Wiesbaden: Održan regionalni ministrantski susret

Susret ministranata i ministrantica iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) Rajnsko-majnske regije u Njemačkoj održan je na blagdan sv. Josipa Radnika, u srijedu 1. svibnja, u HKM Wiesbaden. Na susretu, na kojem se se okupilo oko 200 sudionica i sudionika iz HKM Wiesbaden, HKM Mainz, HKM Frankfurt, HKM Main-Taunus/Hochtaunus, HKM Darmstadt, HKM Offenbach i HKM Rüsselsheim, započeo je misnim slavljem u crkvi Sv. Kilijana u tom gradu, u kojom se Hrvati katolici iz te misije okupljalju na središnje misno slavlje.

Fra Marko Domazet - Lošo, u ime organizacijskog odbora, pozdravio je sve ministrante i njihove roditelje kao i voditelje ministranta. Sv. misu je predvodio dušobrižnik u HKM Frankfurt fra Ivan Čikara u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemčakoj vlč. Ivicom Komadinom, predstavnikom regije voditeljem HKM Mainz fra Antom Bilićem, domaćim župnikom dr. fra Antom Bilokapićem, voditeljem HKM Offenbach fra Petrom Vučemilom, voditeljem HKM Darmstadt fra Nediljkom Brečićem, voditeljem HKM Main-Taunus/Hochtaunus fra Marinkom Vukmanom te dušobrižnikom u HKM Frankfurt fra Markom Domazetom Lošom. Misnom slavlju pribivao je i voditelj HKM Rüsselsheim fra Berislav Nikić, a u pratnji sudionika susreta bile su pastoralne suradnice s. Auksilija Milić, s. Pavlimira Šimunović, s. Damjana Damjanović, s. Anđela Milas, s. Estera Marijić te pastoralni referent Zvonko Orlović.


O. Čikara je u propopovijedi, na temelju evanđelja, kazao kako nema koristi od odsječene grane, jer ona više ne donosi roda. Zelene grane na stablima imaju svoje listove, cvjetaju i donose plodove. O tome nam Isus danas govori evanđelju. Svi smo mi grane, ali je važno da ta grana, taj trs, o kojem Isus govori, bude uvijek na stablu, na lozi. Dok je grana na stablu, ona iz zemlje preko debla uzima hranu i piće i tako raste. Tako postaje lijepa, zelena, puna cvijeta, na ljeto donese plod s kojim se možemo hraniti. Tako i mi, ako živimo u Isusu Kristu, koji kaže da je On trs, a mi loze. On je deblo, a mi njegove grane. Dok smo uz Isusa Krista, dok ovako lijepo ministriramo oko njegova oltara, tada ćemo biti zeleni, na neki način puni svijeća i donosit ćemo plodove od kojih će se moći hraniti naši roditelji, naša braća i sestre, naši prijatelji i naši bližnji. Zato ostanimo uvijek uz Boga i s Bogom, potaknuo je ministrantice i ministrante o. Čikara.

Na kraju misnog slavlja o. Bilokapić je zahvalio sudionicima susreta na tako lijepom odazivu te im poželio radostan i blagoslovljen dan. Delegat vlč. Komadina je blagoslovio medaljice Blažene Djevice Marije i bl. Majke Terezije te sličice i knjižice bl. Majke Terezije, koje su darovale sestre bl. Majke Terezije nedavno za 26. biblijsku olimpijadu. Medaljice, sličice i knjige su potom darovane ministranicama i ministrantima za uspomenu na taj radostan susret. Misno slavlje uveličala je skupina ministrantica i ministranata HKM Frankfurt i HKM Main-Taunus/Hochtaunus pod vodstvom i orguljskom pratnjom s. Pavlimire Šimunović.

Poslije sv. mise, i kratke okrjepe, nastavili smo s ministrantskim kvizom u župnoj dvorani. Nakon pismenog dijela, koji je sadržavao pitanja iz poznavanja sv. Mise i ministrantske službe, uslijedio je drugi dio u kojem su ministranti trebali prepoznati sveca na slici i uz njegovo ime nalijepiti na papir i druge podatke koji su vezani uz tog svetca. Dok je žiri zbrajao bodove, ministranti su se okrjepili uz ručak koji su pripremili vrijedni domaćini i domaćice. Poslije zbrojenih bodova uslijedio je i završni dio kviza "Tko želi biti milijunak". U taj dio kviza ušle su četri najbolje ekipe: Mainz, Offenbach, Main Taunus Hochtaunus, i Frankfurt. Te poslije napete borbe i prikazanog znanja i sposobnosti pobjedila je ekipa Main Taunus Hochtaunus, drugi su bili predstavnici Mainza, a treći predstavnici Offenbacha.

Nakon dodjele pehara i medalja sudionicima kviza, uslijedio je i nogometni turnir. Momčadi su bile podjeljene u tri grupe: 4 i 5 razred, 6, 7 i 8 razred, te ženski turnir. Poslije napetih borbi i nekoliko izvođenja penala. Nogometni turnir za curice osvojila je ekipa Frankfurta, a druge su bile predstavnice Main Taunusa Hochtaunusa. Turnir za 4 i 5 razred osvojili su predstavnici Main Taunusa Hochtaunusa, drugi su bili predstavnici Wiesbadena, a treći je bio Frankfurt. Najbrojiniji turnir za 6, 7 i 8 razred osvojila je ekipa Main Taunusa Hochtaunusa, drugi su bili predstavnici Offenbacha, a treći je bio Frankfurt. Sve ekipe su dobile zaslužene pehare i medalje kao uspomenu s ovog susreta.

U dobrom raspoloženju organizirali smo i trčanje za djevojčice koje su također za prikazani trud bile nagrađene medaljama. Nakon kratke okrjepe u župnoj dvorani. Uputili smo se natrag prema svojim domovima, s obećanjem da ćemo se ponovno susresti i družiti i zabavljati.

Fotografije (Fra Marko Domazet Lošo)

Tekst: Adolf Polegubić / M. Domazet Lošo


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2030
Ovaj mjesecOvaj mjesec16310
UkupnoUkupno7631188

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85