Drugi dan Kontinentalnog kongresa za formaciju i studije OFM

 Drugoga dana rada Kontinentalnog kongresa za formaciju i studije Reda manje braće koji se održava u franjevačkom samostanu u Splitu na Trsteniku, a na kojem sudjeluju franjevački odgojitelji iz zemalja srednje i istočne Europe, uvodno izlaganje održao je fra Domagoj Runje, tajnik za formaciju i studije Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Tema njegova izlaganja bila je "Franjevački odgoj za evanđeoske savjete". Fra Domagoj je kao posebnost franjevačkoga odgoja za evanđeoske zavjete izdvojio uvjerenje da se sva tri zavjeta ostvaruju kroz život u malenosti, te da su franjevci u življenju svojih zavjeta "prosjaci smisla", kako je to definirao Generalni ministar u pismu iz 2008. godine. Pritom je, oslanjajući se na Knjigu Otkrivenja, govorio o trima zavjetima, te o okviru u kojem se žive redovnički zavjeti, a to je zajedništo koje on vidi gotovo kao četvrti franjevački zavjet. Kao slika zajedništva mogao bi poslužiti nebeski Jeruzalem iz Otkrivenja. On je grad, to jest mjesto sigurnog, uređenog i zaštićenog zajedničkog života. Taj je grad prebivalište Boga. To je sveti grad koji silazi s neba, pa je riječ o zajednici koju Bog okuplja. Grad je opasan velikim i visokim zidinama, a njegova se vrata nikad ne zatvaraju. To znači da redovnički život predstavlja posebnost u životu današnjega svijeta, ali ostaje otvoren svijetu, te svijet u njega može ući i u njemu tražiti smisao. Taj grad ima dvanaest temelja koji predstavljaju dvanaestoricu apostola koji su sve ostavili. Konačno, grad je u isto vrijeme i zaručnica i žena, te se u njemu događa i ono već i ono još ne. Redovništvo je slika nebeskog grada po svojoj neostvarenosti, a opet smjerajući prema ostvarenju.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a onda i vrlo plodan rad u tri jezične skupine. U poslijepodnevnom dijelu rada Kongresa raspravljeni su rezultati rada po skupinama. Kongres nastavlja s radom do subote, a u nedjelju će biti zaključen svetom misom koju će predvoditi fra Vidal Rodríguez López, generalni tajnik za formaciju i studije Reda manje braće.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1000
Ovaj mjesecOvaj mjesec43440
UkupnoUkupno7510273

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67