Köln: Proslava Stepičeva

Hrvatska katolička misija u Kölnu u Njemačkoj proslavila je u nedjelju, 10. veljače blagdan svoga nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Male braće (Minoritenkirche) predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Koncelebrirali su fra Josip Sušić, voditelj misije, i fra Ante Babić, gvardijan samostana Sv. Gabriela u Münchenu, a đakonirao je nadbiskupov tajnik don Franjo-Frankopan Velić koji inače potječe iz ove misije. Među mnogobrojnim vjernicima koji su unatoč karnevalu na kölnskim ulicama napunili crkvu do posljednjega mjesta, bili su generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu Vjekoslav Križanec te konzul Kristijan Tušek.

Na početku misnoga slavlja Nadbiskupa je u ime svih vjernika misije koja obuhvaća Köln, Bonn, Leverkusen, Bergheim i Bielstein pozdravio fra Josip Sušić podsjetivši da je Nadbiskup došao još na poziv pokojnoga voditelja misije fra Stipe Čirka koji je u listopadu prošle godine iznenada preminuo.

Mons. Barišić je u homilije ukazao na brojan bogatstva kojima obiluje domovina Hrvatska, a koja je UNESCO uvrstio na popis svjetske materijalne ili nematerijalne baštine. No povrh toga postoji još dragocjenija duhovna baština u koju spada i bl. Alojzije Stepinac, napomenuo je Nadbiskup. „Blaženi kardinal Stepinac danas povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku, štoviše povezuje nebesku i zemaljsku Crkvu. U svoje vrijeme Alojzije Stepinac bio je ohrabrenje u vjeri tolikima, koji su u onome času tame, ohrabreni njegovim svjedočenjem vjere i ljubavi, prihvaćali i takozvanu civilnu-građansku smrt, gubeći društveni ugled i posao radi vjernosti Bogu. Ali i u našim današnjim prilikama, osobito u Godini vjere, bl. Alojzije nam služi kao primjer ustrajne i nepokolebive vjere“, kazao je mons. Barišić. Nadalje je istaknuo brigu nadbiskupa Stepinca za Hrvate u inozemstvu kojima je upućivao poruke potpore i ohrabrenja. Njegova pastirska riječ iz Pisma hrvatskim radnicima na privremenom radu u Njemačkoj od 10. listopada 1940. godine još i danas je aktualna: „Naš najveći narodni ponos mora biti i u budućnosti kao što je bio i u prošlosti, a to je čista savjest i poštenje!“ Stoga je nadbiskup Barišić u zaključku homilije nazočnim vjernicima uputio poticaj: „Duhovna baština koja je pod zaštitom Neba, a dar je svima nama, baština koju je svjedočio bl. Alojzije Stepinac postavši i sam najizvrsnijim svjedokom dara vjere, predana je Vama, dragi roditelji, oče i majko, da je otkrivate, živite i predajete svojim sinovima, kćerima i unucima. Na to nas danas podsjeća i poziva blaženi Alojzije!“

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas191
Ovaj mjesecOvaj mjesec67772
UkupnoUkupno7610273

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29