Frankfurt: Proslava Stepinčeva

U hrvatskoj katoličkoj misiji Frankfurt, svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Bartolomeja,  u nedjelju 10. veljače u 12.00 sati obilježen je blagdan bl. Alojzija Stepinca. Svečano misno slavlje predvodio je fra Blaž Toplak, profesor na franjevačkoj Klasičnoj gimnaziji u Sinju. Uz fra Blaža koncelebrirali su fra Željko Ćurković voditelj misije i fra Ivan Čikara, dušobrižnik.

Fra Blaž je u prigodnoj propovijedi kako lik i djelo Blaženog Alojzija Stepinca su zapravo i slika i metafora cijelog kršćanskog a pogotovo Hrvatskog naroda.

Ustrajnost u vjeri, pouzdanost u Boga, te vjernost usprkos svim nevoljama dovele su ga do mučenike krune.  Komunističke vlasti dovele su u sudnicu duhovnog vođu, a iz sudnice su izvele vođu cijelog Hrvatskog naroda, ali i primjera za cijeli svijet.

I naša vjera često dolazi u iskušenja, često nam se nudi neki lakši put odbacivanja vjere, odbacivanja zajedništva , promjena identiteta, ali po primjeru blaženog Alojzija i mi moramo sačuvati svoje korijenje i svoju tradiciju, a iznad svega svoju vjeru i pouzdanje u Boga. Jer ako ne gradimo svoju budućnost s Bogom, moramo se zapitati koji je temelj koji postavljamo za svoju djecu, i koji je primjer koji ostavljamo svojoj djeci.

Poslije svete mise članovi misijske zajednice izveli su recital: Četrnaest stoljeća vjernosti Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Recital je pripremio fra Blaž Toplak.

Svečano misno slavlje kao i sam recital, pratio je svojim pjesmama  i mješoviti misijski zbor „Mato Lešćan“

Za blagdan smo se pripremali trodnevnicom, koju je također predvodio fra Blaž.

U petak, 8. veljače, fra Blaž je u prigodnoj propovijedi preko svete mise u 19. sati u crkvi sv. Ante istaknuo važnost ustrajnosti u vjernosti katoličkoj crkvi, kao i molitvi. Vjernost je više pjesnička vrlina, ona se često obećava, baš kao što je Krist obećao vjernost Bogu, ali ustrajnost u toj vjernosti pokazao je u krvavom znoju, patnji i muci križnoga puta. Tako i mi kao Hrvati često puta suočeni upravo s križnim putovima našeg naroda, trebamo biti ustrajni u vjernosti Bogu i svojoj Domovini.

Poslije svete mise uslijedilo je predavanje upravo o tim križnim putovima, ali samo kroz 20 stoljeće. Od stradanja Hrvata kod Oddese, preko Dakse i Bleiburga do najnovijeg križnog puta kroz Domovinski rat. U svemu tome ističe se vrijednost ustrajnosti u vjeri i molitvi i zagovoru blažene Djevice Marije

U subotu, 9. veljače, fra Blaž je u propovijedi istaknuo važnost odgajanja djece u molitvi i izbjegavanju psovki. Te ponovio riječi blaženog Alojzija Stepinca: Ako čovjek želi dobro sebi, obitelji i domovini onda će ostati vjeran Božjim načelima, a ukoliko želi propast sebi i svojima onda će psovati, proklinjati, i raditi nedjeljom. Fra Blaž je naglasio i kako mnogi kao i u vrijeme Blaženika,  žele nas promijeniti kako bismo se ponašali po njihovom diktatatu,  žele da odbacimo tradicionalne vrijednosti, pogotovo vjeru, kako bismo postali moderni i napredni. Ako se i trebamo mijenjati, ističe fra Blaž, onda je to obraćenje vjere, promjena od psovača u molitelja. Najveći zalog dobre budućnosti jest molitva krunice i utjecanje zagovoru Blažene Djevice Marije.  Blaženi Alojzije je uvijek isticao kako se ne boji za budućnost Hrvatskog naroda, ukoliko se bude molio Blaženoj Djevici Mariji.

U predavanju poslije svete mise, fra Blaž je iznio i životopis blaženog Alojzija Stepinca, s naglaskom na njegov govor na sudu: „Moja je savjest čista“.

Fotografije (www.hrzupa-frankfurt.de)

fra3


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas188
Ovaj mjesecOvaj mjesec70182
UkupnoUkupno7612683

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27