München: Dan sjećanja na stradanja Vukovara

U najvećoj iseljeničkoj hrvatskoj katoličkoj misiji München, sinoć je održana sveta misa za Domovinu, poginule branitelje i sve žrtve rata.

Misno slavlje u kapeli Bl. Alojzija Stepinca predvodio je fra Danijel Stipanović u koncelebraciji su bili fra Boris Čarić i fra Ante Vuk Buljan, gvardijan samostana Sv. Gabrijel koji je i predsjednik Hrvatske dobrotvorne udruge “Ruke dobrote”. Udruga “Ruke dobrote” pomaže invalidima Domovinskog rata, djeci i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. U punoj kapeli Bl. Alojzija Stepinca fra Danijel je u propovjedi istaknuo da je prošlo punih 18 godina od stradanja grada Vukovara. Pao je Vukovar kao da smo i mi sami pali i stradali, ali Vukovar nije pao on je pobijedio, bili smo istovremeno tužni i ponosni. Krunica oko vrata u rukama Hrvatskih branitelja i našeg naroda davala je snagu vjere i molitve; tu je bila ustrajnost, pobjeda, snaga Božje riječi. Iz krunice su neumorni branitelji crpili snagu i vjeru u pobjedu. Bog nas poziva da ne činimo zlo za zlo, Bog nas poziva da trebamo oprostiti.

Tog tragičnog 18. studenog 1991. naš narod je krvlju branio i obranio napadnut Vukovar, Gospić, Dubrovnik, Škabrnju u kojoj je ubijeno 31 civil i13 hrvatskih branitelja, a da o žrtvama Vukovara i ne govorimo. Ovdje smo se okupili da odamo počast svim braniteljima i svim žrtvama DOMOVINSKOG RATA, i da njihove žrtve ne smijemo nikad zaboraviti.

Sloboda se morala krvlju ostvariti, stoljetni san o Slobodi i Nezavisnosti Hrvatske je ostvaren, nažalost životima poginulih branitelja, civila i onima kojima se trag izgubio, nakon pada Vukovara, svim onima koji su bili prepušteni na milost i nemilost protivniku.

Pri propovjedi fra Danijel se prisjetio jednog branitelja nakon „OLUJE“ koji je rekao „ne dajte HRVATSKU i volite je, vjerujmo Bogu“. Izgrađujmo Hrvatsku na vjeri i dobroti, na te riječi fra Danijelu su potekle i suze niz lice, i svim drugim vjernicima okupljenim na misnom slavlju.

Nakon mise, na inicijativu ogranka HSP koja u posljednjih godinu dana broji veći broj članova s novim predsjednikom Zoranom Prlićem, prikazan je i dokumentarni film Vukovarska Pasija i Križni Put, u kome su prikazane sve nedaće, poteškoće, strah, očaj, milost i nemilost izgorjele zgrade i kuće ponosnog grada Vukovara.

Misi je prisustvovao i Generalni konzul u Münchenu Vladimir Duvnjak, mr. Ante Moro, predsjednik misijskog odbora za javnost te Ante Brekalo, poznati ugostitelj iz Münchena.

Vera Vidović

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas321
Ovaj mjesecOvaj mjesec63130
UkupnoUkupno7052861

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45