Za dar zvanih

Nedjelja Dobrog pastira prigoda je za razmišljanje o duhovnim zvanjima, da za njih na poseban način molimo i radimo. Svi smo, naime, za duhovna zvanja odgovorni, a nikad ih previše. Ovdje donosimo kratka razmatranja koja mogu poslužiti kao uvod u slavna otajstva krunice.

.

1. ISUSOVO USKRSNUĆE

Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose savijen na jednom mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. (Iv 20, 6-8)

Isusovo uskrsnuče temelj je kršćanske vjere. Ako Isus nije uskrsnuo, naš život završava s grobom i nemamo se čemu nadati, nemamo što očekivati. Da se uvjere da je uskrsnuo, apostoli su požurili na grob, vidjeti što se dogodilo s Isusom kojega su prije tri dana pokopali. Materijalistički nazor na život i svijet zauzima među nama sve više maha. Više nego ikad, treba nam svjedoka Isusova uskrsnuča koji če i u naše dane pokazivati da je Isus živ i s nama na putu.

Molimo za sve koji kažu da su kršćani: da dostojno kršćanskog imena i žive, te tako svojim životom svjedoče da je Uskrsnuli i danas živ i da ga svi mogu susresti u nama i među nama.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu...

.

2. ISUSOVO UZAŠAŠĆE

I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. Oni pak odoše i propovijedahu, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. (Mk 16, 19-20)

Nakon što je izvršio svoje poslanje na zemlji, Isus je otišao u nebesku slavu, pripraviti nam mjesto. Učenike je ostavio, da nastave njegovo djelo: ”Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju” (Mk 16, 15-16). Hrvatskom narodu i domovini danas su potrebniji nego ikad mladiči i djevojke, koji će izabrati svečenički i redovnički poziv, kako bi svoju braću i sestre učvršćivali u vjeri te pronosili Radosnu vijest diljem svijeta.

Molimo za velikodušne mladiće i djevojke koje Isus danas zove: da u buci svagdanjeg života mogu čuti i prepoznati njegov glas, odazvati se njegovu pozivu i staviti mu se u službu.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu...

.

3. ISUS DARUJE DUHA

Kad napokon dođe Pedeseti dan, svi bijahu skupljeni na istom mjestu. Tad iznenada dođe neka huka s neba, kao kad puše silan vjetar, da ispuni svu kuću u kojoj su boravili. I ukazaše im se jezici kao od plamena, i razdijeliše se te nad svakog od njih siđe po jedan. (Dj 2, 1-3)

Nakon sramotne smrti na kri.u, Isusovi učenici ostali su zbunjeni. Da i oni ne završe kao i njihov Učitelj, u strahu od Židova zatvorili su se u Dvoranu posljednje večere i čekali snagu odozgor, obećanog Duha. Predvodnici naroda Božjega i u naše doba izloženi su brojnim zamkama.

Mediji im traže dlaku u jajetu kako bi ih ozloglasili, političari ih nastoje pridobiti kako bi se lakše domogli vlasti, nazovivjernici radi najmanje sitnice okreću im leđa...

Molimo za one koji su odazvali na Isusov poziv i revno rade u njegovu vinogradu: da u svagdanjemu misnom slavlju i u trenucima molitve i sabranosti pronalaze snagu kako bi do kraja mogli izdržati vjerni Isusu.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu...

.

4. MARIJINO UZNESENJE

Tada Marija reče: ”Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mo me Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom...” (Lk 1, 46-48)

Nakon tijeka ovozemaljskog života, Majka Isusova s dušom i tijelom uznesena je u nebesku slavu. Bilo je dostojno i pravedno da ona, koja je u stopu slijedila svoga Sina i ostala mu vjerna sve do pod križ, bude s njime zajedno u nebu i proslavljena. Za nebom svi mi čeznemo. Ta Bog nas je za svoju slavu i stvorio! No, kad treba zasukati rukave i raditi kako bismo u slavu koju nam je Isus otišao pripraviti dospjeli, kao da nam je svima teško.

Molimo za one koji su ostavili sve što su imali i za Isusom pošli, te se u sjemeništima i samostanima spremaju za rad na njivi Gospodnjoj: da odvažno nastave svoj hod za Isusom i u njegovoj Majci nađu ohrabrenje kad crv sumnje počne gristi ispravnost njihovih odluka.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu...

.

5. MARIJINO KRUNJENJE

Na nebu se pojavi veličanstven znak: žena obučena u sunce, mjesec pod njezinim nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda. Bila je trudna i ”vikala je u bolovima” i mukama ”rađanja”. (Otk 12, 1-2)

Usprkos svim teškoćama na koje je nailazila, Majka Isusova u vjeri je ustrajala do kraja i nije se dala pokolebati, pa vjerujemo ne samo da je dušom i tije lom uznesena na nebo nego i da je on dje okrunjena za Kraljicu svih stvorova. ”Što oko nije vidjelo i uho nije Eulo, i u srce čovječje nije ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube” (1 Kor 2, 9). Te riječi ohrabrenje su nam da ne posustanemo na Božjem putu kad se umorimo, kad nas zahvati malodušnost, kad počnemo sumnjati...

Molimo za sve koji su nam navješćivali Radosnu vijest, poučavali nas u vjeri, posvećivali nas svetim sakramentima, a otišli su s ovog svijeta: udijeli im život u zajednici svojih svetih i odabranih.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu...

KAJO

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1237
Ovaj mjesecOvaj mjesec20596
UkupnoUkupno7635474

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70