Slavlje sakramenta krizme u Sinju i HKM München

Nadbiskup Barišić i generalni vikar Ćubelić podjelili sakramenat svete Krizme u Sinju

Splitski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Barišić pohodio je u subotu 4. svibnja   župu Gospe Sinjske, a u nedjelju 5. svibnja generalni vikar Splitsko-Makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić i u toj su prigodi podijelili sakrament potvrde, kojeg je primilo 325 djevojaka i mladića iz župe Čudotvorne Gospe Sinjske.

Svečano misno slavlje nadbiskup Barišić je toga dana predvodio u Crkvi Gospe Sinjske u zajedništvu s gvardijanom i upraviteljem svetišta fra Petrom Klapežom, domaćim župnikom fra Antom Bilokapićem i župnim vikarima fra Eugenom Poljakom, fra Jozom Zrnčićem, fra Franom Pupić-Bakrač, fra Pavlom Vučkovićem, fra Lukom Norac Kevo, fra Stipom Šušnjarom i fra Kristijanom Perkovićem. Oca nadbiskupa i sve okupljene, poglavito krizmanike, njihove roditelje, djedove i bake, kumove i kume, u subotu je na početku pozdravila krizmanica Tereza Marković, a u nedjelju Ines Kuduz.


Nadbiskup Barišić je na početku propovijedi podsjetio na kršćanske vrijednosti koje dobivamo po sakramentu Svete Krizme. To je Duh Sveti  neizmjeran Božji dar  nama ljudima. To je ljepota Božja koje je vrijednija od bilo koje ljudske kozmetike. To vrijedi i za vas, dragi krizmanici, koji ste se danas ovako svečano uredili i okupili  u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Snagom duha Svetog  Isus je vas pronašao. Tko je to Isus Tko je Duh Sveti upoznavali ste to kroz vjeronaučne susrete? Ali danas po sakramentu sv. Potvrde Isus Krist je pronašao tebe, svakoga od vas, svakoga od nas. Zato jer je On nas prvi pronašao, jer je došao k nama, mi smo danas zajedno sa svimas vama dragi krizmanici. Naša vjera počinje susretom čovjeka i Boga. Svako od nas na razne načine susreće Boga. Zato ste željeli primiti sakrament sv. potvrde. Crkva ne bi postojala da Duh Sveti ne djeluje. Ni mi danas ne bismo bili ovdje okupljeni da Duh Sveti ne djeluje u Crkvi. Čovjek se može iznevjeriti, ali Bog drži svoju riječ. Upravo je to veličina sakramenta sv. Potvrde – jamstvo sa strane Božje da će Bog po svom Duhu uvijek biti prisutan u našem životu.

Dragi krizmanici, ako želite živjeti to zajedništvo s Bogom potrebno je svake nedjelje dolaziti na svetu misu."  Nadbiskup i generalni vikar pozvali su i roditelje i kumove da čuvaju kršćanske vrijednosti. Tamo gdje nema solidnih obitelji, puno se lakše može manipulirati. Potrebno je pomagati našim katoličkim obiteljima da bi mogle sačuvati obiteljsko zajedništvo i razvijati ga."


Krizmanici su u molitvi vjernika uputili molitve u kojima su iznijeli svoje želje i potrebe, Svim krizmanicima je za uspomenu darovan i katekizam za mlade „Youcat".

Krizmanike su za sakrament sv. potvrde pripremali župnik fra Antem Bilokapić i župni  vikari:  fra Eugen  Poljak, fra Jozo  Zrnčić, fra Frano Pupić-Bakrač, fra Pavao Vučković , fra Luka Norac Kevo, fra Stipe Šušnjara i fra Kristijan  Perković. Na kraju misnih slavlja župnik fra Ante je uputio svima zahvalnu riječ. Nadbiskup Barišić i generalni vikar Ćubelić su uputili čestitku krizmanicima, ali i svima okupljenima istaknuvši kako su mladi nada i tražitelji Boga, a stariji su pozvani pomoći im na tom putu. Priznanje su uputili i svećenicima - franjevcima koji su već stoljećima čuvari svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske i pastoralni djelatnici župe Gospe Sinjske.

Misna slavlja na oba dana sv. Krizme  uveličao je župni zbor „Gospe Sinjske" pod vodstvom maestra fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić.

sudionikBiskup Josip Mrzljak podijelio sakrament potvrde u HKM München

Varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak je u nedjelju 5. svibnja u HKM-u München podijelio sakrament Potvrde koji je primilo 137 mladih krizmanika iz glavnog bavarskog grada. Crkva St. Michael u pješačkoj zoni je kao i svake nedjelje bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Mladi krizmanici su uz svoje roditelje, kumove i rodbinu na ovom slavlju u srcu Bavarske došli potvrditi pripadnost vjeri svoga naroda. Mladi i nasmijani, s puno ushićenja su sudjelovali na ovom posebnom misnom slavlju koje je predvodio biskup Mrzljak.

Misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su uz biskupa i svećenike HKM-a sudjelovali krizmanici sa kumovima, te folkloraši HKM fra Andrija Kačić Miošić i ministranti. U procesiji su nošene bavarska i hrvatska zastava simbolizirajući stvarnost življenja u Bavarskoj, kao i vječnu povezanost sa domovinom iz koje potječu. Uz biskupa Mrzljaka misnom slavlju su koncelebrirali fra Boris Čarić, voditelj HKM, fra Ante Babić, novoimenovani gvardijan samostana St. Gabriel  i đakon Mate Kutleša, a među krizmanicima su ceremoniju krizme predvodili fra Ante Marković i fra Filip Mimica.

Fra Boris je na početku misnog slavlja istaknuo da je to veliki dan za hrvatsku zajednicu na ovom prostoru zahvaljujući se varaždinskom biskupu na brizi za iseljene Hrvate. Msgr. Mrzljak je istaknuo svoju zahvalnost što može biti sudionik veličanstvenog slavlja velike zajednice iseljenih Hrvata koji već desetljećima živeći u Bavarskoj čuvaju vjeru i korijene svoga naroda. U svojoj propovijedi biskup Mrzljak je istaknuo kako krizmanici primaju pečat dara Duha svetoga kako bi mogli izdržati sve zavodljivosti ovoga svijeta. "Sakrament potvrde je sakrament Duha svetoga, najdubljeg otajstva naše kršćanske vjere. Bez Duha svetoga nismo potpuni kršćani, danas primajući Duha svetoga postajete potpuni kršćani. Duh sveti je ljubav o kojoj govori Isus i bez te ljubavi ne možete ništa učiniti. Kršćanska ljubav se ne može mjeriti s ljubavlju ovog svijeta, kršćanska ljubav se odlikuje u brizi i žrtvi za druge. Tada se ispunjava Isusova zapovijed da ljubimo jedni druge kao što je on ljubio nas, a toliko nas je ljubio da je svoj život položio za sve nas. I zato je kršćanska ljubav očišćena od egoizma i sebičnosti, da bi mogli ljubiti onako kako to Isus traži od nas potreban nam je Duh sveti. Danas nije lako živjeti u ovom svijetu, drugi će vam savjetovati da se odreknete zapovijedi i da se odreknete Crkve, jer lagodniji je i privlačniji život bez pravila i moralnih vrijednosti. Kršćanski put nije lagan, ali vodi k sigurnom cilju, ali nam je na tom putu potrebna sila Duha svetoga koja će vas hrabriti i jačati. Dragi mladi pozvani ste nositi Evanđelje i pozvani ste svjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i katoličkoj Crkvi. Ostanite vjerni svom narodu i svom hrvatskom jeziku, a to možete samo ako budete povezani sa Katoličkom Crkvom" poručio je biskup mladim krizmanicima i svim vjernicima u crkvi St. Michael.

Crkveni zbor HKM-a pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić je i na ovom misnom slavlju prekrasnim repertoarom hrvatskih duhovnih pjesama pokazao svoju raznolikost i izvornost. Renesansnom münchenskom crkvom su odzvanjali  prelijepi tonovi orgulja, gitara i tamburica i to je još više davalo neodoljivu čar hrvatskim duhovnim pjesmama u odličnoj interpretaciji mješovitog pjevačkog zbora kojeg već godinama uvježbava i usavršava angažirana diplomirana glazbenica crkvenog pjevanja sestra Nikolina Bilić. Svečano misno slavlje je završilo procesijom i izvođenjem najljepše himne "Lijepa naša".

Fotografije

Anđela Drmić
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2165
Ovaj mjesecOvaj mjesec65089
UkupnoUkupno7607590

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50