Radošić: Molitva i misno slavlje za poginule hrvatske branitelje i sve žrtve Kevine jame

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja 2013. godine, spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja započelo je molitvom i odriješenjem za sve poginule branitelje Kaštela i kaštelanske zagore u 10.00 sati na Malački. Fra Domagoj Runje, župnik i profesor na KBF-u u Split, pozdravio je na početku mons. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini, gvardijana samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, roditelje poginulih branitelja i klapu Sveti Juraj. Molitvu na Malački i misno slavlje za poginule hrvatske branitelje i sve nevine žrtve II. svjetskog rata Kevine jame u župnoj crkvi Sv. Jure u župi Radošić u 11.00 sati predvodio je mons. Tomo Vukšić.


Na početku misnog slavlja, nakon pozdrava župnika fra Domagoja Runje, mons. Tomo Vukšić je pozdravio sve prisutne i rekao da je Uskrsni ponedjeljak dan izvora vjere za svakog čovjeka i cijeli ljudski rod jer ispovijedamo dvije istine. Prva, vjerujemo da je Isus Krist treći dan uskrsnuo od mrtvih, a druga, vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Mons. Vukšić je potom istakao kako se na današnji dan sjećamo svih kojima je nepravedno oduzet život i pozvao na molitvu da ugledaju svjetlo uskrsnuća.

Na početku propovijedi mons. Tomo Vukšić je istakao da su vjernici od Cvjetnice do Uskrsa, podsjećani kršćanskom memorijom i hranjeni dubokom vjerom, obilježavali događaje iz posljednjih dana Kristova zemaljskoga života. U njima su se pojavili skoro svi mogući likovi: obraćenici, izdajice, zločinci, kolebljivci, karijeristi, dobrotvori, ljudi bez savjesti, heroji, školovani, primitivni, vojnici, civili, državna vlast, vjerski poglavari, pošteni, zlobni, žene, muškarci, razdražena masa, solidarni, razbojnici, obraćenici, misleći pojedinci i – Bogočovjek.

Sve se zbilo između dva trijumfa: Kristova trijumfalnoga ulaska u Jeruzalem i njegova još trijumfalnijega ulaska u nebeski Jeruzalem. Svi događaji između ta dva Kristova trijumfa daju se svesti na dva uzroka: Misterij ljudske nedosljednosti; Misterij Kristove vjernosti.

Suđenje protiv Isusa i njegova povijesna muka su završili: svi njegovu tužitelji su umrli; svjedoka odavno više nema; sudac je napustio sudnicu; ni svjetine ni Pilata više nema; Isus je čak uskrsnuo. Međutim, proces protiv mističnoga Isusa se nastavlja. Krist biva suđen ponovno: u svakom pojedinom čovjeku koji trpi, u svakom gladnom, utamničenom, golom, bosom, bolesnom, nepismenom, svakom kome je nepravda nanesena, u svakom pojedinom prepuštanju grijehu.

To možemo primijeniti također na tragične događaje koji su razlog našega današnjeg okupljanja. To jest, također u onima koji su ovdje nepravedno ubijeni, ubijen je Isus sam. Ovo treba vidjeti kao jednu od postaja križnoga puta kojim ide zajednica Kristovih vjernika - Njegovo Mistično tijelo, koje je Crkva. I na ovom mjestu pojavili su se također različiti likovi i profili ljudi. Vrlo slično kao na Isusovu križnom putu. Zato i danas, kao i onda, Isus moli Nebeskoga Oca da počiniteljima zla oprosti jer - pomućene pameti kakvi su bili, nisu znali što su činili. Ta molitva oslobađa od mržnje, od napasti da se za zlo uzvrati zlom, i da se tako postane jednak zločincima. Oproštenje je duhovna, subjektivna stvarnost, stvar čovjekove nutrine i osjećanja. To je stanje duševne slobode koja ne dispenzira državnu vlast od provođenja zakona i primjene pravde na vanjskom području.

Na kraju je o. biskup završio tekstom apostola Petra: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. Zbog toga se radujte, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere — dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša - stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista. Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša“ (1 Pt 1,3-9).

Na kraju misnog slavlja o. Župnik je zahvalio mons. Vukšiću, prenio pozdrave šibenskog biskupa Ante Ivasa, zahvalio svećenicima i klapi Sveti Juraj. Posebno je pozdravio roditelje, braću, sestre i prijatelje nepravedno ubijenih žrtava. Zahvalio je civilnim vlastima među kojima su bili župan Splitsko-dalmatinski, gradonačelnik Kaštela i načelnik Lećevice.

Na kraju je bila molitva i odriješenje za sve nevine žrtve II. svjetskog rata Kevine jame. Molitvu na Kevinoj jami u 12.00 sati predvodio je mons. Tomo Vukšić.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1617
Ovaj mjesecOvaj mjesec13375
UkupnoUkupno7628253

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46