Sinj: Održan festival „Klape Gospi Sinjskoj“

U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju u petak, 2. kolovoza 2013., pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, održan 5. festival duhovno-marijanske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’.  Pobjedničku skladbu Joška Ćalete ‘Zdrava o, Divice mnogo milostiva’ izvela je klapa Angeluš iz Zagreba. Nagradu publike osvojila je pjesma Majko našeg Brača koju je izvela Klapa Petarda iz Zagreba.


Prvu nagradu stručnog žirija osvojile je pjesma Zdrava o, Divice mnogo milostiva koju je izvela Klapa Angeluš. Drugu nagradu stručnog žirija dobila je pjesma Mariji koju je izvela Klapa Versi iz Splita. Treću nagradu stručnog žirija dobila je pjesma Zdravo Marijo koju je izvela Klapa Kurjože iz Splita.

Nagrada za najbolju klapsku izvedbu pripala je Klapi Luka iz Rijeke.

Na početku programa prisutne su pozdravili gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić te gvardijan i upravitelj svetišta fra Petar Klapež. Program je vodila Lejdi Oreb, a nastupilo je 17 klapa s isto toliko skladbi: O, prečista djevo naša- klapa Poj iz Samobora, Zdravo Marijo – Putalj iz Kaštel Sućurca, Majko našeg Brača – Petarda iz Zagreba, Gospe pridrži mi dušu – Štorija iz Kaštel Kambelovca, Oj Visoče, Gospin dome – Skradinke iz Skradina, Litanije lauretanske – Praska iz Podstrane, Zdravo Marijo – Kurjože iz Splita, Molitva Gospi – Podvorje iz Kaštel Sućurca, Nad Cetinom Gospa – Braciera iz Bola, Odsjaj sjaja Tvoga – Filip Dević (m) iz Splita, Zdrava o, Divice mnogo milostiva – Angeluš iz Zagreba, Molitva – Luka iz Rijeke, Sliku Tvoju ljubit ću – Oštro iz Konavala, Gospi od zdravlja – Mriža iz Splita, Mariji – Versi iz Splita, Povedi nas ka nebesin – Morbin iz Donjeg Humca i Gospa Marija – Neverin iz Kaštel Lukšića.


Govor fra Petra Klapeža, gvardijana samostana Gospe Sinjske

Cijenjeni gosti draga braćo i sestre ljubitelji klapske pjesme.

Dobro došli ovdje u oazu Gospina svetišta na peti festival Klape Gospi Sinjskoj dvije tisuće i trinaeste.

U ovoj Godini vjere u potpunom zajedništvu s Isusom Kristom, živo među nama osjećamo duhovnu prisutnost i majčinski zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. To je neumorna bliska majčinska, prisutnost, kroz svu tristoljetnu povijest ovdje u Sinju.

Majčinsku blizinu i ljubav čudotvorne Gospe Sinjske osjetit ćemo  i ovih dana svi zajedno s desetcima tisuća hodočasnika koji iz  godine u godinu, iz dana u dan za blagdan njezin Uznesenja na Nebo  hodočaste na ovo sveto mjesto.

Dopustite mi da ovdje pod okriljem slike Čudotvorne Gospe Sinjske pozdravim uvažene goste petog festivala „Klape Gospi Sinjskoj“.

I ove je godine pokrovitelj našeg festivala Hrvatski sabor. Na žalost nemamo ove godine izaslanika hrvatskog sabora.

Pozdravljam novog starog dožupana Splitsko dalmatinske županije gosp. Luku Brčića, koji je i sam štovatelj Čudotvorne Gospe Sinjske.

Pozdravljam gradonačelnika grada Sinja gosp. Ivicu Glavana, koji je i ove godine pokazao svu svoju širinu u financijskoj podršci i organizaciji festivala. Gospodine gradonačelniče hvala vam.

Pozdravljam dr. msgr. don Ivana Ćubelića generalnog vikara Splitsk-Makarske nadbiskupije, koji se rado odaziva i dolazi ovdje u Gospino Svetište, kako bi nas u svoje ime i u ime našeg nadbiskupa hrabrio i poticao u svim našim duhovnim nastojanjima. Poštovani msgr. Ivane dobro nam došli. Rado Vas i ove godine čekamo na hodočašću mladih naše metropolije koji nam dolaze u nedjelju 11. kolovoza.

Pozdravljam msgr. Miljenka Mlakića vikara Šibenske biskupije, kao i svu braću svećenike, redovnike i redovnice a posebno naše bogoslove.

Pozdravljam predsjednika Viteškog Alkarskog društva gsp. dr. Stipu Jukića, kao i ostale članove VADA, a posebno današnjeg pobjednika bare alklara

Pozdravljam sve javne djelatnike iz političkog, kulturnog i športskog života

Poseban pozdrav upućujem predsjedniku festivala „Klape Gospi Sinjskoj“ gospodinu Moimiru Čačiji zajedno s novoizabranim članovima odbora ovog festivala, koji su utkali sav svoj trud i vrijeme, a neki i svoj ljetni odmor za ovu prekrasnu večer Klape Gospi Sinjskoj. Nagradimo ih jednim dugim pljeskom.

Pozdrav sponzorima ovog festivala i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način pomogli u ovom duhovnom projektu koji je ušao u mozaik priprema za veliku tristotu obljetnicu Gospina ukazanja u Sinju koju ćemo slaviti 2015. godine.

Pozdrav i djelatnicima HRT-a, kao i djelatnicima Hrvatskog radija, radio Splita i hit radio Sinja. Pozdrav svim slušateljima hrvatskog radija, koji nas izravno slušaju.

Opet poseban pozdrav stručnom žiriju, skladateljima i svim pjevačima na ovom festivalu. Večeras imamo 17 probranih klapa koje nam dolaze iz svih krajeva Lijepe naše, koji su utkali sebe u hrvatsku klapsku pjesmu. Od preko 400 registriranih Klapa u Hrvatskoj, oni su poseban izbor našeg ovogodišnjeg stručnog žirija za  ovaj večerašnji nastup. U hrvatskoj već imamo veliki broj klapski festivala diljem cijele Hrvatske, ali jedino je ovaj festival posvećen je našoj nebeskoj Majci. Za sve njih molim vas jedan dugi  i poseban pljesak.

I na koncu  pozdravljam i sve vas draga braćo i sestre večeras ovdje prisutne, ljubitelje klapske pjesme. Dobro nam došli svi skupa se radujmo duhovnim skladbama, koje ćemo uskoro čuti, posvećenim Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Voditeljica večerašnjeg programa je gospodična Lejdi Oreb voditeljica duhovnog programa HRT-a, molim i za nju jedan pljesak.

Proglašavam peti festival „Klape Gospi Sinjskoj“ dvije tisuće i trinaeste otvorenim! Hvala Vam!


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2560
Ovaj mjesecOvaj mjesec21919
UkupnoUkupno7636797

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 106