam milost da možemo ispuniti njegova očekivanja. To je samo jedan od načina na koji veli: “Ja sam u lađi s tobom i to je uvijek dovoljno.”

Razgovor s Kristom

Presveti Gospodine, poznaješ moje slabosti i nedostatke. Usprkos njima, istinski vjerujem da s tobom u životu mogu činiti sve što od mene tražiš. U svojoj si mi dobroti podario milost da se čvrsto držim tebe pa i kada me vjetrovi i valovi života ozbiljno ugroze. Majko Prečista, neka moje srce kuca samo za Isusa.

 

Upitnik

Ova neobavezna pitanja namijenjena su pomoći vam procijeniti svoj život u svjetlu nadahnuća koja vam je Bog upravo dao u trenucima provedenim s njim u molitvi.

 

U kojim područjima života osjećam da su “na moju lađu navalili valovi”? Jesam li razgovarao s Kristom o tome? Što mi on kaže?

Da li u vremenu kušnje osjećam kako je Krist ravnodušan prema meni ili je možda u lađi sa mnom i da je to dovoljno?

Koja je najveća prepreka mojem potpunom pouzdanju u Boga? Kako njegujem krepost vjere?

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas998
Ovaj mjesecOvaj mjesec20357
UkupnoUkupno7635235

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58