Izbor novoga generalnog ministra OFM

Sukladno čl. 201 § 1 GS, Generalni vikar i Generalni definitorij pozvali su predsjednike i dopredsjednike konferencija i Kustoda Svete Zemlje u Generalnu kuriju, 21.-22. svibnja 2013., da sudjeluju u izboru našega novog generalnog ministra koji će ostati u službi sve do Generalnoga kapitula 2015. godine.

Postupak izbora novoga generalnoga ministra započet će danom razmišljanja i molitve na dan 21. svibnja. Stručnjak u franjevačkoj duhovnosti pomoći će braći izbornicima da razmišljaju o ulozi generalnoga ministra sukladno franjevačkim izvorima. To razmišljanje bit će popraćeno trenucima molitve i adoracije pred Presvetim Sakramentom. Poslije podne 21. svibnja, braća izbornici imat će vremena da slobodno rasprave o vlastitim očekivanjima s obzirom na novoga Ministra i, napokon, da predlože imena braće za koju drže da su sposobni vršiti tu službu. Ujutro 22. svibnja, braća izbornici sabrat će se u molitvi i pristupiti izboru novoga generalnoga ministra. Sukladno čl. 208 Generalnih konstitucija, u slučaju da generalni vikar bude izabran da služi Redu kao generalni ministar, Generalni definitorij će izabrati novoga generalnoga vikara da bi se dopunilo šestogodište. U slučaju u kojem bi bio izabran neki generalni definitor, Generalni definitorij će izabrati novoga generalnoga definitora posavjetovavši se prije toga s provincijalnim ministrima onih konferencija za koje je bio izabran definitor komu je prestala služba (usp. GGKK čl. 210).

Potičemo sve vas, draga braćo, da nastojite vjerno živjeti Evanđelje svaki dan, kročeći zajedno na putu Emausa, prepoznajući u lomljenju Riječi i Kruha života nazočnost uskrsloga Gospodina Isusa. Pozivamo vas da molite molitvu za razlučivanje novoga generalnoga ministra, koju ćete naći u dodatku, i da na dan 22. svibnja slavite zavjetnu svetu misu Duhu Svetomu s tom nakanom.

Fra Michael A. Perry, OFM, generalni Vikar

 

 

Molitva za razlučivanje i izbor novoga generalnoga ministra

21. – 22. svibnja 2013.

Gospodine Isuse Kriste, koji si nas pozvao, kao i svetoga Franju Asiškoga, da živimo Evanđelje u bratstvu, u poslanju i služenju siromašnima i rubnima, u zajedništvu s Crkvom: izaberi brata koji će, nasljedujući tvoj primjer, utrošiti svoj život u vršenju službe generalnoga ministra Reda primjerom i po tvome srcu, kao znak života darovanoga u ljubavi.

Zahvaljujemo ti za našega brata Joséa, bivšeg generalnog ministra, za njegovo vjerno služenje Redu, Crkvi i svijetu. Molimo te da mu udijeliš milost potrebnu da vrši svoju novu apostolsku službu.

Molimo te Gospodine Isuse da, u zajedništvu s Ocem, izliješ Duha Svetoga na Red Manje braće. Osobito u vrijeme izbora novoga generalnoga ministra. Prati svojom božanskom mudrošću i inteligencijom razlučivanje i odlučivanje bratstva.

Presveto Trojstvo, daruj novom generalnom ministru, kojega si ti već odabrao, svetost i snagu da izvrši službu i svoje poslanje. Neka tvoja riječ suvereno vlada u njegovu životu, i neka svojim riječima i djelima mogne usmjeravati Red prema Tebi, koji si Dobro, svako Dobro, najviše Dobro.

Nastavi blagoslivljati i voditi Red Manje braće, da bismo svi mogli izvršiti tvoju svetu i istinitu zapovijed.

Neka nas zagovara Blažena Djevica Marija, Majka Božja.

Sada i u vijeke vjekova. Amen.

 

 

Zaređen za biskupa fra José Rodríguez Carballo

Fra José Rodríguez Carballo, naslovni nadbiskup Belcastra i tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, zaređen je za biskupa u Santiago de Compostela u subotu, 18. svibnja 2013.


Predsjedatelj misnog slavlja i glavni zareditelj bio je kardinal Tarcisio Bertone, SDB, državni tajnik Svete Stolice, a suzareditelji su bili kardinal  Carlos Amigo Vallejo, OFM, and nadbiskup Santiago de Compostela Julián Barrio Barrio. Slavlju su nazočili kardinali, nadbiskupi, svećenici i veliki broj franjevaca koji su došli iz cijeloga svijeta kao i redovnice, prijatelji i obitelj. Među nazočnima iz JKPMOFM nazočili su fra Ivan Matić i fra Robert Bahčič.

Papa Franjo imenovao je, u subotu 6. travnja 2013. godine, generalnog ministra Reda manje braće (OFM) fra Joséa Rodrígueza Carballa tajnikom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Fra Carballo je imenovan naslovnim nadbiskupom Belcastra.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2238
Ovaj mjesecOvaj mjesec16518
UkupnoUkupno7631396

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76