Drniš: Koncert Frame

Drniška Frama organizirala je humanitarni koncert 14. veljače 2012. godine čiji je sav prihod namijenjen za pomoć siromašnim framašima diljem svijeta. Brojna publika, okupljena u dvorani Glazbene škole „Krsto Odak“ u Drnišu, imala je priliku uživati u izvedbi ljubavnih i duhovnih pjesama domaćina i gostiju. Framaši u zboru, svirači (Monika Kasalo, Andrea Vlaić, Roko Radeljak, Zvonimira Lojić, Franka Vukorepa, Patricija Topić) i solisti pjevači (Adrijan Vucić, Tomislava Silov, Marko Ercegovac, Roko Radeljak, Patricija Topić) svojim su inspirativnim nastupima i odličnom organizacijom događaja zaslužili najveću pohvalu. Dječji zbor „Grdelini“, sastavljen od djece vrtićkog uzrasta, svojom pjesmom i plesom razgalio je srca publike i ponosnih roditelja. Starogradske ljubavne pjesme i klasik „Love Story“ u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“, dalmatinske pjesme i sveprisutna „Ruža crvena“ Klape „Drniš“ uz solo nastup bivše predsjednice ove podružnice FRAME Josipe Ivić, iznimno talentirane mlade pjevačice, uljepšali su hladnu valentinovsku večer. Večer koja će ostati u lijepom sjećanju svim prisutnima, a posebno onima koji su u nagradnoj lutriji osvojili glavne nagrade – večere za dvoje.

Uvriježeno je mišljenje da je Valentinovo blagdan uvezen sa zapada, uništavatelj naše tradicije koje vezano za ovaj dan ni nema. I onda taj dan zaljubljenih koji se, istina, kod nas intenzivnije obilježava zadnjih 20-ak godina, mnogim ljudima nosi samo frustracije. Zagriženi tradicionalisti ne podnose uvezene tvorevine, a oni koje te brige ne brinu, eto potrefilo se, baš taj dan i nisu nešto zaljubljeni.


Međutim, istina je ipak malo drugačija. Iako na ovaj dan plišanim srcima, čokoladama i inim šarenim  artiklima mnogi zaljubljeni tek u zadnje vrijeme časte svoje draže polovice, sama tradicija na području Hrvatske možda je i nešto duža. I dan danas se u Međimurju i Hrvatskom zagorju može čuti da se na Valentinovo ptičice žene. Barem do sredine prošlog stoljeća postojala je tradicija da roditelji sakrivaju u grmlju suhe kolače, medenjake, kiflice koje djeca na sam dan Valentinova traže. I vjeruju da su im to ptice ostavile, da i oni proslave veselje njihove svadbe. Ptice ili ljudi, sv. Valentin kojem se još od srednjeg vijeka mole oni koji žarko žele susresti srodnu dušu… Nije važno, glavno da je ljubav negdje u zraku.

Fotografije  


Piše: Josipa Prpa


Foto: Jelena Prpa /Glas Zagore

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2483
Ovaj mjesecOvaj mjesec11713
UkupnoUkupno7626591

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76