Velika Gospa – Uznesenje blažene Djevice Marije

APOKALIPTIČKI STRAHOVI I KRŠĆANSKA NADA

Otkr 12,1-6

Oduvijek su postojali zloguki proroci. Tako i danas neki naveliko spekuliraju o scenariju propasti svijeta i pritom se rado pozivaju na knjigu Otkrivenja. Ti ljudi manipuliraju ljudskim strahom kako bi sebe stavili u središte pozornosti ili zadržali kontrolu nad ljudima. Novi svijet ne mora nastati tako da se stari svijet raspadne u nekim kataklizmama i katastrofama,  nego je moguća i mirna preobrazba društva i prirode. Budućnost je velika neizvjesnost, ali ne kao kataklizma, nego kao novost prema kojoj je usmjerena ljudska svijest. Povjerenje je bitni element vjerovanja. Bog se utjelovio u Isusu Kristu da se svijet razvije i postane potpun, a ne da ga uništi. Kršćani vjeruju da stari svijet neprestano umire i da se neprestano rađa novi.

To je povijest spasenja. Zato je teško razumjeti one koji u ime kršćanstva naviještaju ‘smak svijeta’, te tako ljude zastrašuju i zaluđuju. Takvi indirektno niječu Isusa i njegovo poslanje. Prvo čitanje donosi nam snažnu sliku o Ženi i Zmaju. U pozadini teksta iz Knjige Otkrivenja stoje mitske slike kojima se izražavaju prastara ljudska iskustva. Mitovi su svete priče. Mit izražava neku istinu na slikovit, pripovijedalački način, a ne u pojmovima i apstraktno. Mit o nebeskoj božici i zmaju iznosi na vidjelo duboke ljudske strahove od prijetećih sila u ovom svijetu i nadu u konačno izbavljenje od zla.

Gle, Zmaj velik, ognjen,… a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih – i obori ih na zemlju. Zmaj je simbol zla, svega destruktivnoga. Razorne sile u stanju su nanijeti ljudima nesagledive patnje. Prisjetimo se zla koje su prouzročili brojni ratovi i diktatori u ljudskoj povijesti. Demonsko trojstvo: mržnja – osveta – nasilje. Lako je upasti u duboki pesimizam nad stanjem našega svijeta i sa strahom gledati budućnost kojoj idemo ususret. Upravo protiv takvoga straha ustaje vizija iz Knjige Otkrivenja. Tekst izražava duboko osvjedočenje da ono kaotično i razarajuće neće trijumfirati. Zmaj neće uspjeti proždrijeti dijete i ženu. Sve je to predočeno na slikovit način: Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. Dijete, čini se, nema izgleda preživjeti. Međutim, ako dalje nastavimo čitati tekst, vidimo da sam Bog pruža utočište i zaštitu: I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište. Zmaj stade progoniti Ženu. No Ženi bijahu dana sva velika krila orlovska da odleti u pustinju, u svoje sklonište. I Zmija iz usta pusti za Ženom vode poput rijeke da je rijeka odnese. Ali zemlja priteče u pomoć Ženi: otvori usta i popi rijeku što je Zmaj pusti iz usta.

Vidjelac Ivan napisao je svoju viziju krajem prvoga stoljeća za ondašnju kršćansku zajednicu u Maloj Aziji koja je prolazila kroz velike kušnje i progonstva. Kršćani su se pitali: Je li nas Bog zaboravio? Što će s nama biti? U takvoj situaciji vizija iz Knjige Otkrivenja prenosi Božju utješnu i ohrabrujuću poruku: Zlo je ograničeno, dobro nije! Božja je moć jača od svega što vas plaši! Prepustiti se Bogu i njegovoj spasiteljskoj snazi. I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda… Lik žene iz Knjige Otkrivenja simbolizira Crkvu, narod Božji. Uz takvo tumačenje lika žene u ovom odlomku, Crkva je uvijek u njoj prepoznavala i lik Marije, Isusove majke u kojoj je ostvareno sve ono što Crkva koja putuje ovim svijetom tek s mukom, boli i progonstvima treba postati.

Fra Anđelko Domazet

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2089
Ovaj mjesecOvaj mjesec50388
UkupnoUkupno7736156

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56