Sarajevo: Održan susret gvardijana i ekonoma

Sukladno zaključku što ga je JKPMOFM donijela na susretu s Generalnim ministrom i njegovim definitorijem, održanom u Splitu 2011., održan je u srijedu, 4. rujna 2013. u Sarajevu, prvi susret gvardijana i ekonoma JKPMOFM.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa u 9.00 sati. Pozdravne govore uputili su predsjednik JKPMOFM fra Lovro Gavran i u ime provincijala za formaciju i studij JKPMOFM fra Joško Kodžoman. Fra Joško je svratio pozornost nazočnih članova na činjenicu održavanja prvog susreta kao povijesnog. Izrazio je nadu da će susret opravdati svrhu održavanja s ciljem međusobnog upoznavanja gvardijana i ekonoma s područja Južnoslavenske konferencije, a nadasve svrhu rasvjetljivanja uloge gvardijana i ekonoma u franjevačkim bratstvima prema zakonodavstvu Reda, prije svega Generalnih konstitucija, Partikularnih statuta i Zakonika kanonskog prava. Ovaj susret, kao i svi naši budući susreti, trebali bi unaprijediti međuprovincijsku suradnju.


Prvo predavanje održao je fra Velimir Blažević na temu Služba ekonoma i upravljanje vremenitim dobrima u Franjevačkom redu u svjetlu Generalnih konstitucija i Statuta“.

Drugo predavanje imao je fra Marko Mrše na temu „Praktični vidovi službe gvardijana i ekonoma“. Fra Marko je u svom izlaganju, među ostalim, iznio nekoliko važnih činjenica obzirom na službu gvardijana i samostanskih ekonoma. Spomenuo je stručno osposobljavanje za spomenute službe, korištenje tehničkih programa, a osobiti naglasak je stavio na izgradnju povjerenja kako gvardijana i ekonoma tako i ostale braće u samostanu. Na kraju izlaganja postavio je nekoliko važnih pitanja za rad u skupinama koje su iznjedrile određene teme a koje će na razini JKPMOFM biti formulirane kao odluke i smjernice.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Lovro Gavran. nakon ručka na programu su bili izvještaji o radu u skupinama, plenum i zaključci.

U završnoj riječi fra Joško Kodžoman je zahvalio predavačima, svim sudionicima i domaćinima te izrazio vjeru da će promišljanja s ovog susreta unaprijediti bratski suživot i dovesti do većeg povjerenja i transparentnosti.  Susret je završio molitvom u 16.15 sati.

Na susretu iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sudjelovao je gvardijan fra Jakov Begonja. Slijedeći susret, za one koji nisu mogli sudjelovati u Sarajevu, održat će se u Samoboru u srijedu, 11. rujna 2013.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1464
Ovaj mjesecOvaj mjesec8468
UkupnoUkupno7623346

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82