Susret odgojnih zavoda Provincije

U subotu, 26. studenoga 2011. godine, održan je susret odgojnih zavoda naše Provincije na otoku Prviću, gdje je rođen i kršten sluga Božji o. fra Ante Antić. Na susretu su sudjelovali članovi svih odgojnih zavoda (Sjemeništa, Postulature, Novicijata i Klerikata) te ostali bogoslovi i kandidati za braću laike koji žive u drugim samostanima.

Susret je započeo okupljanjem u Vodicama odakle je u 9.00 sati organiziran prijevoz brodom prema Šepurini na otoku Prviću. Nakon dolaska na otok odgojitelji i odgajanici su posjetili kuću u kojoj je rođen sluga Božji o. fra Ante Antić (1893.-1965.) gdje ih je dočekao župnik don Bože koji je bio domaćin cjelodnevnog programa.

Sudionici susreta ispred kuće u kojoj se rodio o. fra Ante Antić
.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred rodne kuće Sluge Božjega, svi se se uputili prema crkvi sv. Jelene u kojoj je Sluga Božji kršten. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Bože Vuleta, provincijski vikar i gvardijan samostana u Sinju, a koncelebrirali su odgojitelji odgojnih zavoda fra Domagoj Runje, fra Stipe Nimac, fra Marko Babić, fra Jure Šimunović, fra Ivica Udovičić, fra Nedjeljko Jukić, fra Kristijan Stipanović, fra Frano Doljanin i župnik don Bože. Euharistijsko slavlje uzveličao je udruženi zbor svih odgojnih zavoda pod vodstvom bogoslova fra Frane Bosnića.

Poslije svete mise svi su pješice uputili prema Prvić Luci, gdje je kod župnika don Bože bio pripremljen ručak. No, prije ručka usput su posjetili muzej Fausta Vrančića gdje ih je velikodušno primio g. Ivan Nimac, bivši učenik naše Gimnazije. U muzeju je najprije prikazan kratki dokumentarni film o Vrančićevu padobranu, a potom je tumač g. Vladimir Lučev kratko iznio životopis i djela ovoga hrvatskog velikana uma i duha. 

Pdmah poslije ručka uslijedilo je u predviđenoj dvorani predstavljanje pojedinih odgojnih zavoda. Predstavljanje su započeli sjemeništarci. O životu u Sjemeništu u Sinju, gdje trenutno ima 12 sjemeništaraca, govorio je  sjemeništarac Dario.

Sedam postulanata koji žive u Postulaturu u Imotskom predstavio je postulant Željko, a osmoricu novaka sa Visovca novak fra Ivan Đuzel.

Na koncu su se bogoslovi predstavili kratkim filmom o nekim detaljima svakodnevnog života u Klerikatu, u kojem se trenutno nalazi dvanaest bogoslova, a nakon filma, na pitanja prisutnih odgovarao je dekan bogoslova fra Ivan Vuletić.

Na cijelom susretu odgojnih zavoda sudjelovalo je ukupno 8 odgojiteljia i 44 odgajanika: 12 sjemeništaraca, 8 postulanata, 7 novaka, 14 bogoslova i 3 kandidata za braću.

Susret je završio molitvom Večernje. Magistar fra Domagoj Runje zahvalio je župniku don Boži na gostoprimstvu, a don Božo je rekao kako je ovaj događaj velika radost ne samo za njega osobno nego i za cijelu njegovu župnu zajednicu. Spomenuo je kako su prvi stanovnici otoka Prvića bili upravo fratri, i poželio da i ovaj dolazak mladih fratara bude znak nove obnove života na tom području. Stoga je naglasio da susret odgojnih zavoda Franjevačke provincije na otoku Prviću nije slučajnost, nego milost.

Fotografije (fNJ)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2
Ovaj mjesecOvaj mjesec49066
UkupnoUkupno7432766

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27