Split: Proslava sv. Klare

Na svetkovinu sv. Klare u nedjelju, 11. kolovoza 2013., u crkvi redovnica klarisa u Splitu jutarnje euharistijsko slavlje u 8.00 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. U koncelebraciji su bili kapelan ss. klarisa fra Josip Lucić, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja u Splitu fra Jakov Begonja, i još nekoliko svećenika. Na slavlju su bili prisutni s. Leonka Bošnjak, provincijalka školskih sestara (Split), predstavnice drugih zajednica redovnica, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i oko stotinjak vjernika. Cjelokupno slavlje proslave sv. Klare bilo je pod motom: „Klara iz Božjeg zagrljaja hrabri naša srca uzdarjem neprestane utjehe“ (OKI). Devetnicu su predvodili fra Jakov Begonja, fra Ante Akrap i don Ivan Ćubelić.


Fra Josip Lucić, kapelan sestara klarisa, nakon svečanog ulaska u crkvu, uvodeći u slavlje svetkovine Majke Klare rekao je: „Vjera, Ijubav i zahvalnost, okupile su nas, predragi, u ovom duhovnom ozračju samostana i crkvi svete Klare, čiji rođendan danas za nebo ovako svečano slavimo; u kojoj se naše časne sestre, kćeri sv. Klare okupljaju ne samo danju nego i noću slaviti Boga, preporučivati sebe i svoj narod. Mnogopoštovani oče Provincijale, želim Vam dobrodošlicu u ime svih ovdje prisutnih vjernika. U ime propovjednika koji su kroz devetnicu toplinom Božje riječi nastojali nazočnima približiti svetu Klaru u njezinoj autentičnoj franjevačkoj karizmi. Posebno u ime vas, sestre Klarise, što ste svake večeri skladnim pjevanjem veličale euharistijska slavlja ugodnim i skladnim pjevanjem, što će to danas na svetkovinu vaše majke svete Klare biti sve još ljepše i svečanije. Ljetne večeri koje su kroz cijelu devetnicu bile i previše vruće nisu mogle smesti brojne vjernike da odustanu, a ne da sudjeluju svake večeri na devetnici. A sad vas molimo, mnogopoštovani oče, da se približimo Božjem oltaru i započnete euharistijsko slavlje, u kojemu ćemo i mi s Vama sudjelovati i dijeliti radost ove proslave zajedno sa sestrama Klarisama da što dostojnije uzveličamo svetkovinu Majke Klare“, završio je fra Josip.

Fra Joško Kodžoman, provincijal, na početku euharistijskog slavlja zahvalio je fra Josipu na pozdravnim riječima, a zatim je pozdravio ss. klarise, prisutne svećenike, provincijalku s. Leonku Bošnjak i druge sestre, i vjernike koji su se okupili da uzveličaju ovo slavlje na svetkovinu sv. Klare. „Okupili smo se na ovo jutarnje slavlje da bismo proslavili zemaljsko i nebesko proslavljenje sv. Klare i u isto vrijeme uputili svoje molitve prošnje ili hvale da nas prati svojim zagovorom“, rekao je o. Provincijal i naglasio kako se grad Split hvali s mnogo toga, ali je pitanje koliko je svjestan da u svom središtu postoji ovo samostansko zdanje u kojem je prisutna veličina i milost kod ovih sestara sv. Klare koje svojom iskrenom molitvom pridonose radosti mnogih.

Na početku propovijedi o. Provincijal je istakao kako su sestre klarise u Hrvatskoj preko 800 godina i da se mnogo toga značajnoga dogodilo kroz to razdoblje. Danas živimo u svijetu u kojem smo okruženi raznim zvijezdama koje plijene pozornost. Međutim, vrijeme će pokazati tko će doista ostati velik i ne zaboravljen u narednih sto ili više godina. Oni ljudi koji ne grade svoj život na kamenu temeljcu, Isusu Kristu, njihov život propada i prolazi. Sv. Klara i danas, nakon 800 godina, plijeni pozornost jer je u svojem životu slijedila Isusa Krista. Siromaštvo, žrtva, molitva, providnost, povjerenje – to su bile temelji na kojima je gradila svoj život. Klara se kao mlada i bogata djevojka oslobodila okova ovoga svijeta i svoj život posvetila Isusu Kristu. I danas ove naše sestre slijede njezin način života. Gledajući primjer sv. Klare i sv. Franje, koji su bili oslobođeni straha od gubitka, svima nama su poticaj da prepoznamo što je bitno i humaniziramo naše odnose, da postanemo svjetionik i izvor milosti. Na kraju propovijedi o. Provincijal je istaknuo kako je Bog na vidljiv način prisutan preko sestara klarisa i to je dar Božji koji treba prihvatiti i zahvaljivati na tom daru. Ovo milosno vrijeme koje nam je Bog dao neka bude za gradnju života na pravom temelju poput sv. Klare po čijem zagovoru neka nas prati Božja milost, završio je o. Provincijal.

Na kraju euharistijskog slavlja provincijal fra Joško Kodžoman je predstavio suslavitelje i svima čestitao svetkovinu sv. Klare. Sestre klarise molitvom, pjevanjem i sviranjem radosno slave svetkovinu svoje zaštitnice i utemeljiteljice Majke Klare. Večernje euharistijsko slavlje predvodit će mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1730
Ovaj mjesecOvaj mjesec13488
UkupnoUkupno7628366

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86