Križni put za svećenička zvanja

1. Isus osuđen na smrt

Gospodine, ti pozivaš ljude u svoju službu i daješ im nalog da u tvoje ime, snagom tvoga Duha, naviještaju tvoju riječ istine. Molim te za sve prezrene, osumnjičene, progonjene svećenike posebno za one koji zbog tvoje Riječi nailaze na mnoge poteškoće. Molimo te, Isuse, da se njihov žar ne ugasi, nego da se po patnji užeže sve više.

2. Isus uzima križ

Gospodine, svećenici dijele tvoju milost, spominju tvoju smrt, slave tvoju žrtvu, darivaju tvoje pomirenje. Tvoji svećenici, Gospodine, u svojoj službi nailaze na mnoge križeve: od svakidašnje brige za duše, na neshvaćanje, na neodgovornost i nezahvalnost mnogih; na moralne opasnosti, na samoću u malim župama ili misijama; na siromaštvo i bolest. Molim te, Isuse, udijeli im snagu da nose svoj križ za tobom i s tobom.

3. Isus pada prvi put pod križem

Gospodine, slijediti tebe znači slijediti tvoj put istine i ljubavi, put križa. Molim te posebno za mlade svećenike da ih prve životne poteškoće u službi ne učine da upadnu u beznađe ili pesimizam. Daj, Gospodine, da oni poslije svake kušnje kroče još pouzdanije prema tebi a manje računaju na svoje snage.

4. Isus susreće svoju Majku

Isuse, tvoja Majka je uvijek bila, tiho i ponizno, uz tebe. Posebno je bio bolan susret na tvom putu križa. Isuse, daj majkama svećenika da znaju hrabriti i podržavati svoje sinove da nastave svoje poslanje i s njima surađivati, poput Marije, svojim molitvama i svojim patnjama.

5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Svećenik je Cirenac koga si ti, Isuse, dao dušama. Udijeli svećenicima svojega sedmerosturkoga Duha da budu radosni i hrabri ljudi koji će u vršenju službe pronaći put vlastitog posvećenja. Posebno te molim za duhovnike.

6. Veronika briše Isusovo lice

Na putu patnje i boli Veronika briše Isusu lice. Ona mu Njezino srce je ispunjeno dobrotom i poniznošću. Molim te, Isuse, daj da svaka žena koju susreće svećenik na svome putu bude poput Veronike, suradnica njegova poslanja a ne kamen spoticanja.

7. Isus pada drugi put pod križem

Gospodine, ti si pao drugi put. I svećenici padaju zbog svoje nerazboritosti i vlastite slabosti ili zasjeda svijeta. Molim te, daj da budu opasani istinom i naoružani štitom vjere da spoznaju opasnosti i pobjede zamke kako bi mogli ustrajati u svome pozivu. daj da svakodnevno žive duh prijateljstva s tobom koji će se očitovati kroz poniznost, molitvu i sjedinjenost.

8. Isus susreće jeruzalemske žene

Isus zahtijeva od žena savršeno kajanje kao uvjet da shvate i oplakuju njegovu Muku i tako se sjedine s njegovom žrtvom. To isto traži i od svojih svećenika koji svakoga dana slave euharistiju. Molim te, Gospodine, da dadeš svećenicima duh poniznosti, skrušeno srce i potreban žar da bi pobožno slavili svetu misu.

9. Isus pada treći put pod križem

Gospodine, usrdno te molim za svećenike koji su u grijehu, koje uzalud potiče majčinska briga Crkve i koji su u opasnosti. Podigni ih, Gospodine, i ozdravi njihove rane. Molim te i za svećenike koji pate da ih osnažiš u njihovoj boli.

10. Isusa svlače

Gospodine, ti svakom svećeniku uz krsno dojelo daješ i svećeničko odijelo. Zaodjeni svoje svećenike, Isuse, odjećom pravde i svete stege, ogrni ih odjećom svoje milosti, svjetla i vječne jasnoće.

11. Isus prikovan na križ

Molim te, Isuse, da svećenik, sjedinjen s križem, prihvati tiho mučeništvo svekodnevnih dužnosti koje s ljubavlju izvršavaju. Vodi ih, Gospodine, kroz radost i bol, kroz slavu i poniženje, u radu i boli, u svakodnevnici i velikim trenucima, u svetoj tišini svoga doma, ali i po drugim prašnjavim cestama svijeta.

12. Isus umire na križu

Isuse, ti si s križa rekao 'oprosti im jer ne znaju što čine'. Udijeli svećenicima milost da ljube službu ispovijedanja, tu tihu, ozbiljnu i poniznu službu opraštanja grijeha, službu tvojeg nepresušnog smilovanja i strpljenja, službu šutnje i vječnog života. Sjedinjeni s tobom daj da uvijek u molitvi časoslova i pobožnostima pronađu radost i snagu za potpuno služenje Ocu i bližnjima.

13. Isusa skidaju s križa

Molim te, Isuse, da svi svećenici žive i umiru u majčinskom zagrljaju Crkve. U času iskušenja daj da ostanu pri svome obećanju poslušnosti zaboravljajući svoj život jer je poslanje, koje je vrši, više od njega. Daj da u tebi, a ne u ljudima, traže potporu i podršku jer si njih nazvao svojim prijateljima.

14. Isusa polažu u grob

Gospodine, ti šalješ svećenike svaki dan iznova na ove putove koji su njihovom nestrpljivom srcu često dugi, mučni i sivi. Daj da svi svećenici imaju svoga Oca pred očima, hode u njegovoj prisutnosti, iskreno rade na oplemenjivanju svoga srca, bratski se druže, nose teret jedan drugoga i tako prispiju u vječni život.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Meterize: Priče iz Vukovara

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2548
Ovaj mjesecOvaj mjesec37933
UkupnoUkupno7248866

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58