Izvještaj sa Susreta provincijalnih ministara i definitorija u Međugorju

Međugorje, 01. 12. 2011. – Sukladno zaključku sa susreta Generalnoga ministra i Generalnoga definitorija s provincijalnim ministrima Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM, održanog u Splitu od 19. – 22. rujna 2011. godine, održan je u Međugorju, 30. 11. i 01. 12. 2011. godine, radni susret provincijalnih ministara i svih šest provincijskih definitorija.

Domaćin susreta bila je Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM i bratstvo iz Međugorja. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i zazivom Duha Svetoga. Sve prisutne je pozdravio međugorski župnik fra Petar Vlašić koji im je rekao najvažnije podatke o radu braće u svetištu i rekao da će ova godina biti rekordna u mnogim pogledima. Izrazio je radost da se susret održava upravo u Međugorju. koje je na neki način postalo mjesto tolikih važnih događanja, pa je dobro da se i ovako važan franjevački susret događa ovdje.

Zatim je fra Lovro Gavran, dopredsjednik JKPMOFM, kratko pojasnio zašto ovaj susret i koji mu je cilj. Upoznao je sudionike sa dnevnim redom i zadacima koje valja odraditi.

Fra Nikola Vukoja, tajnik JKPMOFM, izloži je najvažnije točke i smjernice pomagala Generalnoga definitorija, koje je nedavno tiskano i na hrvatskom jeziku pa su ga sva braća imala u rukama, kako bi to – zajedno sa zaključcima iz Splita – bio i materijal za rad u skupinama i za donošenje određenih prijedloga za snažniju međuprovincijsku suradnju i solidarnost.

Najprije je kratko podsjetio provincijske definitore na neke vidike njihove službe u vlastitim provincijama, a onda i na odgovornost za franjevački život i poslanje u našoj Konferenciji i u cijelom svijetu. Istaknuo je da je danas veoma važno da definitori imaju na umu da njihovo služenje provincijskom i sveopćem bratstvu ne traje samo za vrijeme definitorijalnih sjednica, nego je to trajna služba s punim radnim vremenom.

Nakon toga sažeo je nastojanja Reda kroz zadnjih desetak godina. Red nastoji ozbiljno razmišljati i tražiti najbolje načine kako danas autentično i vjerno živjeti franjevačku karizmu i sve što su franjevci zavjetovanjem obećali. Da se to mogne, potrebno je odvažno i razborito provjeriti i vidjeti možemo li to činiti uz sve one poslove, obveze i mjesta u kojima braća žive i evangeliziraju. Pogotovo ako se ima na umu da u svim jedinicama Franjevačkoga reda broj braće opada, prosječna dob se sve više diže, a dolaze i novi oblici evangelizacije.

Uz ozbiljno, odgovorno i odvažno nastojanje da se promotri kako dovesti do prave mjere naše aktivnosti i kako ih preustrojiti na osobnoj, mjesnoj i provincijskoj razini, nužna je i jača međuprovincijska suradnja i solidarnost i njegovanje duha pripadnosti Redu i odgovornosti sve braće za cijeli Red.

U svom izlaganju spomenuo je i dosta konkretnih mogućnosti suradnje i solidarnosti, napose na području početne i trajne formacije, na području evangelizacije i evangeliziranja kulture, a kao pomoć za rad u skupinama pružio je sudionicima dosta ideja i prijedloga koji mogu biti polazište za taj rad.

U bratskom dijalogu bila je mogućnost da se neke ideje rasvijetle i bar malo dorade. Ostalo će biti moguće promisliti i doraditi u radu po skupinama koji je predviđen.

Nakon toga braća su imala priliku slaviti sakrament pomirenja, moliti i predmoliti sv. krunicu s hodočasnicima u crkvi. Večernju sv. misu predslavio je, u zajedništvu sa svim sudionicima susreta, fra Lovro Gavran, dopredsjednik Konferencije, a homiliju je imao fra Nikola Vukoja, tajnik.

Ovdje donosimo sažetak rasprave i formulirane prijedloge koji će biti poslani svim provincijskim definitorijima i JKPMOFM da o njihovoj provedbi, o načinu i vremenu mognu odlučiti. 

a) Sve skupine su izrazile spremnost da podrže sve inicijative i projekte koji promiču i jačaju međuprovincijsku suradnju i solidarnost u svim dimenzijama života i poslanja braće.

b) Sve tri skupine predlažu da se što prije organiziraju formativni susreti za gvardijane i ekonome. Treba promisliti kako to učiniti da bude učinkovito i kvalitetno. Izglasani prijedlog je da to bude prvo samo za nove gvardijane, ali valja imati na umu da je to potrebno za sve. Način kako i gdje to organizirati povjerava se JKPMOFM da to ostvari po Međuprovincijskom tajništvu za formaciju i studije.

c) Osnivanje instituta ili centra za franjevaštvo. O tom se već neko vrijeme govori i svi sudionici su svjesni da nam je to potrebno, pogotovo ako imamo na umu i potrebe cijele Franjevačke obitelji u našim krajevima. Već je prije fra Lovro Gavran pokrenuo tu inicijativu i rekao da je Franjevačka teologija u Sarajevu, koja već ima određene strukture, profesorski kadar i logistiku, spremna biti nosilac ostvarivanja te inicijative. O tome je bilo razgovora i na VFZ-u, ali zbog nedovoljno jasnih činjenica to nije odmah usvojeno.

Fra Bože Vuleta je spomenuo i drugu mogućnost. Naime, Franjevački institut za kulturu mira isto tako može preuzeti organizaciju toga projekta. U sklopu Instituta već je dosta toga napravljeno u promicanju franjevačke teologije i duhovnosti i moglo bi se još više.

Na kraju je zaključeno kako je potrebno izraditi precizan elaborat toga zajedničkoga projekta na razini VFZ-a. Važno je animirati cijelu Franjevačku obitelj i dobro izraditi projekte i financijsku konstrukciju. To se povjerava VFZ-u, Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i Franjevačkom institutu za kulturu mira.

d) Zajedničke duhovne vježbe. O tome se dosta razgovaralo i na kraju je predloženo da se počne s tim da svaka provincija objavi i u drugim provincijama kada i gdje ima duhovne vježbe na koje poziva i braću iz svih naših provincija. Smatra se uputnim da takve duhovne vježbe budu s franjevačkom tematikom. S tim se već može početi već ove godine, a onda će se vidjeti što se tu može i više učiniti.

e) Suradnja i solidarnost s Provincijom sv. Jeronima (Zadar). O tome se razgovaralo u svim skupinama. Iz dugog razgovora o tome u plenumu bilo je jasno da su svi sudionici to ozbiljno i bratski shvatili i da su svi spremni solidarno pomoći. Ipak ima nekih nejasnoća pa nije moguće donijeti konkretnu odluku. Naime, nije još uvijek jasno što bi to bila prava pomoć (dati samo nekoliko braće, pomoći u promicanju zvanja, privremeno preuzeti neke samostane, itd.), iako se na prvi pogled čini da bi bilo najjednostavnije da svi dadnu nekolicinu braće koja bi pomogla da Provincija može izdržati još neko vrijeme. Ipak je na kraju prevladalo mišljenje da je dobar zaključak iz Splita, koji kaže da će skori Provincijski kapitul u Zadru dobro razmisliti o situaciji i izići s konkretnim prijedlogom: koju i kakvu pomoć očekuju. Tada će biti moguće donijeti ispravne odluke.

f) Osjeća se potreba osnivanje kuće gdje bi mogli svi zajedno pružati pomoć ovisnicima kojih ima i u našim bratstvima. To je dobar prijedlog i za njegovo rješavanje trebat će imati više podataka (planiraju li to neke provincije, biskupije; imamo li osoblje koje bi to mogli kvalitetno činiti, itd.). U svakom slučaju taj problem treba i dalje promišljati i zajednički za njega tražiti rješenje.

g) Zajednička kuća za „moratorij“. – To je preporuka i našega Generalnoga kapitula 2009. godine, a mi to osjećamo jer ima braće koja osjećaju da su se „istrošili“ i treba im predah za razlučivanje i duhovno osvježenje. Tomu će trebati posvetiti puno više pažnje i što prije izići s rješenjem.

h) Susret braće s privremenim zavjetima. To je i želja našega Generalnoga ministra, a i sami osjećamo potrebu da takvim susretima potičemo međusobno upoznavanje i osjećaj pripadnosti Redu.  

i) Formativni susret za braću do 10 godina svečanih zavjeta. I za to treba zadužiti Međuprovincijsko tajništvo za formaciju i studije.

j) Budući da je sve manje novaka i u našim provincijama treba početi razmišljati i o zajedničkom novicijatu, na jednom ili dva mjesta, kako bi se novicijatski program mogao kvalitetnije ostvarivati. Možda za početak imati barem jedan mjesec zajedničkog intenzivnog programa za sve naše novake na jednom mjestu.

k) Svi sudionici su se složili da su potrebni i ovakvi susreti definitorija naših provincija (po mogućnosti jednom godišnje), ali treba ih bolje pripraviti i moraju trajati barem puna dva dana rada.

Sve te prijedloge razmotrit će i provincijski definitoriji svih šest provincija, kako bi se mogli zajednički i ostvarivati. 

Fra Nikola Vukoja, tajnik

.

Vezano:

Međugorje: Susret svih provincijskih definitorija iz Južnoslavenske konferencije OFM

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2489
Ovaj mjesecOvaj mjesec11719
UkupnoUkupno7626597

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69