Pismo Generalnoga vizitatora za Uskrs 2012.

Poštovana i draga braćo,

pred nama su lijepi blagdani Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća od mrtvih. Na njih smo se pripravljali kroz korizmu. Na početku korizmenog vremena čuli smo Božju riječ: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje, obratite se i vjerujte evanđelju“ (Mk 1, 13-15). Zapravo, radi se o prijelazu s riječi na djela, s dijagnoze na terapiju, s lijepih riječi na život, s korizme prema angažiranosti života i djelovanja. Duhovni preporod koji smo doživjeli kod krštenja i koji uvijek iznova doživljavamo, svakodnevno hranimo i učvršćujemo u euharistijskoj žrtvi. Takav se preporod nalazi u središtu korizmenog vremena i naše priprave za blagdan Uskrsa.

Korizmeno vrijeme nas po riječi Božjoj potiče na provjeravanje našega novog rođenja po krštenju te na provjeravanje načina života utemeljenog na krsnim obećanjima, na kojima je također utemeljen i naš život po evanđeoskim savjetima. Sv. otac Ivan Pavao II. u postsinodalnoj pobudnici »Vita consacrata« (23.3.1996.) br. 24, snažno je istaknuo uskrsnu odrednicu našega Bogu posvećenoga redovničkog života. Redovnički život odražava Božju ljubav. Ona se na poseban način i u potpunosti objavila na Križu i u Uskrsnuću. Upravo stoga naš redovnički život je u svojoj biti svjedočenje za uskrsloga Gospodina i po tome je svjedočanstvo pobjede života nad smrti. Živeći u bratskom zajedništvu svjedočimo kako je uskrsli Gospodin na poseban način prisutan među nama. On sam to jamči u izričaju: „Jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tamo sam i ja među njima.“

Svjedočenje za uskrslog Gospodina i pobjeda života nad smrću danas je još potrebnije. I u vašem se društvu širi »kultura smrti«. Razotkriva se u najrazličitijim oblicima: samoubojstvu, pobačaju, raspadu obiteljskog načina života, smanjenju nataliteta, alkoholizmu, osjećaju prezasićenosti životom i njegovom besmislenosti, pomanjkanju nade u budućnost… Opadanje broja redovničkih i svećeničkih zvanja u našem Redu i povećanje prosječne starosne dobi u Provinciji vrlo lako u nama mogu izazvati osjećaj bespomoćnosti, odumiranja, prosječnosti i brige za osobno preživljavanje. Sve su to znakovi »kulture smrti« koja nije naklonjena životu i nije otvorena za življenje Onoga koji je došao da bismo imali život u izobilju. Lijek za takve pojave današnjeg društva, također i naših zajednica, jest vjera u uskrsloga Gospodina, koji je rekao: »Ne bojte se« (Mk 16,16) i uvjerenje apostola Pavla: „Sve mogu u Onome koji me jača“ (Fil 4,13).

Naše svjedočenje za uskrsloga Gospodina, a time i za »kulturu života«, ponajprije nas usmjerava prema budućnosti. Veoma je važno da sadašnjost ne živimo kao sjećanje na prošlost, nego kao proročanstvo budućnosti. Čini se da previše vremena, energije i govora trošimo u našem okretanju prema prošlosti i razmišljanjima o njoj. Ponestaje nam vremena, energije i hrabrosti za budućnost. Odlučiti se za život i za budućnost zapravo bi značilo kako smo spodobni odlučno prekinuti s određenim životnim, strukturalnim i pastoralnim obrascima koji nas zarobljavaju u prošlosti te nam zastiru pogled u budućnost. Nerijetko smo, a da toga nismo ni svjesni, robujući prošlosti neslobodni za budućnost.

Sv. otac Ivan Pavao II. u već spomenutom dokumentu br. 110 ističe:«Nemate samo slavnu prošlost na koju se možete osvrtati i o njoj pripovijedati. Imate također i veliku povijest koju još treba izgraditi. Osvrnite se na povijest u koju vas usmjerava Duh Sveti da bi on i po vama također napravio velika djela«.

Draga braćo, želim vam da u uskrsnim blagdanima doživite ljepotu radosti i smislenost »kulture života«, potrebu našega redovničkog svjedočenja za uskrsloga Gospodina koji živi i djeluje u našim bratskim zajednicama te svježu proljetnu nadu za budućnost vaše drage Provincije. FELIX ALLELUIA.

Fra Viktor Papež, generalni vizitator

 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2507
Ovaj mjesecOvaj mjesec11737
UkupnoUkupno7626615

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58