HKM London: Predavanje o Boškoviću

Hrvatska katolička misija u Londonu priredila je 22. siječnja 2012. u crkvi Presvetoga Srca, predavanje prof. dr. Ivice Martinovića, ravnatelja zagrebačkog Instituta za filozofiju, o znamenitom hrvatskom znanstveniku i filozofu Ruđeru Boškoviću.

Voditelj HKM London fra Ljubomir Šimunović je na početku podsjetio na riječi Pape Benedikta XVI. od 4. lipnja 2011. kako otac Ruđer Josip Bošković „utjelovljuje sretnu svezu između vjere i znanosti“, te kako je on  bio „štovatelj istine koji dobro zna koliko ga ona nadvisuje, ali koji također zna, u svjetlu istine, upotrijebiti do kraja sposobnosti razuma kojima ga je Bog obdario“.

U predavanju “Tko je bio Ruđer Bošković?” predavač je argumentirano izložio da je Bošković rođen kao građanin dubrovački, da je s 14 i po godina stupio u isusovce i da se kao profesor matematike u Rimskom kolegiju rado odlučivao na duga putovanja radi istraživačkih razloga. U svom je izlaganju prof. Martinović sažeto izložio njegove doprinose prirodnim, tehničkim i humanističkim znanostima, naročito ekspertize koji su napisane na Papin nalog: o stabilnosti kupole Sv. Petra (1742-1743), o olujnoj pijavici koja je opustošila Rim 1749., o regulaciji plovnoga rukavca Tibera nakon poplave u siječnju 1751., o mjerenju duljine stupnja na “meridijanu Sv. Petra” (1750-1752) i o pripremama za izradu prvoga egzaktnoga zemljovida Papinske Države 1755. Uočivši kipić Djeteta Isusa u londonskoj crkvi, on je svoje predavanje zaključio podsjećanjem na pobožnost prema Djetešcu Isusu Svevladaru koja se osobito njegovala u obitelji Bošković.

Prof. Martinović doputovao je u London da bi 19. siječnja u Royal Society, najstarijoj akademiji znanosti na svijetu, održao “javno predavanje iz povijesti znanosti” pod naslovom “Ruđer Bošković, polihistor 18. stoljeća”. Kako je on autor izložbe “Ruđer Bošković i Royal Society”, koja se u Royal Society održava do 15. veljače 2012., za zaintersirane slušatelje upriličio je stručno vodstvo po izložbi 23. siječnja. Tako se i Hrvatska katolička misija u Londonu uključila u program obilježavanja 300. obljetnice rođenja znamenitoga hrvatskoga polihistora u Londonu.

(Marin Milanov / Foto: D. Vukušić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1138
Ovaj mjesecOvaj mjesec49348
UkupnoUkupno7185000

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72