Održan susret redovničkih sjemeništaraca

Od 12. do 14. travnja 2013. održan je susret sjemeništaraca i odgojitelja redovničkih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Domaćini ovogodišnjeg susreta bili su dominikanci koji su nas ugostili na otoku Čiovu, u mjestu Arbanija, u samostanu sv. Križa. Smjestili smo se u hotelu koji nosi ime po samostanu. Susretu su prisustvovali franjevački sjemeništarci iz Visokog, iz Sinja, s Kaptola iz Zagreba, sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba, sjemeništarci franjevaca trećoredaca iz Splita salezijanski sjemeništarci iz Zagreba, karmelićanski sjemeništarci iz Zagreba te dominikanski sjemeništarci kao domaćini iz Splita. Zajedno 56 sjemeništaraca i odgojitelja.


Prvog dana, u petak navečer, u crkvi sv. Križa bilo je predstavljanje sjemeništa, odgojitelja te svakog sjemeništarca pojedinačno. Predstavljanje nam je pomoglo pri kasnijem susretu. Poslije smo zajednički izmolili Povečerje.

Drugi dan, u subotu, ujutro smo zajednički izmolili Jutarnju. U 9 sati u crkvi sv. Križa, prijor samostana na Bolu, dominikanac o. Damir Šokić održao je predavanje. U svojem predavanju dotakao se temeljnih problema i dilema u našim mladim sjemenišnim životima. Naglasio je kako naš duhovni rast mora odgovarati našem fizičkom rastu. „Ne smijemo ostati na razini prvopričesnika“ , kaže on. Također upozorio nas je na opasnost u ovoj našoj dobi od samodostatnosti da zbog svega što imamo ne pomislimo da nam Bog više nije potreban, da možemo dalje i bez Njega. Njegovo predavanje potaknulo nas je na razmišljanje o našem životu i duhovnom pozivu. Za te poticajne riječi, kao zahvalu, dobio je gromoglasan pljesak. Zatim smo se podijelili u grupe kako bismo zajednički raspravljali i napisali sažetak na temelju predavanja o. Damira. Nakon toga posjetili smo i grad Trogir gdje nas je u dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića dočekao o. Veselko Begić i upoznao nas s poviješću grada kao samostana i crkve. Zatim smo otišli razgledati trogirsku katedralu. Nakon ručka i popodnevnog odmora otišli smo u svetište Gospe od Prizidnice u kojoj se, kako kažu mještani, slavilo Bezgrešno Začeće 300 godina prije proglašenja same dogme. Tu su nekad redovnici, uz šum mora, osluškivali Božji glas. Izmolili smo krunicu te imali prigodu za ispovijed. Potom smo čista srca proslavili sv. Misu koju je predvodio fra Venancije, odgojitelj u franjevačkom sjemeništu na Kaptolu. Duhom puni otišli smo igrati nogomet. Utakmice su bile napete, ali na kraju je pobijedila ekipa franjevačkog sjemeništa iz Sinja. Uvečer, u crkvi sv. Križa imali smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio o. Petar Galić, odgojitelj u dominikanskom sjemeništu u Splitu. Klanjanje su obogatili zvuci gitare i flaute te prelijepo pjevanje. Nakon susreta s Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu otišli smo radosni na počinak.

U nedjelju, treći i posljednji dan susreta, ujutro smo izmolili Jutarnju. U 9 sati smo imali pjevanu sv. Misu koju je predvodio fra Ivan Udovičić, odgojitelj u franjevačkom sjemeništu u Sinju. Poslije sv. Mise imali smo zajednički susret na kojem je svaka grupa iznijela sažetak predavanja o. Damira i svoja razmišljanja te su podijeljene prigodne nagrade. Na temelju tih izlaganja mogli smo zaključiti kao su naša razmišljanja i problemi veoma slični te kako nas sve zajedno veže isto, vjera i ljubav prema Isusu. Na kraju smo se svi zajednički fotografirali ispred crkve sv. Križa i zaključili ovaj susret.

Cilj ovog susreta je bio da u zajedničkom druženju, molitvi i svjedočenju osobnog iskustva vjere pomognemo drugima u rastu u vjeri i ljubavi prema Isusu. Domaćini sljedećeg susreta su sjemeništarci franjevačkog sjemeništa u Visokom. Do sljedećeg susreta…

Fotografije

Filip Čogelja


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1708
Ovaj mjesecOvaj mjesec13466
UkupnoUkupno7628344

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53