Zagreb: Proslava Majke Božje Lurdske

Svetkovina Majke Božje Lurdske svečano je 11. veljače 2012. godine proslavljena u istoimenoj crkvi u Zagrebu. Samoj svetkovini prethodila je devetnica. Od ranih jutarnjih sati hodočasnici su ispunjali „Gospin hram“. Misno slavlje za bolesnike u 16.30 sati predvodio je dr. fra Darko Tepert, a poslije mise bolesnicima je podijeljeno bolesničko pomazanje.

Središnje misno slavlje na svetkovinu predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski. U koncelebraciji su bili svećenici iz samostana zatim svećenici Maksimirsko-trnjanskog dekanata na čelu s dekanom preč. Alojzijem Žlebečićem te ostali svećenici i redovnici iz Zagreba.

Osvrnuvši se na evanđelje, u homiliji je biskup Gorski istaknuo kako prvo Isusovo čudo pretvaranja vode u vino ima mnogostruko značenje i poruku. Vino označava duhovno i tjelesno zdravlje, bliskost s Gospodinom, bliskost s Bogom, suživot s Njim. Marija je primijetila da vina nedostaje, no upozorio je, nisu je trebali moliti, ona je imala oko, ona je imala hrabrosti prići i reći "nema vina, pomozi". Ona je ima sažalnosti, ljubavi za te ljude. Baš kao i u Lurdu. Ona je sama došla, sama se ukazala, prva je progovorila i uputila nas na Isusa Krista, na obraćenje, na promjenu života. Sama je ukazala na izvor vode koja ozdravlja. No, nije to voda, već vjera u Isusa Krista, rekao je biskup te istaknuo kako Marija i onda kao i danas prije nego što je zamolimo vidi naše potrebe. Kao što majka u obitelji prepozna i prije nego što je dijete bolesno, da je bolesno, i prije nego što prizna da je pogriješilo, da je pogriješilo. Sve to dobra mati vidi, tako Marija vidi, prepoznaje nas ljude i uskače u pomoć. I zato nas savjetuje "učinite sve što vam kaže", rekao je biskup te sve preporučio zagovoru Majke Božje Lurdske.

Na kraju mise, fra Slaven Milanović Litre zahvalio je predvoditelju misnog slavlja i koncelebrantima, a posebnu zahvalu izrekao je vjernicima koji su se okupili na misnom slavlju, kao i onima koji su redovito sudjelovali na devetnici unatoč vremenskim neprilikama te zaključio da narod koji se klanja Bogu i štuje Bogorodicu ima svoju budućnost. 

Fotografije 

 

 

 .

Ludska ukazanja 

Gospa Lurdska i hrvatski narod (fra G. Jurišić)   

Štovanje Majke Božje Lurdske u hrvatskom narodu (fra J. A. Soldo)  

Župna molbenica Mariji, Majci Isusovoj i Majci našoj (fra S. Nimac)

Pobožnost Majci Božjoj Lurdskoj  

Molitve na čast Majke Božje Lurdske 

Krunica i litanije 

Pet znakova Lurda 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas411
Ovaj mjesecOvaj mjesec54137
UkupnoUkupno7520970

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61