Fra Ivan Lukač s mladima izveo „Muku“ u Zagrebu, Beču i Gradišću

Već treću godinu grupa mladih entuzijasta iz Knina predvođena fra Ivanom Lukačem i redateljem Antom Nadomirom Tadićem Šutrom izvodi pasionsku igru "Muka Gospodina našega Isusa Krista". Do sada je izvedeno preko trideset predstava diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove godine, točnije od 1.-3. ožujka,  "Muka Gospodina našega Isusa Krista" izvedena je i u Austriji.


U petak 1. ožujka uputili smo se prema Zagrebu u jutarnjim satima. Zastali smo u Udbini gdje smo posjetili crkvu Hrvatskih mučenika i iskazali počast svim žrtvama kroz našu povijest. Dolaskom u Zagreb zaputili smo se u samostan Blažene Djevice Marije u Dubravi, gdje smo u 18:30 izveli muku.

U subotu 2. ožujka krenuli smo za Beč., gdje smo se smjestili u 17 okrugu kod naših domaćina, đakona Rudija Mioča i Tonija Komarice, koji su ujedno i najzaslužniji za naš put i izvedbu muke u Austriji. Predstavu smo izveli u Marienpfarre - Clemens - Hofbauer - Saal. Nakon predstave ostali smo u ugodnom druženju s domaćinima, koji su većinu glumaca ugostili u svojim domovina.

U nedjelju 3. ožujka uputili smo se prema Gradišću (Burgenland) gdje već oko 500 godina žive Hrvati. Muka je izvedena u kulturnom centru Gradišća poznatijem kao KUGA u 15:00. Nakon toga ostali smo u ugodnom društvu s našim Hrvatima u Gradišću i njihovim župnikom fra Ivanom Jelić, koji je član

Srdačno se zahvaljujemo svima koji su nam omogućili ovo putovanje. Zahvalni smo Bogu na snazi koju nam je dao da što bolje uprizorimo muku i na taj način živimo vjeru. Zahvaljujemo fratrima u Dubravi i svima koji su glumce primili u svoje domove. Zahvaljujemo Hrvatima u Beču, posebno Toniju Komarici i đakonu Rudiju  te svima koji su primili glumce u svoje domove. Zahvaljujemo Gradišćanskim Hrvatima predvođenim fra. Ivanom i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da naš put prođe u što boljem ozračju i ljubavi.

Dragan Miličević

Fotografije - Zagreb

Fotografije - Beč

Fotografije - GradišćeMuka Gospodinova u Jesenicama

(24. veljače 2013.)

Bili smo sretni kada smo čuli da će u drugu korizmenu nedjelju u našu župu sv. Roka Jesenice doći fra Ivan Lukač, kapelan u Kninu zajedno sa svojim župljanima i uprizoriti u našoj crkvi Muku Isusovu. Velika ljubav prema našem Gospodinu Isusu potakla je fra Ivana da okupi župljane i u scenskom uprizorenju učini da običnom puku u ovo korizmeno vrijeme približi muku našega Gospodina. Prepuna crkva sv. Nikole u Jesenicama zaneseno je proživljavala glumačku predanost mladih Kninjana koji su u svim segmentima predstave prikazali veliki glumački talent dostojan kazališnih dasaka. Organiziranost i ljubav ovih ljudi zaslužuje sve komplimente i blagoslove u ova vremena kada naš narod odanost i ljubav prema dragom Bogu ostavlja negdje po strani, dajući u svojim životima prednost tjelesnim užicima i svemu ostalom što ljude udaljava od Boga. Neka naš Bog blagoslovi ove ljude i fra Ivana i neka nas ovo podsjeti na cijenu žrtve kojom nas je Isus otkupio od grijeha i poklonio nam vječni život. Hvala našem župniku don Nenadu i s. Rebeki koji su pozvali fra Ivana i župljane glumce iz Knina i sve nas obogatili za jedno prekrasno iskustvo.

Mirjana Zemunik (župna animatorica Prijatelja Malog Isusa)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2442
Ovaj mjesecOvaj mjesec21801
UkupnoUkupno7636679

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 94