Sinj: Fra Leo Delaš proslavio 50. obljetnicu svećeništva

U nedjelju, 28. srpnja 2013., fra Leo Delaš proslavio je 50. obljetnicu svećeništva u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju pod motom „Doista, meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak“ (Fil 1,21). U euharistijskom slavlju, koje je predvodio zlatomisnik fra Leo, sudjelovali su provincijal fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, slavljenikovi nećaci fra Ante Vučković, dekan KBF-a, i fra Zvonimir Križanović, voditelj Hrvatskog katoličkog centra u Summerhill-u u Sydey-u, i još 9 svećenika. U slavlju su sudjelovali članovi obitelji, rodbina, vjernici iz Vrlike i prijatelji.

Svečanost je započela procesijom iz samostanskog klaustra u kojoj su sudjelovali ministranti, bogoslovi, vjernici u narodnim nošnjama, svećenici i zlatomisnik fra Leo Delaš koji je predslavio euharistijsko slavlje. Na početku slavlja pozdrave su uputili gvardijan fra Petar Klapež i nećak fra Ante Vučković. Fra Petar Klapež, u ime cijele samostanske obitelji, rekao je kako mu je neizmjerno drago biti sudionik ovoga zlatomisničkog slavlja u crkvi Gospe Sinjske gdje je fra Leo slavio svoju mladu misu i zaželio da ga Gospodin i Gospa Sinjska prate u njegovu daljnjem životu. Fra Ante Vučković je biblijskom slikom Lotove žene, koja se okrenula i pretvorila u stup, i slikom stvaranja predočio kako pogled unatrag može biti dvojak. Naglasio je kako je Bog kod stvaranja završavao riječima 'dobro je'. Bog je htio da čovjek, kad se okrene unatrag, vidi da je sve dobro. Kroz ovih 50 godina svećeničkog života i rada fra Leo je imao mogućnost za tjedni šabat, dan posvećen Gospodinu, a sada fra Leo stoji na početku jubilarnog života da iz ove jubilarne godine može reći Bogu – dobro je, završio je fra Ante.

Fra Zvonimir Križanović, propovjednik, započeo je propovijed riječima kako je njega fra Leo uveo u kršćanski i franjevački život. Kroz ovih 50 godina franjevačko-svećeničkog života fra Leo je mnogima učinio dobro. To dobro koje je fra Leo činio izviralo je iz njegova odnosa s nebeskim Ocem. U Evanđelju su učenici zatražili od Isusa da ih nauči moliti. Naš silni Bog je Otac. Od odnosa s Ocem se živi i upravo je tajna svećeničkog života ulazak u taj odnos s Ocem, naglasio je fra Zvonimir, koji je potom rekao kako je danas, na fizički način, fra Leo u središtu pozornosti. Fra Leo je mnoge danas privukao na ovo slavlje. To je ono što je vidljivo našim očima. Međutim, fra Leo je u središtu Kristove žrtve koja se uprisutnjuje po njegovim rukama. On stoji u službi Onoga koji ga je pozvao. Fra Leo je u biti u drugom planu. Kad je svećenik u drugom planu, tada Crkva i milost Božja rastu. Na kraju propovijedi fra Zvonimir je rekao: „Dragi moj ujko, nakon 50 godina ne možeš izmjeriti sve što si učinio, ne možeš sabrati sva svoja djela. Možeš zahvaliti Bogu na svim milostima i sa sv. Pavlom reći 'Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao'. Neka te ta vjera ispunja srce i uvijek iznova veseli. Po toj vjernosti s Bogom mnogi se od nas hrane. Neka te Gospodin nagradi!“, završio je fra Zvonimir.

Nakon ispjevanog himna 'Tebe Boga hvalimo', provincijal fra Joško Kodžoman izrekao je riječi zahvale. O. Provincijal je rekao kako mu je čast u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zahvaliti fra Leu za 50 godina zauzetog i vjernog služenja Crkvi, Provinciji i hrvatskom narodu bilo u domovini ili u Njemačkoj. Ovo slavlje je uistinu posebno, kao i prostor u kojem se nalazimo jer smo mi svi slika Božja. Posebnost slavlja jest 50. obljetnica svećeništva koju slavi fra Leo. Potom je o. Provincijal naglasio da su posebna slavlja i mlade mise pa je stoga preporučio župnoj zajednici da mole Gospodina i da se utječu Gospi Sinjskoj za nova franjevačko-svećenička zvanja. Nakon zahvale zboru Gospe Sinjske i voditeljima fra Juri i s. Jeleni, provincijal fra Joško je zlatomisniku uručio zahvalnicu u ime cijele Provincije i plaketu koju su pripremili fra Jure i s. Jelena. Nakon zahvalnih riječi o. Provincijala, sinjski gvardijan fra Petar je također izrekao riječi zahvale i čestitke uručivši tom prigodom zlatomisniku sliku Gospe Sinjske kao uspomenu na ovo slavlje.

Na kraju je riječi zahvale izrekao slavljenik fra Leo Delaš koji je naglasio da su ga do ovoga trenutka vodili Krist i Gospa Sinjska i da mu je neizmjerno drago da ovaj jubilej može slaviti u slobodnoj državi Hrvatskoj. Potom je zahvalio fra Juri i s. Jeleni kao i zboru Gospe Sinjske, o. Provincijalu, svojim nećacima fra Anti i fra Zvonimiru, vjernicima iz Vrlike gdje fra Leo još kratko vrši službu župnog vikara. Na kraju je zahvalio gvardijanu fra Petru i župniku fra Anti koji je vodio cijeli program u crkvi Gospe Sinjske i svima koji su na bilo koji način sudionici ovog slavlja. Prije blagoslova ispjevana je pjesma „O Gospe Sinjska“, a na kraju hrvatska himna. Nakon fotografiranja u crkvi Gospe Sinjske, slavlje je nastavljenu u restoranu Rustika u Radošiću.

Fra Leo Delaš položio je svečane zavjete 31. ožujka 1960. u Makarskoj, a za svećenika ga je zaredio 15. travnja 1963. u Makarskoj mons. Frane Franić. Mladu misu je slavio u Sinju 21. travnja 1963. godine. Na službi je od 1963. do 1977. bio u Metkoviću, Živogošću, Splitu, Gali-Gljevu, Sinju, Miljevcima, a zatim od 1977. do 2004. u Njemačkoj (Lindar, Frankfurt, München). Nakon povratka iz Njemačke bio je u Karinu i u Vrlici, a sada ide u franjevački samostan MBl u Zagreb.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas98
Ovaj mjesecOvaj mjesec67679
UkupnoUkupno7610180

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20