Proložac: 200. obljetnica kapelice Gospe od Zdravlja

 Župljani Prološca u zajedništvu sa mnogobrojnim hodočasnicima iz susjednih župa Imotske krajine na blagdan Gospe od Zdravlja u srijedu 21. studenoga, obilježili su veliki jubilej dvjestote obljetnice od blagoslova crkvice koja se nalazi u prološkom naselju Postranje.

Od jutarnjih sati pristizali su vjernici koji su uskoro ispunili prostor oko Gospine crkvice koja je izgrađena na mjestu nekadašnje župne kuće te nazočili jutarnjem svečanom misnom slavlju kojeg je predvodio dr. fra Željko Tolić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu te magistar postulanata u Imotskom.

U suslavlju sa župnikom fra Vinkom Gudeljom i župnim vikarom fra Rafaelom Begićem za vrijeme nadahnute homilije dr. Tolić istaknuo je neprikosnovenu ljubav svakog kršćanina prema Majci. Kazao je kako je Marija majka koja nas uvijek uslišava pa i onda kada nam je najpotrebnije, kada nam nedostaje duhovnog i tjelesnog zdravlja. Na poseban način se osvrnuo na protekli tjedan koji je bio tjedan molitve hrvatskog naroda. Kazao je kako nas je Marija naša nebeska majka i tada utješila jer je čula vapaj naših molitvi i uslišila ih te oslobodila naše generale.

Za vrijeme svete mise pjevao je Mješoviti pjevački zbor župe Proložac pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.

Uoči jutarnje svete mise održana je procesija kroz zaseoke Juričiće i Petričeviće, a u dugoj procesiji na čelu koje je išao procesijski križ, mladići su nosili sliku Gospe od Zdravlja koju je 1995. godine, nakon što je tu postojala stara kopija slike Gospe od Zdravlja s Dobroga u Splitu, naslikao akademski slikar Slavko Alač.

Mnoštvo vjernika okupilo se i na večernjem misnom slavlju  na kojem je kao i na jutarnjem pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Proložac pod ravnanjem svoje voditeljice s. Filipe Smoljo, a predvodio ga je župnik fra Vinko Gudelj. U svojoj homiliji istaknuo je kako Gospa za svoga ovozemaljskog života nije napravila nikakvo čudo, no poslije slavnog Uznesenja na nebo upravo to činila. Na to se nadovezao i riječima: «Kad se iz naših srdaca prožetih vjerom, nadom i ljubavlju vinu uzdasi prema nebu i kad se moli Zdravo Marijo, ona čuje i razumije, sluša i uslišava vapaje svoje djece».

Sama proslava okončana je velikim pučkim dernekom kada su mještani Postranja uz pomoć općine Proložac organizirali veliko pučko slavlje za vrijeme kojeg su pekli vola te posluživali grah. Poslije je održan i prigodni kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili mnogobrojni gangaši, diplari i umjetničke skupine te su na kraju podijeljene i plakete.

Fotografije 

Josip Šerić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1047
Ovaj mjesecOvaj mjesec49257
UkupnoUkupno7184909

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59