Offenbach: Održan drugi dječji folklorni festival

Tradicionalni 22. hrvatski folklorni festival, u sklopu kojega je održan drugi dječji folklorni festival, na kojem je nastupilo sedamnaest dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija (HKM)  i zajednica (HKZ) iz Njemačke, održan je u subotu 15. lipnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee” u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Prije festivala održana je Služba riječi u organizaciji i predvođenju HKM Mainz pod vodstvom voditelja HKM Mainz i predstavnika Rajnsko-majnske regije fra Ante Bilića i pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas. Sudjelovali su mladi iz te misije molitvom i pjesmom uz pratnju na gitarama. Duhovnu riječ uputio je o. Bilić, koji je istaknuo kako pojam susret dolazi od riječi biti sretan. „Vjerujem da smo sretni i veseli što smo se danas zajedno okupili kako bismo pjesmom i plesom slavili Boga. Bilo bi tužno kada bi ta radost trajala samo danas. Vjerujem da svatko želi biti sretan cijeloga svog života. Osjetimo da nismo baš uvijek sretni. Recept za našu cjeloživotnu radost i sreću daje Isus Krist. Postići radost u Bogu možemo samo ako budemo vršili Njegovu riječ i zapovijedi. To je jedini recept kako čovjek može biti sretan i zadovoljan u svom životu. Njegova se zapovijed ostvaruje ljubeći jedni druge kao što je On nas ljubio. Djeca ljube roditelje, ako uče, ako izvršuju svoje obveze. Roditelji ljube djecu, ako se brinu za njih, ako bdiju nad njima. Kad god činimo dobro jedini drugima, možemo reći da vršimo tu Isusovu zapovijed ljubavi i uvijek ćemo biti sretni, ako to činimo u svom životu“, istaknuo je o. Bilić.


Program festivala započeo je hrvatskom himnom, koju je izvela tamburaška skupina „Plavi Dunav”. Svima je zaželio puno uspjeha na festivalu, a također i u plodnom djelovanju u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj referent za dušobrižništvo katolička drugih materinskih jezika Biskupije Limburg Heribert Schmitt. Izrazio je radost zbog tako velikog broja djece i mladih u narodnim nošnjima. Generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Špoljarić je kazao kako se sav napor oko festivala isplatio. Hrvatska će 1. srpnja biti punopravna članica Europske Unije. Vi koji živite ovdje, na to ste se već naučili, a Hrvati u Hrvatskoj će se polako i na to priviknuti. Mislim da će nas po ovom bogatstvu naše folklorne baštine koju ćete večeras pokazati i radosti, drugi prepoznati, kazao je generalni konzul Špoljarić koji je sve pozvao na Hrvatski tjedan u Frankfurtu od 27. lipnja do 2. srpnja u povodu ulaska Hrvatske u EU.

Festival je uz prigodnu riječ otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se održi festival. “Radosni smo, draga djeco, što vas imamo ovdje u Njemačkoj. Vama, vašim roditeljima, voditeljima skupina, svećenicima, časnim sestrama, pastoralnim suradnicama i suradnicima zahvalni smo za sav trud i žrtvu koje se čini za naše zajedničko dobro”, kazao je pozvavši sve neka i dalje nastave s tim plemenitim i hvale vrijednim djelovanjem.  Potom je delegat vlč. Komadina pročitao prigodnu riječ ravantelja Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josipa Bebića u kojoj stoji: “Draga djeco, dragi roditelji, poštovani organizatori festivala folklora i voditelji folklornih skupina, uvijek je lijepo i godi srcu kad se ljudi bave nečim što je vrijedno, što nas oplemenjuje, što predstavlja našu domovinu, jezik i baštinu, a sve je to skladno sjedinjeno baš u folkloru, u običajima, narodnim nošnjama, u plesovima koje smo naslijedili od svojih pradjedova i prenosimo ih svojoj djeci. Želim da budete radosni u tome što radite, želim da radosna srca zahvaljujete Gospodinu na 'divnim djelima koja učini za nas', kao što ja zahvaljujem Gospodinu za sve vas koji marljivo, iz godine u godinu, sudjelujete na folklornim festivalima.” Na festivalu je bilo više svećenika koji su pristigli sa svojim skupinama, kao i pastoralnih suradnica i suradnika – redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, kao i velikog broja roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine.

Slijedio je nastup folklornih skupina. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora prof. Vidoslav Bagur i prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika. Folklorne skupine pjesmom i plesom poveli su okupljene hrvatskim krajevima, pokazavši tako bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.

Nastupile su dječje folklorne skupine iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj – iz Augsburga (dvije skupije), Mainza, Stuttgart-Bad Cannstatta, Duisburga, Wuppertala, Nürnberga, Essena, Münchena, Mannheim-Mosbacha, Frankfurt am Main, Esslingena, Offenbach am Main, Main-Taunus/Hochtaunusa, Mülheim/Oberhausen/Bottropa, Darmstadta i Filderstadta.

Na kraju je u ime prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur kazao kako je bilo lijepo vidjeti toliko djece koja prekrasno plešu. U svemu tome je bilo puno radosti, istaknuo je. Prof. Bagur i prof. Šeravić su nakon smotre svakoj skupini pojedinačno uputili stručnu riječ te ukazali na ono što je bilo dobro, a što bi ubuduće trebalo poboljšati. Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima na odazivu. Posebno je zahavlio  obitelji Vuko koja je i ove godine pomogla ostvarenju smotre nastupom u toj dvorani. Predstavnicima skupina uručene su zlatne medalje. Program je znalački vodila Kristina Kovačević. U zabavnom programu nastupila je skupina „Plavi Dunav”.

Adolf Polegubić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1371
Ovaj mjesecOvaj mjesec8375
UkupnoUkupno7623253

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73