Fra Jozo Župić napisao knjigu „ŽUPIĆI“

Knjigu „ŽUPIĆI“ napisao je fra Jozo Župić i posvetio svome pokojnom djedu Josipu koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu 1918. godine kod Gornjeg Milanovca. Knjigu je napisao u prigodi svoga svećeničkog ređenja koje je bilo 1. 7. 1973. u Sinju i njegove Mlade mise koju je proslavio 22. 7. 1973. u Sinju, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Ove godine slavi 40-tu obljetnicu. Misu će slaviti 21. 7. 2013. u Sinju i tom prigodom knjigu će darovati svim Župićima. Suizdavač je Ogranak Matice hrvatske Sinj. Predgovor knjizi napisao je fra Tomislav Dukić. Grafički urednik je Jakov Borković, a grafičku obradu teksta obradila je Sandra Garbet. Fotografije na koricama načinio je AB Foto. Tisak je SD Print d.o.o. Naklada 500 komada. Knjiga ima 200 stranica. Tvrdi uvez.


PREDGOVOR

Tko god je u bilo kakvom kontaktu sa Sinjem i Cetinskom krajinom, taj je najvjerojatnije čuo za prezime Župić. Ova knjiga ulazi u njihov identitet, koji je skovan od zemljopisne, duhovne, nacionalne, kulturne tvari. Ime je od pravremena, posebno u biblijskoj tradiciji, oznaka za najdublje dubine osobe. Ime pokušava zahvatiti misterij osobe, kao originalnog Božjeg stvorenja. Imenom se kitimo na krštenju, kad postajemo novi ljudi, novi stvorovi, djeca Božja. Bog nas poznaje po imenu. Naše ime je pupčana vrpca, kojom smo povezani s Bogom.


Po prezimenu se povezujemo s ljudima. Po prezimenu smo povezani s ocem i majkom, braćom i sestrama, s potocima, rijekama, planinama i morima. Prezimenom Župić povezani smo sa Sinjem,Gospom Sinjskom, Sinjskom Alkom, s Visokom, s Kamešnicom,

sa Splitom i Dalmacijom i konačno s drevnom Hrvatskom. Iz prezimena izviremo, pa lebdeći bespućima svijeta, ponovo na kraju našega puta u njega uviremo. Tako kružimo kao voda koja izvire na izvoru, a onda isparava u bespuća i nebeska prostranstva dok se ponovo ne vrati na izvor. Tako je autor ove knjige izvirući iz Župića i njihove Gorućice, prolazeći bespućima svijeta, Božjim promislom ponovo došao u svoje Župiće, kao na kratki odmor, gdje će za trenutak zastati i ovim zapisom ostaviti trag svoga putovanja i putovanja svojih Župića, da bi nastavio dalje u bogoslužnom ciklusu koji obilježava sve njegove prezimenjake iz Gorućice i šire.

Župići su u Sinju, sinjskoj župi, a i cijeloj županiji poznati kao pjevači i svirači. U sinjskoj gradskoj glazbi i u zborovima župe Gospe Sinjske najčešća i najdugotrajnija su imena označena prezimenom Župić. Božji trubaduri, Župića svirači i pjevači,uvijek su po vječnom Božjem naumu prisutni, kad se slavi Bog Svemogući, Gospa Čudotvorna i Domovina Hrvatska. Svi Župići, mali i veliki, radnici i intelektualci, svećenici i časne sestre, živući i umrli čine jedan mali hrvatski katolički mozaik, koji može stajati jednako na zidu franjevačkog samostana u Sinju i u nekoj galeriji u Zagrebu. Gorućica znade presušiti, ali kako sada stvari stoje, puhački instrumenti limene glazbe i zborovi Gospe Sinjske, i dalje se napajaju na vrelu s Gorućice, iz Župića. Bilo je vremena kad srce i instrument nisu svirali istu pjesmu. Ali kao što je mornarima značilo “Navigare necessum est!”, Župićima je značilo svirati se mora, sve dok se ne ujednači srce i truba, bubanj i korak, misli, riječi i djela. Harmonija će uvijek ostati zadatak, cilj kojemu treba težiti u narodu, u Crkvi, u društvu, među ljudima…bilo da oremo njivu, bilo da se trudimo oko odgoja djece, bilo da smo na radnom mjestu, bilo da vršimo crkvenu službu, bilo da obnašamo službu u društvenim ustanovama. Harmonija se najbolje ostvaruje kad smo usklađeni s vječnim Dirigentom svega stvorenoga. Oni koji oštre sluh na Njegovoj intonaciji, sviraju najsavršenije skladbe i pjevaju najljepše pjesme. Sinjski Župići nisu imali puno disonantnih tonova. Uvijek su imali sluha za harmoniju, nacionalnu, crkvenu, Božju.

Nadamo se da će tako biti i u vremenu koje je pred njihovim potomcima. Ova knjiga ostavlja tragove te harmonije, kao notni zapis iz kojeg će učiti sljedeće generacije.

fra Tomislav Dukić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas174
Ovaj mjesecOvaj mjesec67755
UkupnoUkupno7610256

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31