Imotski: Održan samostanski kapitul

U Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom u srijedu 27. veljače održan je prvi samostanski kapitul u ovoj godini. U 10.00 sati u samostanskoj kapeli bila je molitva Srednjeg časa, a zatim razmatranje koje je održao fra Mladen Prolić, župnik Runovića.

U 11.00 sati u samostanskoj je dvorani održana sjednica. Na početku je zapisničar fra Zoran Kutleša pročitao zapisnik prošlog kapitula, koji je jednoglasno potvrđen. Zatim je gvardijan fra Kristian Stipanović dao svoj osvrt na razdoblje od prošlog do ovog kapitula, podsjetivši braću na najvažnije događaje u samostanu i okružju u tom periodu. Poslije toga je fra Zoran Kutleša, kao samostanski ekonom, podnio financijski izvještaj za prošlu godinu, iznijevši sve primitke i rashode samostanske blagajne u 2012. Nakon financijskog izvještaja o. gvardijan upoznao je braću s materijalnim radovima u samostanu te im predstavio idejni projekt uređenja samostanske dvorane.

Uslijedio je dogovor braće za uskrsnu ispovijed po župama samostanskog okružja, kao i za slavlja prve pričesti i krizme u uskrsnom vremenu. Na kraju sjednice o. gvardijan najavio je još neke važne događaje u predstojećem razdoblju.

Kapitul je završen bratskim druženjem za ručkom u samostanskom blagovalištu.

 

Prilog:

Fra Mladen Prolić:

Vjera u životu sv. Franje Asiškoga


Uzor i primjeri vjere

U Godini vjere, kroz koju hodimo, u svom Apostolskom pismu Porta fidei papa nas je pozvao da budemo svjedoci uskrslog Gospodina u današnjem svijetu. Stoga ćemo tijekom Godine vjere upirati svoj pogled u Isusa Krista Početnika i Dovršitelja vjere (Heb 12, 2) i obraćat se Bl. Djevici Mariji, koja je u trenutku naviještenja povjerovala anđelovoj riječi.

Kao primjere vjere papa je pred nas u prvom redu stavio apostole, koji su sve ostavili i pošli za njim, zatim mučenike koji su dali svoje živote za istinu Evanđelja, te tolike muževe i žene koji su življenjem evanđeoskih savjeta posvetili svoj život Kristu, kao i mnoge kršćane koji su živjeli riječ Kristovu.

Franjo – primjer vjere

Jedan od takvih primjera nasljedovanja vjere, koje je papa stavio pred nas u Godini vjere, jest svakako i Sv. naš otac Franjo.

Godina vjere daje nam mogućnost da razmislimo o vlastitoj vjeri, da je učvrstimo i da u njoj rastemo. Hoćemo li u tome uspjeti u ovoj Godini ovisi o svakome od nas. Što vjera daje čovjekovu življenju, kolika je njezina snaga i što čovjek vjerom prožet može ostvariti? Odgovor na ovo pitanje daju nam životi i primjeri svetih ljudi.

Vjera, kao božanska krepost, je nezasluženi dar Božji čovjeku. Ona je veoma važna i snažno zahvaća u naš svakodnevni život, čini ga iznutra osmišljenim i potiče nas na zauzeti kršćanski život. Vjera je u isto vrijeme i duboki odnos s Isusom Kristom. Gospodin mi dade vjeru (Opor 4), ustvrdio je u svojoj Oporuci Sv. otac Franjo. On je u vjeri prepoznao dar Božji, dragocjeno blago koje se može samo zahvalno primiti od Gospodina Boga i živjeti.

U središtu Franjina života jest iskustvo Boga i to u osobnom susretu s Isusom Kristom raspetim na križu. Franjo nije bio samo čovjek vjere, nego je vjera temelj na kojem se zasnivalo njegovo obraćenje, hod za Kristom i njegovo posvećenje te čitav njegov svetački život.

Isus Krist je u središtu Franjina života po vjeri. Franji je najvažnije bilo kao će njegov život štoviše sličiti Kristu siromašnom i raspetom, kako mu biti najbliže, kako ga što vjernije nasljedovati. Vrhunac njegove sličnosti i suobličenja s Kristom siromašnim i raspetim bile su stigme, rane koje je primio 17. rujna 1224. god. na La Verni.


Osobine Franjine vjere

- Vjera Sv. oca Franje je osobna i nasljedovateljska. Njega zanima osoba Isusa Krista. Franju pokreće primjer Sina Božjega, konkretan Isusov život: njegove geste, njegovi koraci, njegov poniznost, njegovo siromaštvo, njegova poslušnost, njegovo poslanje učenika u svijet - dva i dva. Čitav je Franjin život usmjeren slijediti Kristove stope (usp. 1 Pt 2, 21).

- Franjina vjera je djelotvorna, zauzeta, raspoloživa. Nastojao je svoj život uskladiti s vjerom. Težio je živjeti vjeru koja se očitovala u djelima. On u vjeri prepoznaje božanske osobe i njihovo djelovanje koje ga potiče na zauzetost. To možemo čitati u njegovim spisima:

O, kako je slavno i sveto i veliko imati Oca na nebesima! O, kako je sveto, utješno, lijepo i divno imati takva Zaručnika! O, kako je sveto i drago, ugodno, milo, smirujuće, slatko i umiljato i iznad svega poželjno imati takva brata i sina, koji je život svoj položio za ovce (2 P 9, 54 – 55).

- Franjina je vjera divljenje, tišina, adoracija, radost, kliktanje… Odakle dolazi takva vjera? Dolazi prije svega od zahvalnosti Bogu Ocu za dar vjere, koja preplavljuje Franjinu dušu i srce, počevši od Franjine slike o Bogu Ocu koji je najviše Dobro i nositelj svakoga dobra (usp. OP 17, 1; 19, 1; NPr 27, 6).

- Franjina je vjera živa i dinamična. Njegov životopisac Toma Celano piše: Najradoznalije je istraživao i najpobožnije želio znati na koji način, kojim putem i kakvom željom bi mogao savršenije s Gospodinom Bogom biti povezan (1 Cel 91). Franjo sam piše bratu Leonu i ističe mu: Kako god ti se čini da ćeš bolje ugoditi Gospodinu Bogu i slijediti njegove stope i njegovo siromaštvo, to čini!

- Franjina je vjera radosna. Svoju vjeru živi radosno. On je veseli evangelizator – navjestitelj Radosne vijesti. Vjerovati za njega znači doživljavati radost, zajedništvo i bratstvo sa drugim ljudima i sa svim stvorenjima koja naziva braćom i sestrama.


Na putu vjere po Franjinu primjeru

Sv. Franjo je rastao u vjeri. To vidimo iz njegove molitve pred križem u crkvi Sv. Damjana: O uzvišeni i slavni Bože, rasvijetli moje srce! Daj mi pravu vjeru…

Vjera je nezasluženi dar Božji koji nam Bog daje, no ona uključuje i naš odgovor Bogu. Dar vjere mi slobodno prihvaćamo, ili s druge strane odbijamo. Sve drugo čovjek može činiti protiv svoje volje, ali vjerovati može samo dobrovoljno (Toma Akvinski). Vjera traži od čovjeka njegov odaziv, raspoloženje, zauzetost i na koncu življenje – djelovanje. Bog od čovjeka očekuje njegov udio, njegovu otvorenost i suradnju.

Poput Sv. Franje koji je težio slijediti stope Kristove, i naš život nosi u sebi težnju susresti se s Isusom. Da bi se to događalo, moramo prije svega njegovati molitvu, osobnu i zajedničku, liturgijsku i privatnu. Naše svjedočenje Krista Gospodina po primjeru Sv. Franje, kojega smo odlučili slijediti treba biti prepoznatljivo i po molitvi, jer molitva je ona koja čovjeka preoblikuje i mijenja u Božjega čovjeka, poput asiškog Siromaška.

Zatim smo pozvani susretati Krista u njegovo riječi. Jer, vjera se hrani riječju Božjom. U našem je svijetu previše riječi, a premalo šutnje da bi se riječ Božja mogla jasno čuti i odjeknuti u nama. Drugima možemo posredovati riječ Božju tek onda kad je odjeknula u nama i kad smo je mi sami doživjeli.

Na koncu želim istaknuti i ovo što nam je papa u Pismu Porta fidei istaknuo da je Godina vjere prigoda da jače slavimo svoju vjeru u bogoslužju Crkve, a na osobit način u sv. misi. U misi se, kaže papa vjera razglašava, slavi i jača. Ova Godina je prava prigoda svim vjernicima, pa tako i nama boguposvećenim osobama, da s većom vjerom i češće pristupamo sakramentu pomirenja, te da ne zaboravimo na našu kršćansku ljubav prema našim bližnjima, nego da je više osnažimo.

Franjo se suživljavao sa svim ljudima, osobito siromasima, gubavcima… Današnje vrijeme koje nam je dano očekuje i od nas da budemo poput Sv. Franje čovječni, ljudski, da budemo kadri prepoznati i cijeniti vrijednost svakoga čovjeka, osobito onih s ruba društva te tako pridonesemo izgradnji kraljevstva Božjega na zemlji.

Žeđ za Bogom, vjerom i duhovnošću, koja je danas prisutna u našem vremenu i u društvu u kojem živimo, prilika je za navještaj Krista i njegova Evanđelja. Krist je došao na svijet da ljudi imaju život, u izobilju da ga imaju (Iv…) Ljude privlače primjeri, a svakako je jedan od svijetlih primjera u življenju vjere u Krista i Sv. Franjo čija smo mi prisutnost i slika u današnjem vremenu. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1337
Ovaj mjesecOvaj mjesec8341
UkupnoUkupno7623219

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78