Odgovori na neka pitanja o zvanju

1. Koji su sigurni znakovi Božje volje?

Danas su mladi vrlo neodlučni u donošenju odluke. Kada se radi o životnim odlikama naša kreativnost igra vrlo važnu ulogu. Nema nekih unaprijed danih rješenja.

Što se tiče zvanja nesigurnosti su, s jedne strane, opravdane, ali, s druge strane, trebaju pomalo nestajati u mjeri u kojoj smo uvjereni da Gospodin želi našu slobodnu suradnju. On je želi razraditi u nama i s nama. Za to mu služe naše nesigurnosti koje uvijek uzrokuju trpljenje, ali nam pomaže izabrati pravi put na kojem ćemo donijeti konačnu odluku. Čini mi se korisno ukazati vam na tri kriterija.

Potrebno je da se nesigurnosti pomalo nestaju uz pomoć zakonitih pomagala: slušanje Riječi, razmišljanje o Božjoj riječi, razmatranje u tišini, dijalog s duhovnim vođom.

Ipak trebamo prihvatiti rizik da u našoj slobodi možemo pogriješiti. Onaj tko ne ljubi, ne riskira. Kada se odlučimo povjeriti određenoj osobi, riskiramo. U izboru zvanja ne možemo biti neodlučni do vječnosti, pravdajući se kako još ne vidimo jasno.

Trebamo gajiti povjerenje u Boga. Vjerovati mu da nas on usmjerava u pravom smjeru. Nije povjerenje u Boga ostati pasivan i čekati ne znam kakvu čudotvornu objavu. Ono što se od nas traži je povjerenje u Boga koji u nama djeluje. Slobodno se staviti se na raspolaganje donosi rizik, ali se temelji na povjerenju u Boga.

Uzrok naših nesigurnosti često se nalazi u takozvanoj našoj nedostojnosti. Čini nam se previše da smo mi osobe od Boga posebno izabrane. Teško nam je prihvatiti da nas doista Bog voli. Ovo nam govori da je naša vjera još uvijek slaba. Naprotiv, trebamo vjerovati da nas Bog ljubi, da nas ljubi onom ljubavlju koju ne možemo ni zamisliti, ni razumjeti niti izraziti. Pozvani smo prihvatiti preko sakramenata krštenja, euharistije i drugih vidljivih znakova, koji proizlaze iz tajne Isusa raspetoga i uskrsloga, ovu neizrecivu i neizmjernu ljubav Božju prema svakome od nas osobno. 

.

2. Kako razaznati Božje planove?

Drugo se pitanje tiče vrlo ozbiljnog pitanja, razlučivanja.

U svakodnevnom životu razlučivanje je sposobnost razlikovanja što je u mojem djelovanju u skladu s Duhom Kristovim, a što protiv. Djela Duha Kristova su: poniznost, ljubav, strpljivost u kušnji, blagonaklonost, radost. Suprotna djela su: uspjeti pod svaku cijenu, umišljenost, prezir drugih.  

Razlučivanje nas otvara poticajima Duha (koji nas potiče živjeti blaženstva) i zloga (koji nas potiče na karijerizam, ispraznost, uspjeh pod svaku cijenu, ogovarati druge).

Razlučivanje je sposobnost razlikovati od koga dolaze poticaji. Da li uzrokuju gorčinu, zavist, razdražljivost ili mir, radost, optimizam, želju za molitvom. Ovo svakodnevno razlučivanje nam pomaže u razlučivanju zvanja. Pitam se kako ću postati što sličniji Kristu. Kada se odlučimo o našemu životnom zvanju odmah ćemo uočiti da li u nama stvara povjerenje, radost, utjehu Duha Svetoga.  

Poslije postaje lako razabrati dali naši planovi odgovaraju Božjim planovima. Planove Božje možemo doznati u Svetom pismu; Naši planovi se poklapaju s Božjim planovima ukoliko su u suglasju s Kristovim planovima. Zato je vrlo važno duhovno razmatranje. Ono nam pomaže da iz dana u dan upoznajemo kako je Isus djelovao, mislio, radovao se, služio i darovao se. Ponašanje dvanaestogodišnjeg Isusa poučava nas da poštovanje prema roditeljima ne može nam zabraniti da postanemo svećenik ili posvećena osoba. Isto kao što roditelji ne zabranjuju djeci sklapanje braka, ili uspjeh u radu. Naravno, potrebno je vidjeti svaki konkretni slučaj, posebno ako su roditelji bolesni i stari…

Danas većina obitelji, pa i kršćanskih, ne gledaju baš blagonaklono na posvećeni život vlastite djece. Naglašavam da su duhovna zvanja vrlo važna u Crkvi. Crkvene institucije se mogu mijenjati, neki red nastati a drugi nestati, ali ako u Crkvi nedostaju osobe koje su ostavile sve zbog kraljevstva nebeskoga, Crkve ne bi bilo više. Crkva postoji jer neprestano rađa karizmatične osobe koje su sol i kvasac kršćanske zajednice. 

.

3. Na koji način govori Gospodin?

Čini mi se da nam nije baš sasvim jasno što to znači 'slušati Gospodina'.

a) Prvo je slušati Božju riječ što nam je naviješta Crkva: Novi i Stari zavjet, i tumačenja pape i biskupa. Slušanje Gospodina ne znači osluškivati lahor vjetra nego čitati njegovu riječ u poniznosti, molitvi, poslušnosti i poštovanju.

b) Postoji i drugi način slušanja. Prelazeći od čitanja biblijskog odlomka na meditaciju, trebamo primijeniti Božju riječ na naš život pitajući se: kako se ova riječ utjelovljuje u mojemu životu? Slušanje Božje riječi je vrlo važno za naš konkretni život. 

c) Postoji treći, više nutarnji, način slušanja: osluškuje se u našoj nutrini Božji glas. Kako bi bio uistinu Božji glas, a ne moja mašta, potrebno je slušati ga iz dana u dan i to ne samo kada smo u zanosu. Potrebno je također posavjetovati se s duhovnim vođom. Na nas spada posebno vježbati se u prvom i drugom načinu slušanja, jer bez njih ne može biti trećega, više nutarnjeg slušanja. 

.

4. Suhoća u molitvi

Svima je poznata suhoća u molitvi svete Terezije od Djeteta Isusa. Svi mi, prije ili kasnije, iskusimo suhoću u molitvi. Ona može izazvati obeshrabrenje, tugu ili jednostavno prestati moliti. Važno je znati da suhoća u molitvi ima dva izvora.

a) Kušnja: Bog nas želi pročistiti, želi nas obdariti još jačom vjerom, želi nas potaknuti na novo traženje.

b) Uzrok smo mi sami: suhoća u molitvi može biti plod naše rastresenosti, duhovne lijenosti, raskalašene osjećajnosti koja nas malo po malo udaljuju od „Božjih stvari“.

Naravno nije lako doznati što je uzrok suhoće u molitvi. Potrebna nam je pomoć duhovnog vođe. Redovito, kada neka osoba, unatoč duhovnoj suhoći, ostane vjerna molitvi i nastavi govoriti: „Gospodine, volim te, tebi posvećujem svoj život“, i kada osjeća žalost zbog duhovne suhoće znak je pročišćavajuće kušnje.

Kada duhovna suhoća ne uzrokuje žalost i kada je želimo na sve načine opravdati plod je naše rastresenosti.

Ponekad ima jednih i drugih uzroka, pa je dobro upitati savjet duhovnog vođe. Sveti Ivan od Križa najbolje nam govori o duhovnoj suhoći u „Tamnoj noći“, knjigu koju je dobro čitati nakon što smo imali duboka duhovna iskustva. 

.

5. Kako se „požuruje“ dolazak kraljevstva Božjega?

Mnogi mladi me pitaju kako i što činiti kako bi požurili dolazak kraljevstva Božjega. Kako bi Gospodin vladao u svim srcima trebamo moliti „Dođi kraljevstvo tvoje“, temeljni zaziv Očenaša.

Zatim trebamo pomalo uočavati kraljevstvo Božje već prisutno među nama (usp. Lk 17, 20). Kraljevstvo dolazi u svakom našem činu vjere, nade, ljubavi, strpljivosti, poniznosti, istine. Tako požurujemo dolazak kraljevstva Božjega. Ako bismo se svi na zemlji složili da istovremeno živimo ove kreposti, došao bi sveopći mir i pomirenje među narodima. Kraljevstvo Božje bi bilo stvarnost. Najvažnija stvar je učiniti da Kraljevstvo zaživi u našoj svakodnevnici. Ne smijemo zaboraviti da sa svakim našim djelom protivnom evanđelju usporuje se dolazak Kraljevstva Božjega. 

.

Molitva

„Prijatelju, kako si ušao ovamo?“

Zašto si Gospodine proširio krug pozvanih i otvorio nove putove? Iako su vrata bila zatvorena, našao si me na putu.

Danas, Gospodine, ne želim ostati nijem kao čovjek iz prispodobe. Reći ću ti: „Nemam novo odijelo jer sam presiromašan. Daruj mi ti, Gospodine, novo svadbeno odijelo. Ti me odjeni tobom, tvojim svjetlom, jer ja sam samo čovjek na putu, jedan s raskršća što su tvoje sluge našle, sa srcem dobrim i zlim u isto vrijeme i punim prašine. Pronašle su me tvoje sluge na kraju. Sada sa svim srcem prihvaćam tvoj poziv. Želim se obući u tebe. Imati tvoje oči. Tvoja usta. Uzmi me za ruku. Želim slijediti tvoje korake.

Ti si čežnja srca mojega, moj san. Primi me nanovo u tvoju svadbenu dvoranu. Gospodine, ti si moje odijelo, moja kuća, moja gozba. Amen. (Ermes Ronchi)

Ukoliko si „mlad“…

Ukoliko imaš „otvorenih pitanja“ o životu i smislu,

Ukoliko tražiš „dar“ u tebi koji ti je darovan,

Ukoliko de pitaš o tvojemu „sutra“,

Ukoliko želiš „slušati“ Gospodina,

Ukoliko želiš naći prostor „tišine“ i nesebičnog sebedarja..

Ukoliko želiš susresti „Isusa“…

Ukoliko te oduševljava avantura svetoga Franje…

Ukoliko…ukoliko…ukoliko…

„Ustraj na putu i nastoj saznati što je Božja volja u tvojemu životu“. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1251
Ovaj mjesecOvaj mjesec20610
UkupnoUkupno7635488

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72