Molite Gospodara žetve

Gospodine, ti si znao da će nedostajati radnika i tražio si da molimo Oca da pošalje radnike u žetvu svoju, svećenička zvanja za Crkvu. Zvanje je neizmjerno veliko otajstvo! Dječak, mladić ili zreo čovjek osjeća transcendenatalnu prisutnost Boga koji provaljuje u njegov život; Bog ih traži i poziva. Gospodine, budući da ti zoveš: ti nikad ne prestaješ zvati. Problem je u nama, jer mi nismo uvijek spremni i željni čuti tvoj poziv.

Stoga se sada molim, Gospodine, potakni velikodušnost srca onih koje si izabrao za svećenički ili redovnički život. Ti od njih tražiš potpuno odricanje: iza sebe moraju ostaviti ljudske veze, svoje obitelji, prijatelje, osobne planove i ponekad svoju zemlju... Tražiš od njih da tebe slijede. Ti se pojavljuješ nenajavljen u njihovim životima, pozivaš s autoritetom kao Gospodin: Slijedi me. Na samom početku tražiš od njih da zaborave svoje začete planove i snove, ostavljajući ih obali svoga života.

Njima je, Gospodine, zasigurno teško ostaviti sve, a ipak velika je radost osjetiti u njihovim dušama da ih ti ljubiš. Kakva čast biti tvoj posebni izabranik i osobni prijatelj! I od samog početka, od trenutka poziva, ti si im već naznačio veliku pustolovinu navješćivanja tvoje Radosne vijesti, Evanđelja.

Udijeli im, Gospodine, velikodušnost i darežljivost. Neka nikada ne izbjegavaju tvoj pogled i neka se nikada ne priljube uz materijalna dobra kao što je učinio mladić iz Evanđelja koji nije imao hrabrosti odreći se svoga imutka.

Gospodine, one koje pozivaš, daj da te radosno slijede, neopterećeni materijalnim stvarima. Daj da budu hrabri, da ih ne zavedu zadovoljstva ovoga svijeta. Daj da te slijede odlučno, tebe koji si Istina i Život.

Gospodine, u ovom trenutku molim za sve mlade svijeta koji trebaju izvanredni poticaj velikodušnosti da kažu “da” tebi kao što je Marija učinila kad si je po anđelu pitao da bude tvoja Majka na zemlji. Daj da im njihova vjera pokaže da iznad onoga što oni ostavljaju je vječno spasenje koje će oni donijeti mnogim tisućama ljudi, zahvaljujući njihovom poniznom ali beskonačno vrijednom odgovoru “da”.

Molimo te, Gospodine, osobito za mladiće koje poznajem, koji ozbiljno razmišljaju o svećeničkom pozivu. Prosvijetli ih da upoznaju tvoju volju, iznad svega, tvoju veliku ljubav. Pouči ih da ne traže ljudski dokaz ili znak u svrhu dokazivanja tvoga poziva znanstveno ili racionalno, jer zvanje nije stvar dokaza, nego ljubavi. I ako tvoj glas jednog dana bude u mojoj savjesti, pozivajući me da tebe slijedim, molim te već ovog trenutka da me ohrabriš kako bih sve ostavio bez gledanja unatrag, slijedeći tebe s velikom radošću.

Sada te molim, Gospodine, za one kojima udjeljuješ svoj poseban dar da mogu čuti poziv još u svojoj mladenačkoj dobi. Ljubiš ih na poseban način, ostavljaš ih za sebe i za svoje Kraljevstvo od njihove mladosti. Oni su dječaci koji studiraju u sjemeništima sanjajući kako će jednoga dana primiti veliki dar svećeništva. Oni žive svoj poziv u čistoći, neizmjernoj radosti, i kristalnoj jasnoći osobito čistoga srca koje su odlučili zaštiti i obraniti od bilo čega. Molim za njih, Gospodine. Čuvaj ih nepokolebljivima u odluci i pomozi im održati njihove odluke bez obzira na kakve prepreke naišli na svom putu.

Molim te, Gospodine, za one koji osjećaju poziv za svećeništvo, za one muškarce i žene koji osjećaju poziv za redovnički (posvećeni) život. Molim te za njih da ostanu vjerni svojoj odluci i poistovjete se s tvojim planom za njihove živote.

Molim te, Gospodine, za sve one koji su odlučili velikodušno odgovoriti tvom pozivu i pripremaju se za svećenički ili posvećeni život u sjemeništima ili nekim drugim centrima za odgoj. Mi izvana možemo razmišljati kako oni žive oblik neba, ali i oni također moraju imati svoja suđenja, kušnje, sumnje, kolebanja i slabosti jer su i oni od mesa i krvi. Pomozi im održati se ne putu koji su započeli, nikada ne oklijevajući dati sve da bi bili sveti, muškarci i žene ispunjeni čežnjom za širenjem Evanđelja. Svijet ih treba na taj način. Mi ih trebamo na taj način da zapale tvoju ljubav u našim srcima i dovedu nas do tebe.

Molim te, Gospodine, i za one koji su već primili uzvišeni dar svećeništva, koji naviještaju tvoju riječ, koji donose Euharistiju i tvoje pomirenje do kraja zemlje. Oni su izuzetni radnici tvoga vinograda, tvoji prijatelji i miljenici.

Molim te, Gospodine, i za mlade svećenike: da ih ti osnažiš u naviještanju tvoga Evanđelja; za svećenike koji su umorni u naviještanju tvoje riječi; za one svećenike koji prolaze kroz vrijeme osobne krize da ih ispuniš entuzijazmom u vršenju njihove službe i da im pomogneš vidjeti veličinu njihovog svećeničkog poslanja; za svećenike koji pate i koji su ožalošćeni zbog unutarnjih problema - udijeli im melem svoje utjehe; za svećenike koji su izgubili svoju početnu revnost (zanos) - da uliješ u njihova srca novu snagu ljubavi; za svećenike koji su posvećeni propovijedanju i poučavanju da ih prosvijetliš i vodiš darom Duha Svetoga.

Udijeli, Gospodine, osuđenim svećenicima snagu i mir u njihovim patnjama; pomozi bolesnim i starijim svećenicima da se ujedine s tobom u patnji sjedinjujući to za dobrobit Mističnog Tiječa - Crkve; pomozi svećenicima koji djeluju s mladim ljudima da nadahnjuju entuzijazam za svetost i gorljivu apostolsku revnost u njihovim srcima.

Udijeli kontemplativnim svećenicima savršeno jedinstvo s tobom i ustrajnost u njihovoj molitvi i žrtvi za sveopću Crkvu.

Ispuni kajanjem i povjerenjem srce bilo kojeg svećenika koji je u teškom grijehu da ne oklijeva pristupiti tebi, izvoru oproštenja i pomirenja.

Gospodine, utješi sve svećenike svoje Crkve. Podrži ih u njihovu pozivu i poslanju. Učini ih vrijednima njihove službe. Udijeli nam svetih svećenika jer nam je potrebna njihova svetost u našim životima.

Na poseban način molim te, Gospodine, za one svećenike koji se trude oko novih zvanja. Prosvijetli ih da mogu pozivati mlade u tvoje ime s istom snagom kao što si ti činio za vrijeme svoga javnoga života. Udijeli im dar za odabir zvanja i potrebnu hrabrost da predstave tvoj poziv bez straha, znajući da najveće dobro, koje možemo ponuditi mladima, jest Kristov poziv njima (usp. Ivan Pavao II., Pismo svećenicima, Veliki Četvrtak 1985.)

Osobito molim, Gospodine, da obitelji mogu prihvatiti dar svećeništva ili posvećenog života i dati tome istinsku vrijednost. Za neke roditelje, želja njihovog djeteta za svećeničkim ili posvećenim životom jest prava tragedija. Oni bi radije vidjeli svoju djecu da podlegnu najgorim porocima. Drugi roditelji, međutim, znaju pravu vrijednost poziva i zato mole noć i dan za sina ili kćer da se posvete u svećeničkom ili posvećenom životu. Molim te, Gospodine, da bude više obitelji koje će spoznati da je poziv dar za svakog člana obitelji.

Udijeli, Gospodine, svojoj Crkvi obitelji koje će živjeti Evanđelje na takav način da zvanja budu plod njihova dubokog kršćanskog načina života. Zaštiti sve naše obitelji. Neka obitelji budu mjesta gdje će vladati tvoja ljubav i tvoj mir. Učini sve naše obitelji oazama vjere i nade u kojima će svi njihovi članovi, ujedinjeni u molitvi i okupljeni oko Marije, slaviti otajstvo života. Takve obitelji bit će mjesto života i prenošenja vjere te oblikovanja novih duša za buduće apostole tvoga Kraljevstva.

Molim te, Gospodine, da društvo iz dana u dan sve više cijeni dar zvanja, jer svako zvanje je dar čovječanstvu i društvu u kojem oni žive i rade, donoseći svima tvoju spasenjsku poruku i milost.

Prikazujem ti, Gospodine, i svoje male patnje, boli, neugodnosti, žrtve i razočarenja za zvanja. Nastojat ću se truditi oko novih zvanja na svaki mogući način, materijalno i duhovno. Konačno, prikazujem ti svoj život. Daj da ja svojim životom privučem druge u službu tvoga Kraljevstva.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2040
Ovaj mjesecOvaj mjesec64964
UkupnoUkupno7607465

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 128