Proložac: Proslava Velike Gospe

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije i ove je godine svečano proslavljena na Vrljici u župi Proložac. Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom, u kojoj su misna slavlja predvodili i propovijedali fra Denis Šimunović, župnik Vinjana, fra Edvard Sokol, župni vikar Imotskog, i fra Josip Sušić, dušobrižnik u Kölnu.

Na samu svetkovinu, 15. kolovoza, svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja već od 4.00 sata, a prva je sveta misa slavljena u crkvi na Vrljici u 5.00 sati. Zavjetnu misu u 5.30 sati kod stare crkve na Opačcu predvodio je  imotski dekan fra Zoran Kutleša.

Središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom, nakon koje je u Zelenoj katedrali slavljena sveta misa, koju je predvodio fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, uz koncelebraciju imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, mjesnog župnika fra Vinka Gudelja te još četvorice svećenika. Pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Prološca pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.

 

U propovijedi je fra Josip rekao da narod u Imotskoj krajini od pamtivijeka slavi Veliku Gospu na Vrljici, kamo svake godine Mariji dolaze hodočasnici kao djeca svojoj majci. Citiravši riječi Ante Starčevića o krizi hrvatskog naroda, rekao je kako se one danas, nažalost, do kraja ostvaruju. U krizi nije samo gospodarstvo i ekonomija, nego i vjera, moral, obitelj i nacionalni identitet. Istaknuo je dvije velike opasnosti koje uvode narod i domovinu u još veću krizu: državni čelnici koji se javno hvale svojim bezboštvom i donose nemoralne zakone te psovka, na koju je vjernike posebno upozorio kao na prokletstvo za pojedinca i cijelu zajednicu. Na kraju propovijedi fra Josip je pozvao sve vjernike da se ugledaju u primjer Marije na nebo uznesene i po njezinu zagovoru pođu putem korjenite obnove pojedinca, obitelji i naroda.

U prigodi Velike Gospe izašao je i župni list "Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas185
Ovaj mjesecOvaj mjesec48395
UkupnoUkupno7184047

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73