Konjevrate: Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja

U ponedjeljak, 24. lipnja 2013., svečano misno slavlje u Konjevratama na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja – zaštitnika župe i naslovnika župne crkve, predslavio je fra Ivan Maletić, miljevački župnik i drniški dekan. U koncelebraciji su sudjelovala sedmorica svećenika, a novaci su sudjelovali u Službi riječi i predvodili pjevanje. Sv. misa započela je u 10.30 sati s procesijom oko crkve u kojoj su župljani nosili kip sv. Ivana Krstitelja.


Fra Ivan je u propovijedi poručio vjernicima kako je potrebno Ivana Krstitelja, kao zaštitnika jedne od najstarijih župa u Šibenskoj biskupiji, uzeti kao uzor i putokaz da trajno prepoznajemo Isusa Krista u svom životu. Mi danas u znakovima možemo prepoznati Isusa Krista, a ti znakovi/simboli su dio sv. misnog slavlja, a ima ih pet: prvi znak je oltar – simbol Isusa Krista, njegova rođenja, smrti i uskrsnuća, koji bi trebao biti središte župne zajednice; drugi znak je Riječ Božja/Sveto pismo: kao takvu je treba prihvaćati i shvatiti, kao Riječ Božju, a ne ljudsku, otvoriti oči svoga srca, kao što ih otvaramo voljenim i dragim osobama; treći znak su kruh i vino, tj. Euharistija (Tijelo i Krv Kristova) – potrebno je vjerovati da su kruh i vino, nakon pretvorbe, Tijelo i Krv Kristova koja se daje za naše spasenje; četvrti znak su svećenici – bez njih nema sv. mise, a da bi ih bilo, potrebno je za njih moliti, moliti za duhovna zvanja; i peti znak je zajednica vjernika – svi se mi kao vjernici molimo Bogu, ali velika zapreka našoj molitvi da nam ne bude uslišana jest u tome ako ne opraštamo svojim bližnjima. Svoju propovijed fra Ivan je zaključio Kristovim riječima: kad prinosiš dar na oltar, ako se sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar, oprosti svome bratu i tek onda prinesi dar Bogu.

Na kraju mise župnik fra Božo Čurčija zahvalio je predvoditelju misnog slavlja fra Ivanu Maletiću, meštru fra Juri Šimunoviću zajedno s novacima, svim prisutnim vjernicima koji su uveličali ovo slavlje i pomogli u pripremi za svetkovinu. Na poseban je način čestitao svima onima koji nose ime današnjeg sveca. Nakon sv. mise slavlje se nastavilo za bratskim stolom u župnoj kući.

Tekst: fra Stipan Vugdelija

Fotografije: fra Marko Đerek


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas104
Ovaj mjesecOvaj mjesec67685
UkupnoUkupno7610186

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23