Biskup Jezerinac predvodio zavjetnu misu na Gospinu Gradu

Na dan održavanja 298. sinjske alke, u nedjelju 4. kolovoza vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je u Gospinoj crkvici na Gospinu Gradu, brdu ponad Sinja, jutarnju zavjetnu misu u suslavlju sa sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom te uz sudjelovanje mnoštva vjernika Sinja i Cetinske krajine. Pola sata prije mise iz crkve-svetišta u središtu grada, pošao je ophod do crkvice na brdu, praćen molitvom i pjesmom nebrojenih štovatelja Čudotvorne Gospe Sinjske. Pred početak misnog slavlja prof. Tomislav Vrančić uveo je vjernike u povijest čašćenja Čudotvorne Gospe, vrativši se u daleku 1715. godinu. U osvit svetkovine Marijina uznesenja na nebo, Veliku Gospu, "šačica" kršćanske vojske na zidinama ponad Sinja, čudesnim zahvatom Gospe, pobijedila je premoćnu tursku vojsku koja je opsjedala grad, natjeravši je u panični bijeg. A sve se prema legendi dogodilo kada se na zidinama ponad Sinja, koji je branila malobrojna kršćanska vojska, pojavila "bijela gospođa". Od tada pobožni puk Sinja i cijele Cetinske krajine duboko vjeruje da je to bilo na čudesni zahvat nebeske Majke, koja se otada časti kao Čudotvorna Gospa Sinjska, čašćena po svemu svijetu gdje god živi puk Sinja i Cetinske krajine sa svojim franjevcima. Uskoro poslije toga i cijela je Cetinska krajina oslobođena od Turaka, rekao je prof. Vrančić.

Uvodeći u misno slavlje, sve nazočne je pozdravio i biskup Jezerinac, čestitavši posebno hrvatskim braniteljima Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. U homiliji se osvrnuo na povijesne činjenice, posebno 1687. godinu kada su franjevci s narodom napustili Ramu te bježeći sa slikom Gospe Ramske, predvođeni ramskim gvardijanom fra Pavlom Vučkovićem, zaputili se u Cetinsku krajinu. Podsjetio je na opsadu Sinja u kolovozu 1715., koji je obranjen samo Gospinom zaštitom, te na rujan 1716. kada je inicijativom branitelja Sinja slika Gospe Ramske okrunjena i prenesena u današnju crkvu – svetište te se otada časti kao Čudotvorna Gospa Sinjska.

U homiliji se biskup posebno obratio alkarima, obvezavši ih da njeguju ono što su i njihovi preci njegovali, a to su ljubav prema Bogu i vjeri, ljubav prema Gospi Sinjskoj i ljubav prema Domovini.
Osvrnuo se također na evanđelje koje govori o pohlepnom čovjeku te nazočnima uputio da "trebamo težiti za onim što je gore, a da nam zemaljsko služi za ostvarenje višeg cilja, a to je na kraju ovozemaljskog života susret s Bogom, gospodarom života i smrti".

Na kraju misnog slavlja gvardijan je zahvalio biskupu na odazivu da predvodi to tradicionalno zavjetno misno slavlje, a alkarima je zaželio "oko sokolovo i čvrstu desnicu" na alkarskom natjecanju koje je počelo u popodnevnim satima. (IKA)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas54
Ovaj mjesecOvaj mjesec70048
UkupnoUkupno7612549

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34